Δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του Κέντρου Έρευνας Οικονομικών και Επιχειρήσεων (Centre for Economics and Business Research ή σε συντομογραφία CEBR).

Το καίριο συμπέρασμα της μελέτης αφορά την εκτίμηση πως Κίνα θα αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πριν από το τέλος της δεκαετίας, αφού ξεπέρασε τους ανταγωνιστές της κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας Covid-19.

Ο εν λόγω βρετανικός φορέας σημειώνει ότι, με βάση τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, αναμένεται πως η συνολική αξία της κινέζικης οικονομίας σε USD , θα ξεπεράσει την αντίστοιχη των ΗΠΑ έως το 2028, δηλαδή μισή δεκαετία νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν πριν από ένα χρόνο.

Στον ετήσια πίνακα κατάταξης για τις προοπτικές ανάπτυξης των 193 χωρών, η βρετανική ομάδα συμβούλων δήλωσε ότι η Κίνα ανέκαμψε γρηγορότερα, από τις επιπτώσεις του Covid-19 και θα επεκτίνει το ΑΕΠ της κατά 2% το 2020, καταγράφοντας ένας από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για το χρόνο που ολοκληρώνεται.

Ενώ οι ΗΠΑ να αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 5% φέτος, η Κίνα θα μειώσει το χάσμα με τον μεγαλύτερο αντίπαλό της. Συνολικά, το παγκόσμιο ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί κατά 4,4% φέτος, δηλαδή η μεγαλύτερη καταγεγραμένη ετήσια ύφεση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Ο Douglas McWilliams, αντιπρόεδρος της CEBR, δήλωσε:

Τα σπουδαία νέα σε αυτήν την πρόβλεψη είναι η ταχύτητα ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. Αναμένουμε ότι θα γίνει οικονομία ανώτερου εισοδήματος κατά την τρέχουσα πενταετή περίοδο προγραμματισμού (2020-25). Και περιμένουμε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ πέντε χρόνια νωρίτερα από ότι εκτιμούσαμε πριν από ένα χρόνο. Άλλες ασιατικές οικονομίες επίσης ανεβάζουν την απόδοσή τους. Ένα μάθημα για τους δυτικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, που έχουν σημειώσει σχετικά άσχημες αποδόσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι ότι πρέπει να δώσουν πολύ περισσότερη προσοχή σε ό, τι συμβαίνει στην Ασία και όχι απλώς να κοιτάζουν ο ένας τον άλλον.

Το μερίδιο της Κίνας στο παγκόσμιο ΑΕΠ αυξήθηκε από 3,6% το 2000 σε 17,8% το 2019 και θα συνεχίσει να αυξάνεται, δήλωσε η CEBR. Θα περάσει το κατά κεφαλήν όριο των $ 12.536  (£ 9.215) ώστε να καταστεί χώρα υψηλού εισοδήματος έως το 2023.

Ωστόσο, το βιοτικό επίπεδο στην Κίνα θα παραμείνει πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τις ΗΠΑ και τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Στις ΗΠΑ, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα υπερβαίνει τα $ 63.000, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο τα $ 39.000.

Η CEBR δήλωσε ότι η αποχώρηση από την ΕΕ δεν θα εμποδίσει το Ηνωμένο Βασίλειο – πιθανότατα να είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο το 2020 – από το να είναι μία από τις οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις τα επόμενα 15 χρόνια.

Αναμένουμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι 4,0% ετησίως από το 2021-25 και 1,8% ετησίως από το 2026-30 και 1,8% ετησίως από το 2031-35, ανέφερε η συμβουλευτική εταιρεία. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ξεπεραστεί από την Ινδία το 2024, αλλιώς θα διατηρήσει τη θέση της στην κατάταξη έως το 2025. Μέχρι το 2035, το ΑΕΠ του ΗΒ σε δολάρια προβλέπεται να είναι 40% περισσότερο από αυτό της Γαλλίας, του μακροχρόνιου αντιπάλου και γείτονά της “.

Η Ινδία, αφού ξεπέρασε τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, είχε μείνει εκ νέου πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο ως αποτέλεσμα της απότομης πτώσης της αξίας της ρουπίας. Ωστόσο, η πτώση θα έχει βραχύβιες συνέπειες, με τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο να να αναδυκνύεται σε τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της έως το 2035.


-Η κατάταξη των επτά κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη το 2020 και πως αναμένεται κατά τη CEBR να διαφοροποιηθεί μέσα στα επόμενα 15 έτη (πηγή : CEBR – WORLD ECONOMIC
LEAGUE TABLE 2021 A world economic league table with forecasts for 193 countries to 2035, December 2020)


Η CEBR αναφέρει ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα θα αρχίσουν να σημειώνουν σοβαρές επιπτώσεις στην εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα 15 χρόνια μετά από μια περίοδο κατά την οποία οι επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης είχουν γίνει εμφανείς γρηγορότερα από τις εκτιμήσεις.

Συγκεκριμένα, με βάσει στοιχεία του έτους 2000, σήμερα, αναμένεται η στάθμη της θάλασσας να ανεβεί κατά 45 εκατοστά στο σύνολο της περιόδου 2000 – 2035. Αντιθέτως, δύο χρόνια πριν, η εκτίμιση ανερχόταν σε 20 εκατοστά για την περίοδο 2000 – 2030.

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες σχεδιάζουν τη μετάβαση τους στην καθαρή οικονομία μηδενικού αποτυθώματος άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες, η CEBR συμπεραίνει ότι θα υπάρξει ασθενέστερη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα και χαμηλότερες τιμές πετρελαίου.Η πρόβλεψή της, αποτιμά το κόστος ανά βαρελιού αργού σε τιμή κάτων των $ 30 έως το 2035.

Πηγές : cebr.com, theguardian.com και inventiva.co.in
By Published On: 29 Δεκεμβρίου, 2020Categories: Βιωσιμότητα & Καινοτομία, Έρευνες-Μελέτες-Ειδικές ΑναλύσειςΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο CEBR : Η ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Οικονομικής Κατάταξης 2021Tags: , , , , , ,

Share This Story, Choose Your Platform!