Διήμερο θετικών ειδήσεων σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, με το θέμα να πρωτοστατεί στις υψηλόβαθμες συναντήσεις στην Αθήνα αλλά και στην επικαιρότητα.

Οι περισσότερες διαδικασίες από νομικής απόψεως ολοκληρώθηκαν και αναμένεται πλέον η έγκριση των προγραμμάτων κάθε χώρας ώστε να να αρχίσει η εκταμίευση -ενδεχομένως νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικώς εκτιμηθεί.

Τα κοινοβούλια της Αυστρίας και της Πολωνίας ήταν οι δύο τελευταίες χώρες που απέμεναν για να δοθεί η συνολική έγκριση στο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πρόγραμμα ύψους 672 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Με τις θετικές ψήφους των κοινοβουλίων της Αυστρίας και της Πολωνίας (…) τα 27 κράτη μέλη ολοκλήρωσαν τη διαδικασία έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια», ανέφερε με ικανοποίηση μέσω Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, ο Γιοχάνες Χαν.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για θέματα οικονομίας Μάρτα Βιέζουρεκ εξέφρασε ικανοποίηση για την έγκριση από όλα τα κράτη-μέλη της απόφασης περί ίδιων πόρων, σημειώνοντας ότι οι τελευταίες τυπικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν ως το τέλος Μαίου. «Αυτό θα επιτρέψει στην Επιτροπή να δανειστεί από τις αγορές πολύ γρήγορα και εντός του Ιουνίου», ανέφερε η ίδια εκπρόσωπος.

Πριν το τέλος Ιουλίου τα πρώτα χρήματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα, εκτιμά ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις προχρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGeneration EU) είναι δυνατό να ξεκινήσουν πριν το τέλος Ιουλίου.
Περιγράφοντας την όλη διαδικασία, η εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι τα κράτη-μέλη που έχουν καταθέσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πριν τις 30 Απριλίου (όπως η Ελλάδα), θα λάβουν την αξιολόγηση της Επιτροπής πριν το τέλος του Ιουνίου και στη συνέχεια το Συμβούλιο έχει το πολύ 4 εβδομάδες για να εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής.

Θα χρειαστούν το πολύ δύο μήνες για να αποδεσμευτεί το ποσό της προχρηματοδότησης που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού που δικαιούται η χώρα από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (RRF) που είναι το βασικό μέσο του NextGenerationEU. «Αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές της προχρηματοδότησης θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Η Ευρώπη επέδειξε ισχυρά αντανακλαστικά στο Ταμείο Ανάκαμψης»

Το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να δώσουμε, και να έχει πλέον, το Ταμείο Ανάκαμψης 1800 δις € τα οποία δίδονται για συγκεκριμένες πολιτικές, ήταν ακριβώς αυτό, για να προσφέρουμε την ανάκαμψη και την ευημερία στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο κ. Μισέλ εκφράζοντας την ικανοποίησή του ότι «τα 27 κράτη-μέλη ολοκλήρωσαν από νομικής απόψεως όλες τις διαδικασίες που χρειάζονταν, έτσι ώστε να κληροδοτηθεί αυτό το ποσό στο Ταμείο Ανάκαμψης».

«Η Ευρώπη προσπάθησε να αντιμετωπίσει την πανδημία και ήταν πολύ σημαντικό ότι επέδειξε ισχυρά αντανακλαστικά, τόσο στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και στο ζήτημα των εμβολιασμών» είπε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Θέμα ημερών η έγκριση του ελληνικού σχεδίου

Ακόμα πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχινάς. Ο κ. Σχινάς σε συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης που ήταν μια πρόταση, μια ιδέα, τώρα πια είναι μια απτή πραγματικότητα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ελληνικό σχέδιο θα εγκριθεί σε λίγες μέρες και οι πρώτες χρηματοδοτήσεις θα έρθουν μέσα στο καλοκαίρι.

Μόνιμος Θεσμός

Το θέμα απασχόλησε και τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.
Ο κ. Μητσοτάκης συντάχθηκε με την πρόταση που διετύπωσε ο κ. Σασόλι να καταστεί το Ταμείο Ανάκαμψης «ένας σταθερός, ένας μόνιμος θεσμός, ένα μόνιμο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτό προϋποθέτει ότι τα κράτη-μέλη θα αξιοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου προς τη σωστή κατεύθυνση.

Απαντώντας ο κ. Σασόλι τόνισε ότι με σχέδια ανάκαμψης η Ευρώπη δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις και στα εθνικά κοινοβούλια: «Δεν αρκεί όμως αυτό, δεν φτάνει αυτό, γιατί συνειδητοποιούμε ότι η κρίση που βιώνουμε είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φανταζόμασταν. Γι’ αυτό, αγαπητέ, Κυριάκο με χαροποιεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι, πραγματικά, συνειδητοποίησες ότι θα ήταν χρήσιμο και σημαντικό αυτού του είδους τα εργαλεία να καταστούν σταθερά και μόνιμα».

Καθοριστική η συμβολή της Ελλάδος

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε η χώρας μας στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και κατά την ομιλία του στο Ζάππειο, στην εκδήλωση που διοργανώνεται για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

«Είμαι υπερήφανος, καθώς μαζί με άλλους οκτώ ευρωπαίους ηγέτες πρωτοστατήσαμε -με μια επιστολή που είχαμε στείλει τον Μάρτιο του περασμένου έτους στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Κάτι το οποίο φάνταζε πριν από 1,5 χρόνο όνειρο απατηλό έγινε πραγματικότητα. Και αυτό θα είναι και ο οδηγός μας τις επόμενες δεκαετίες» είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει συνολικά γύρω στα 7,9 δισ ευρώ ως το τέλος του έτους, καθώς πέρα από την προκαταβολή των 4 δισ ευρώ, υπολογίζει και στην εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Η διαδικασία που απομένει

Η επικύρωση των 27 ήταν εκ των ων ουκ άνευ για να προχωρήσει η έκδοση κοινού χρέους : αν έλειπε ακόμη και μία υπογραφή, το σχέδιο θα εκτροχιαζόταν.

Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ είχε τη δυνατότητα να υποβάλει στις Βρυξέλλες σχέδιο επενδύσεων συνδεδεμένο με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τα δεκαεννέα από τα 27 κράτη μέλη έχουν ήδη υποβάλει τα προγράμματά τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στη θεωρία έχει προθεσμία δύο μηνών για να τα εξετάσει και να τα εγκρίνει.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει κατόπιν έναν μήνα για να δώσει το δικό του πράσινο φως.

Πηγή : ot.gr
By Published On: 28 Μαΐου, 2021Categories: ΕνημέρωσηΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ταμείο Ανάκαμψης : Ολοκληρώνεται η νομική διαδικασία – Πότε θα έρθουν τα πρώτα χρήματαTags: , , , , , , ,

Share This Story, Choose Your Platform!