Σε συμφωνία επί της αρχής έχει έρθει η κυβέρνηση με τους θεσμούς για την εφαρμογή του προγράμματος «Γέφυρα ΙΙ», από την 1η Απριλίου 2021, με βάση την εικόνα των δανείων την 30ή Οκτωβρίου 2020, το οποίο προβλέπει την κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης των δανείων. Παραμένουν, ωστόσο, ανοικτά προς διαπραγμάτευση τα εξής θέματα: η περίμετρος του αριθμού των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν, τα κριτήρια επιλεξιμότητας, το ύψος, αλλά και η χρονική διάρκεια της επιδότησης (αν δηλαδή θα είναι για 9 ή για 12 μήνες).
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, στην πρόταση που ετοίμασε η PwC υπάρχουν κόφτες στην επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων που θα μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος. Κόφτες που με βάση τα όσα αναφέρονται στην πρόταση οδηγούν στην εξαίρεση από τις ευεργετικές διατάξεις του επικείμενου πλαισίου 217.004 επιχειρήσεις, με συνολικά δάνεια 45,757 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή δύναται να ωφεληθούν 222.327 επιχειρήσεις με συνολικά δάνεια 30,9 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, στους προς ένταξη είναι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επί 6 μήνες πήραν μειωμένο μίσθωμα!
Με βάση το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα, θα εξαιρούνται ένταξης «οι οφειλές που λαμβάνουν κάθε είδους συνεισφοράς ή/και ενίσχυσης», εκτός της επιστρεπτέας προκαταβολής. Που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν λάβει χρηματοδότηση μέσα από τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, του Εγγυοδοτικού Ταμείου αλλά και επιδότηση τόκων από το δημόσιο δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα.
Επίσης, θα εξαιρεθούν από την ένταξη όσες επιχειρήσεις δεν βρίσκονται στις λίστες με τους πληγέντες ΚΑΔ ή σε αναστολή πληρωμών. Οι κόφτες επηρεάζουν συνολικά 217.004 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δάνεια 45,757 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τις εξής δύο κατηγορίες:
1η κατηγορία: Εχουν λάβει ενίσχυση (ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Εγγυοδοτικό, Επιδότηση τόκων)
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν 49,982 οφειλέτες με δάνεια ύψους 7,695 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,697 δισ. ευρώ έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις του corporate, 1,764 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες, 1,234 δισ. ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
2η κατηγορία: Δεν ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ
Πρόκειται για 167.022 επιχειρήσεις/οφειλέτες με συνολικά δάνεια 38,062 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,228 δισ. ευρώ έχουν δοθεί από το corporate, τα 13,477 δισ. ευρώ ανήκουν σε SME και τα 6,3358 δισ. ευρώ σε SΒΒ.
Προς ένταξη
Οι δικαιούχοι
Στους δικαιούχους του προγράμματος «Γέφυρα ΙΙ» περιλαμβάνονται: οι ελεύθεροι επαγγελματίες (βάσει των επιχειρηματικών οφειλών τους προς τις τράπεζες), οι ατομικές επιχειρήσεις (βάσει των επιχειρηματικών τους οφειλών προς τις τράπεζες), οι ΚΑΔ που πλήττονται, όσοι έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν αποδεδειγμένα μειωμένο μίσθωμα (μέσω σχετικών δηλώσεων Covid) για τουλάχιστον 6 μήνες.
Η επιδότηση θα κυμαίνεται ως εξής: για τους ενήμερους 90% (1ο τρίμηνο), 80% (2ο 3μηνο), 70% (3ο 3μηνο) και 50% (4ο 3μηνο). Για δάνεια σε καθυστέρηση 90 ημερών και πάνω: 80%, 70%, 60%, 50%, αντίστοιχα και για τα καταγγελμένα 60%, 50%, 40%, 30%.
Τράπεζα Πειραιώς: Μισή δόση στα δάνεια για όλο το 2021
Η Τράπεζα Πειραιώς με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι συνεχίζει να στηρίζει τους πελάτες της που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία, δίνοντας τη δυνατότητα σε δανειολήπτες των οποίων έληξαν οι αναστολές πληρωμών που δόθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων λόγω Covid -19 να επανέλθουν σε κανονική αποπληρωμή των δανείων τους σε διάστημα 18 μηνών.
«Η επαναφορά γίνεται μέσω ειδικού προγράμματος μειωμένων καταβολών, σταδιακά αυξανόμενων (step up), ενώ η ένταξη στο πρόγραμμα διενεργείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά και με ασφάλεια, με τη χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών. Οι πληττόμενοι δανειολήπτες που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών, με την πάροδο του εννεαμήνου και τη λήξη των αναστολών, μπορούν να καταβάλλουν μέρος της δόσης τους για τους επόμενους 18 μήνες, και συγκεκριμένα το 50% αυτής για το σύνολο του 2021 και το 75% της δόσης για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Έτσι, θα επανέλθουν στην αποπληρωμή του 100% της δόσης τους το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με ισόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Οι δανειολήπτες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, χωρίς επίσκεψη στο κατάστημα, με τηλεφωνική επικοινωνία με την Τράπεζα, ενώ, με νέα υπηρεσία που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρώνεται και εξ αποστάσεως. Ειδικότερα, το αίτημα αξιολογείται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση πρόσθετων στοιχείων. Για τη διευκόλυνση των πελατών και την αποφυγή της φυσικής παρουσίας τους στο κατάστημα, η Τράπεζα Πειραιώς εγκαινιάζει την υπηρεσία υπογραφής συμβατικών εντύπων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα στοιχεία των πελατών καταχωρούνται μέσω e-mail και στη συνέχεια, η διαδικασία ολοκληρώνεται με ασφάλεια, με τη λήψη ηλεκτρονικών υπογραφών», υπογραμμίζεται από την Τράπεζα.