Η εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στην οποία βρισκόμαστε έχει αλλάξει ριζικά μεγάλο μέρος του περιβάλλοντος εργασίας. Πολλές δουλειές που γνωρίζαμε έχουν εξαφανιστεί ενώ άλλες έχουν μεταβληθεί σε μεγάλο βαθμό που δεν είναι πολλές φορές αναγνωρίσιμες. Την ίδια στιγμή το παγκόσμιο επιχειρείν μεταμορφώνεται διαρκώς δημιουργώντας νέες ανάγκες και ως εκ τούτου νέα επαγγέλματα που θα θεωρούνταν ακόμα και δευτερεύουσας σημασίας λίγα χρόνια νωρίτερα.
Το γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn μελέτησε σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τις νέες τάσεις που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια στην αγορά εργασίας και στις επιχειρήσεις, ενώ παρουσίασαν από κοινού τους 10 πιο επικερδείς κλάδους των τελευταίων πέντε ετών οι οποίοι θα αφήσουν το στίγμα τους την επόμενη δεκαετία.
- Τεχνητή Νοημοσύνη Οι προσλήψεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης έχουν σημειώσει αύξηση 74% την τελευταία τετραετία, με τη μεγαλύτερη μερίδα να αφορά ειδικευμένους εργαζόμενους σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, machine learning και engineering.
- Ρομποτική Η βιομηχανία της ρομποτικής την τελευταία δεκαετία αναπτύσσεται με γεωμετρικούς ρυθμούς με τις επιχειρήσεις του κλάδου να προσφέρουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές αμοιβές, ιδιαίτερα σε μηχανικούς και ειδικούς υπολογιστών.
- Data Science Την τελευταία τριετία ο κλάδος του data science βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τις αναδυόμενες θέσεις εργασίας. Πολλές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τεχνολογίας παγκοσμίως επενδύουν μεγάλα ποσά στην έρευνα και ανάπτυξη του data science, ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
- Full stack development Ο ρυθμός με τον οποίο αλλάζει και εξελίσσεται η τεχνολογία, έχει καταστήσει τους προγραμματιστές και τους full stack developers απαραίτητους για κάθε είδους εταιρεία. Μάλιστα από το 2015, οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού πληροφορικής σημειώνουν αύξηση της τάξης του 35% ετησίως.
- Site Reliability Ο σχετικά καινούριος κλάδος του site reliability καλύπτει τις ανάγκες της εύρυθμης και ομαλής λειτουργίας μιας ιστοσελίδας, από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μέχρι και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Καθώς το διαδίκτυο έχει καταστεί η «βιτρίνα» για την μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, οι εταιρείες τα τελευταία χρόνια επενδύουν σημαντικά στην πρώτη γραμμή διεπαφής με τους πελάτες.
- Logistics Η πανδημία την περσινή χρονιά άσκησε τεράστια πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα και αποτέλεσε τροχοπέδη για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον παράδοση προϊόντων, υλικών και προμηθειών. Παρά τις σημαντικές απώλειες στις θέσεις εργασίας το 2020, ο τομέας των logistics σημείωσε αύξηση στις προσλήψεις, ενώ σε συνδυασμό με την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
- e-Commerce Η πανδημία και οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης έχουν οδηγήσει σε σημαντική άνοδο τον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μάλιστα η άνοδος αυτή δεδομένων των νέων συνθηκών ήταν ιδιαίτερα απότομη, με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο να έχουν ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη από ειδικευμένο προσωπικό στο χώρο των social media και του digital marketing.
- Data engineering Σήμερα, τα δεδομένα αποτελούν πολύτιμο αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι για όλους τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου οι ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό που θα φροντίσει για την διατήρηση και την οργάνωση των σχετικών υποδομών είναι μεγάλες. Από το 2015 οι προσλήψεις στον κλάδο έχουν αυξηθεί κατά 35%, με τους ειδικούς να βλέπουν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο τα επόμενα χρόνια.
- Υγεία Δεδομένου ότι η πανδημία του κορωναιού θα απασχολήσει την ανθρωπότητα και τα επόμενα χρόνια, σημαντική αύξηση αναμένεται να σημειωθεί στις προσφερόμενες θέσεις εργασίας στο χώρο της υγείας. Γιατροί, νοσοκόμοι και υποστηρικτικό προσωπικό θα κληθούν να υποστηρίξουν τα κράτη στη μάχη κατά της πανδημίας ενώ την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις φαίνονται διατεθειμένες να επενδύσουν ξανά στη στελέχωση των εθνικών συστημάτων υγείας, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης.
- Κυβερνοασφάλεια Σταθερά ανοδική τάση καταγράφουν οι κυβερνοεπιθέσεις την τελευταία πενταετία τόσο κατά ιδιωτών όσο και κατά των επιχειρήσεων. Καθώς η τεχνολογία και η πληροφορική βρίσκεται στο επίκεντρο του σύγχρονου επιχειρείν η προστασία απέναντι στους κινδύνους που εγκυμονεί ο κυβερνοχώρος έχει καταστεί νούμερο ένα προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις. Την τάση αυτή αποτυπώνουν και τα επίσημα στοιχεία, με την αύξηση στις προσλήψεις εργαζόμενων σε τμήματα IT να ξεπερνά το 50% σε σχέση με το 2015.
Πηγή : emea.gr