ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Η γενική άποψη του καθεδρικού ναού της Notre Dame, καθώς τα έργα συνεχίζουν να σταθεροποιούν στατικότητα του,  εννέα μήνες μετά από πυρκαγιά που του προκάλεσε σημαντική ζημιά. Παρίσι, Γαλλία, 23 Δεκεμβρίου 2019. REUTERS / Gonzalo Fuentes / Αρχείο Φωτογραφίας

Η επιχείρηση για την καταστροφή της πυρκαγιάς του Καθεδρικού Ναού της Notre-Dame εισέρχεται σε μια επικίνδυνη σκηνή, καθώς οι μηχανικοί επαναλαμβάνουν τις προετοιμασίες για την απομάκρυνση των ικριωμάτων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια περαιτέρω κατάρρευση.

Το ορόσημο του Παρισιού έχασε την οροφή και την κεραία του στην πυρκαγιά της 15ης Απριλίου, αλλά οι κύριες καμπάνες, οι εξωτερικοί τοίχοι και το μεγαλύτερο μέρος του θολωτού οροφή σώζονται μαζί με θρησκευτικά κειμήλια και έργα τέχνης.

Μετά τα πρώτα Χριστούγεννα σε περισσότερους από δύο αιώνες χωρίς υπηρεσίες της Notre-Dame, συνεχίστηκε η εργασία την Πέμπτη για την προετοιμασία του χώρου για χρόνια ανακατασκευής που θα ξεκινήσει το 2021.

Οι μηχανολογικές ομάδες έχουν φέρει έναν γερανό 75 μέτρων τώρα που υψώνεται πάνω από τον εν μέρει κατεστραμμένο καθεδρικό ναό.

Από τον Φεβρουάριο, ο πρώτος λεπτός στόχος τους θα είναι η απομάκρυνση 250 τόνων κατεστραμμένων ικριωμάτων εγκατεστημένων για ανακαίνιση που σχεδιάστηκε πριν από τη φωτιά, χωρίς να πέσει πάνω στη μεσαιωνική σπηλιά.

“Δεν ξέρουμε πώς αυτό θα επηρεάσει τη σταθερότητα της δομής”, δήλωσε εκπρόσωπος της επισκοπής του Παρισιού της Καθολικής Εκκλησίας που περιλαμβάνει την Notre-Dame.

Υποστηρίξεις εγκαθίστανται τώρα γύρω από το χαραγμένο σκαλωσιά για να μετριαστεί ο κίνδυνος κατάρρευσης και μια δεύτερη δομή πλέγματος που αναρτάται πάνω από αυτό για πρόσβαση.

Το οικοδόμημα παρακολουθείται από δεκάδες αισθητήρες, ανιχνευτές ρωγμών και λέιζερ για να πάρουν τα πρώτα σημάδια αστάθειας, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να εκκενωθούν γρήγορα και να υποστούν βλάβη ελαχιστοποιημένη.

“Γνωρίζουμε από την αρχή ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος που κανείς δεν μπορεί πραγματικά να ποσοτικοποιήσει”, δήλωσε η εκπρόσωπος της μητρόπολης. “Μια μερική κατάρρευση του θησαυρού αυτού, είναι μια πιθανότητα που δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί.”

By Published On: 9 Ιανουαρίου, 2020Categories: Photostories0 CommentsTags: ,

Share This Story, Choose Your Platform!

Σχετικά άρθρα