Άνοιξε τις πύλες της η νέα ψηφιακή πύλη των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα Elevate Greece, που ουσιαστικά αποτελεί το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων των startups, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθύνει κάλεσμα για επενδύσεις, τονίζοντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μειωθεί συνολικά το κόστος εργασίας.
Κατά την εκδήλωση της παρουσίασης, που έγινε το απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως “σήμερα είμαι δίπλα χαρούμενος. Ως πρωθυπουργός γιατί δημιουργούμε κεντρική προεκλογική μας δέσμευση. Είμαι πολύ ικανοποιημένος για έναν ακόμη λόγο. Ως άνθρωπος που είχε ασχοληθεί πριν μπει στην πολιτική με το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, βλέπω ότι αρχίζει να κλείνει ένας κύκλος που κάποιοι επιχειρήσαμε να ανοίξουμε πριν από 20 χρόνια”.
Διαμήνυσε ότι η Ελλάδα μπαίνει στο χάρτη της παγκόσμιας τεχνολογίας και παγκόσμιας καινοτομίας και πως ως κυβέρνηση κεντρικά έχουμε πάρει την πρωτοβουλία να μειώσουμε συνολικά το κόστος εργασίας. “Αφορά ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις εντάσεως γνώσης. Γιατί πολλές φορές άκουγα από νεοφυείς επιχειρήσεις ότι έχαναν ανθρώπους γιατί έφευγαν στο εξωτερικό. Η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 και η δρομολόγηση της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών είναι δύο σημαντικά βήματα. Και βέβαια έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε”, συμπλήρωσε.
Για Microsoft
Έκανε ειδική αναφορά στην «εμβληματική επένδυση την οποία ανακοίνωσε η Microsoft, με τελικό σκοπό να δημιουργήσει 3 data centers στη χώρα μας» και όπως εξήγησε είναι «επένδυση που έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί όταν μια εταιρεία τέτοιας εμβέλειας επενδύει στην Ελλάδα σημαίνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη συνολική. Ένδειξη τι μπορεί να πετύχει η χώρα. Είναι ένα σημαντικό μήνυμα σε όσα νέα παιδιά έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης και αρχίζουν να σκέφτονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους». Τέλος, ο πρωθυπουργός επισήμανε «κανείς δεν εγγυάται την επιχειρηματική επιτυχία στα πρώτα βήματα μιας επιχείρησης. Ούτε είναι δουλειά της κυβέρνησης. Δουλειά όμως της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει το περιβάλλον, να χτίσει το οικοσύστημα. Εμείς δημιουργούμε την υποδομή, το θέατρο. Οι ηθοποιοί που θα παίξουν την παράσταση είστε εσείς».
Κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας Elevate Greece ομιλητές ήταν ο Χρίστος Δήμας υπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για την καινοτομία, ο οποίος ξεκίνησε την πρωτοβουλία, όπου το project ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα έτος με τη στενή συνεργασία του υπουργού Ανάπτυξης ‘Αδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Ανάπτυξης αρμόδιο για το ΕΣΠΑ Γιάννη Τσακίρη.
H πλατφόρμα Elevate Greece θα είναι ανοιχτή όλο το 2020, ενώ το 2021 θα έχει τρεις κύκλους έναρξης αιτήσεων και ουσιαστικά αποτελεί το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων με στόχο οι επενδυτές, από όλο τον κόσμο, να έχουν πρόσβαση την ελληνική ψηφιακή πύλη των νεοφυών επιχειρήσεων. Οι εγγεγραμμένες startups θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν συμβουλευτική, με συνεργάτες του Elevate Greece, όπως και ενίσχυση μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων από τις συστημικές τράπεζες. Το Elevate Greece, όμως τονίζει η κυβέρνηση, θα είναι ένα εργαλείο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, παρέχοντας είτε φορολογικά κίνητρα, είτε επιδοτήσεις, είτε κάλυψη μισθολογικού κόστους.
Η κάθε εταιρεία που θα εγκρίνεται και θα αποτελεί μέλος του Μητρώου θα έχει το δικό της προφίλ, το οποίο θα είναι δημόσιο για να μπορέσουν όσοι επιθυμούν να μάθουν για την εταιρεία ή να επενδύσουν. Θα αναγράφονται πληροφορίες όπως ποιο είναι το αντικείμενο, η ιδέα, η ομάδα, τα οικονομικά στοιχεία, οι επενδυτές της κλπ. Δίνεται η δυνατότητα μόνο στα μέλη μεταξύ του να συνεργαστούν μεταξύ του, ενώ στο πλαίσιο αυτό οι νεοφυής εταιρείες του Μητρώου θα μπορούν να αναρτούν αγγελίες για πλήρωση θέσεων εργασίας, αλλά και αν χρειάζονται συνέργεια με άλλη εταιρεία του μητρώου.
Η εγγραφή μίας επιχείρησης στο Μητρώο την καθιστά δυνητικό δικαιούχο κρατικών ενισχύσεων, όπου για να είναι επιλέξιμη θα πρέπει να έχει ενταχθεί στο Μητρώο, ενώ η νεοφυής επιχείρηση θα έχει εθνική και παγκόσμια προβολή για να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές. Ήδη, δρομολογείται νέο εργαλείο χρηματοδότησης των startups, το Ταμείο συνεπενδύσεων, με «επιχειρηματικούς αγγέλους», ποσού τουλάχιστον 24 εκατ. ευρώ, όπου οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής.
Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο Μητρώο πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση εγγραφής μέσω της σχετικής διαδικτυακής εφαρμογής του Υπουργείου (elevategreece.gov.gr), αναρτώντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η αξιολόγηση των αιτήσεων και η εφαρμογή των κριτηρίων υπαγωγής στο Μητρώο θα πραγματοποιείται από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Εποπτείας του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, η οποία συστήνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας.
Προϋποθέσεις
1. Να αποτελούν νομικό πρόσωπο με έδρα στην ελληνική επικράτεια, ή να διατηρούν θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα εφ’ όσον η έδρα βρίσκεται στην αλλοδαπή (διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ).
2. Να μην έχουν υπερβεί τα 8 έτη συμπληρωμένης λειτουργίας
3. Να απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους
4. Ο ετήσιος Κύκλος Εργασιών να μην υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ
Η ημερομηνία έναρξης και λήξης της ηλεκτρονικής υποβολής ορίζεται στους παρακάτω τρεις κύκλους κατ’ έτος:
1ος Κύκλος: Έναρξη: 01/01 – Λήξη: 30/03
2ος Κύκλος: Έναρξη: 01/05 – Λήξη: 30/07
3ος Κύκλος: Έναρξη: 01/09 – Λήξη: 30/11
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, «Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παππά», μίλησε επίσης ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Θανάσης Κυριαζής, ενώ παρών ήταν και ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.
Στην παρουσίαση συμμετείχαν επίσης ο προεδρεύων αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) Αρίστος Δοξιάδης, εκπρόσωποι του οικοσυστήματος καινοτομίας από όλη την Ελλάδα καθώς και οι εκπρόσωποι των Επίσημων Υποστηρικτών (Official Partners) του Elevate Greece.