Εάν το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής τροφίμων παραμείνει στην τρέχουσα πορεία ανάπτυξης, θα παράγει σχεδόν 1,4 τρις μετρικούς τόνους αερίων θερμοκηπίου έως το 2100. Καθιστώντας το μία από τις μεγαλύτερες εκπομπές CO2 που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή.

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία δείχνει μελέτη επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια της Μινεσότα και της Οξφόρδης.

Η σημασία της μείωσης εκπομπών από το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων

Η εστίαση στην παραγωγή τροφίμων είναι σημαντική. Μόνο η γεωργία αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών και οι επιπτώσεις της θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες δεκαετίες.

«Η έρευνά μας υπογραμμίζει τη σημασία της μείωσης των εκπομπών από το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων», εξηγεί ο Μάικλ Κλαρκ επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η χρήση λιπασμάτων, αερίων μεθανίου και τα μαζικά απόβλητα τροφίμων συμβάλλουν στο τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα της παραγωγής τροφίμων.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι απογοητευτικά. Και δείχνουν πως έχει δοθεί περισσότερη έμφαση στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ως το κλειδί για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι εταιρείες τροφίμων αναλαμβάνουν δράση

Από την άλλη είναι ενθαρρυντικό ότι κάποιες αλλαγές έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται και στη βιομηχανία τροφίμων.

Αρκετοί γίγαντες της βιομηχανίας έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Για παράδειγμα, η γαλλική εταιρεία τροφίμων Danone εισήγαγε μια “προσαρμοσμένη σε άνθρακα” μέτρηση κερδών ανά μετοχή στα τέλη Οκτωβρίου.

Το μέτρο επιδιώκει να βαθμονομήσει το οικονομικό κόστος των εκπομπών άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του. Με στόχο την καλύτερη εικόνα των συνολικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας.

Η κίνηση του γαλλικού γίγαντα τροφίμων και ποτών έρχεται καθώς ελπίζει να μεταβεί σε ένα “επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στο κλίμα”. Σύμφωνα με το οποίο περισσότερα από τα προϊόντα της θα είναι πιστοποιημένα από την B Corp.

Η Danone πρόκειται να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τα επόμενα χρόνια. Επιτυγχάνοντας ουδετερότητα άνθρακα.

Ενώ η Danone μπορεί να ηγηθεί αυτών των εξελίξεων, άλλες εταιρείες τροφίμων συνεχίζουν τις δικές τους πρωτοβουλίες.

Η PepsiCo βρίσκεται επίσης στη διαδικασία μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.

Η αμερικανική εταιρεία τροφίμων Kraft Heinz, έθεσε το δικό της στόχο μείωσης των εκπομπών το 2017. Για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, της ενέργειας και της χρήσης νερού και των αποβλήτων κατά 15% έως το τέλος του 2020.

Παρόλο που η εταιρεία παραδέχτηκε ότι είναι απίθανο να επιτύχει κανέναν από αυτούς τους στόχους φέτος – λόγω ζητημάτων που προκαλούνται από πανδημία – έχει ανακοινώσει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα το αργότερο έως το 2025.

Η ώθηση προς τη βιωσιμότητα είναι ένα απόλυτη ανάγκη για τις εταιρείες. Λαμβάνοντας υπόψη έρευνα που δείχνει ότι οι καταναλωτές είναι όλο και περισσότερο πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον για πιο βιώσιμα προϊόντα.

Με άλλα λόγια, οι εταιρείες που προσαρμόζονται στην αλλαγή της συμπεριφοράς και των απαιτήσεων των καταναλωτών θα είναι σε θέση να κεφαλαιοποιήσουν.

Εκείνες που δεν καταφέρνουν να διαβάσουν τα σημάδια των καιρών μπορεί να βρεθούν υπό πίεση.

Πράγματι, η δράση των καταναλωτών μιλά από μόνη της. Και η πιο πράσινη βιομηχανία τροφίμων αποτελεί σημαντικό βήμα προς ένα βιώσιμο, περιβαλλοντικά συνειδητό μέλλον.

Πηγή : ecozen.gr
By Published On: 28 Νοεμβρίου, 2020Categories: Βιωσιμότητα & ΚαινοτομίαΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η βιωσιμότητα είναι απόλυτη ανάγκη για τις εταιρείες τροφίμωνTags: , ,

Share This Story, Choose Your Platform!