Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Τρίτη, 6 Οκτωβρίου, επί της αρχής, υπέρ του νομικά δεσμευτικού στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μείωση των εκπομπών αερίων κατά 60% έως το 2030, έναντι των επιπέδων του 1990, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Η πλήρης συνέλευση θα επικυρώσει την απόφαση με ξεχωριστή ψηφοφορία το απόγευμα της Τετάρτης, 7 Οκτωβρίου.
Ο στόχος που ενέκρινε το Κοινοβούλιο είναι πιο φιλόδοξος από τη μείωση των εκπομπών «τουλάχιστον 55%» έως το 2030 που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία επιθυμεί να έχει εγκριθεί ο στόχος έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Για να γίνει αυτό, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσει με τις χώρες μέλη της Ε.Ε., οι οποίες εμφανίζονται διχασμένες για το πόσο φιλόδοξοι θα πρέπει να είναι οι στόχοι αυτοί.
Ο τρέχων στόχος της Ε.Ε. για το 2030 είναι μείωση των εκπομπών κατά 40%.
Οι ειδικοί λένε ότι η μείωση κατά 55% έως το 2030 είναι η ελάχιστη προσπάθεια που απαιτείται από την Ε.Ε. στο σχέδιό της για μηδενικούς ρύπους έως το 2050, θέτοντας τις εκπομπές σε μια πορεία που εάν υιοθετηθεί παγκοσμίως, θα περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε ασφαλή επίπεδα.
Η συνέλευση ενέκρινε το στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 60% με πλειοψηφία 26 ψήφων.
Στο σχέδιο έκθεσης οι ευρωβουλευτές ζητούν να μειωθούν οι εκπομπές κατά 60% έως το 2030, συγκριτικά με το 1990. Επιμένουν ότι, τόσο η ΕΕ, όσο και κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά, πρέπει να γίνουν κλιματικά ουδέτεροι μέχρι το 2050.
Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2019 να υιοθετήσει το στόχο της κλιματικής ουδετερότητας, η Επιτροπή πρότεινε το Μάρτιο του 2020 τον ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα ο οποίος θα δεσμεύει νομικά την ΕΕ να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050.
Στις 17 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή τροποποίησε την πρόταση προκειμένου να ενσωματώσει το νέο στόχο για μείωση των εκπομπών το 2030.
Το ΕΚ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο πιέζοντας για μια πιο φιλόδοξη ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κλίμα και κήρυξε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης στις 28 Νοεμβρίου 2019.