Με επιτυχία πέρασε τις σημερινές «εξετάσεις» η Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, αφού ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση της χώρας μας η οποία επικροτήθηκε για μία ακόμη φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, για την ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Στη συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν για την επέκταση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ωσότου ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση και διασφαλιστεί η επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρωζώνης -θέση που έχει, εξαρχής, στηρίξει η Ελλάδα. Η ομάδα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι να διατηρήσουν τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης για όσο διάστημα χρειασθεί, ούτως ώστε να μπουν οι οικονομίες ξανά σε τροχιά ανάκαμψης.
Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η κυβέρνηση με το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας τις ευρωπαϊκές αποφάσεις – στη διαμόρφωση των οποίων συμβάλλει εποικοδομητικά – και την εμπιστοσύνη που δείχνουν εταίροι και αγορές, συνεχίζει και θα συνεχίσει, με σύνεση, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, την προσπάθεια για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, την ταχύτερη δυνατή ανάταξή τους και τη διαμόρφωση των συνθηκών που θα καταστήσουν την πατρίδα μας, ολόπλευρα, ακόμη πιο ισχυρή και την κοινωνία, στο σύνολό της, πιο ευημερούσα.
- Τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, αφού σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους, επί της ουσίας συμφωνώντας με την πρόταση της Κομισιόν για άρση των δημοσιονομικών κανόνων. Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση ότι «το Eurogroup σημειώνει την προκαταρκτική ένδειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η γενική ρήτρα διαφυγής θα παραμείνει εν ισχύι και το επόμενο έτος». Στο ανακοινωθέν της στις 3 Μαρτίου, η Κομισιόν έθεσε ως βασικό κριτήριο για την αναστολή της ρήτρας την επιστροφή του ΑΕΠ της Ε.Ε. στα προ κρίσης επίπεδα, που δεν αναμένεται πριν τα μέσα του 2022.
- Τη διατήρηση των μέτρων στήριξης μέχρι την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική ισορροπία θα επιστρέψει μέσω της ανάπτυξης, και όχι με μέτρα λιτότητας.
- Την ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όπως επισημαίνουν οι υπουργοί Οικονομικών στο κοινό ανακοινωθέν, η υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας μέσω έγκαιρων, προσωρινών και στοχευμένων μέτρων είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και οι παραγωγικές επενδύσεις, είναι καθοριστικής σημασίας για την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού μεσοπρόθεσμα.
Η ενεργοποίηση του γενικής ρήτρας διαφυγής και του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις επέτρεψε στα κράτη-μέλη να προωθήσουν μέτρα δημοσιονομικής στήριξης των οικονομιών συνολικού μεγέθους 8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και να εγκρίνουν προγράμματα ρευστότητας που ισοδυναμούν με το 19% του ΑΕΠ. Σε συνδυασμό με ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το SURE και το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, σημειώνεται, τα μέτρα αυτά έχουν «στηρίξει την εμπιστοσύνη, έχουν προστατεύσει τον βιοπορισμό και τις θέσεις εργασίας εκατομμυρίων και έχουν αμβλύνει τον αντίκτυπο της πανδημικής κρίσης στις επιχειρήσεις».
Αναφορικά με τα προγράμματα εμβολιασμού το Eurogroup σημειώνει, ότι η πρόοδός τους και η ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάτι που θα επιτρέψει το άνοιγμα των οικονομιών και θα επαναφέρει την ανάπτυξη. Ωστόσο, -σύμφωνα με το ανακοινωθέν- οι προοπτικές εξακολουθούν να περιβάλλονται από αβεβαιότητα και η ανάκαμψη αναμένεται να είναι άνιση μεταξύ των χωρών και των περιφερειών.
Παράλληλα οι υπουργοί Οικονομικών παρατήρησαν ότι όταν η ανάκαμψη θα βρίσκεται εν εξελίξει, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα επίπεδα δημόσιου χρέους εφαρμόζοντας βιώσιμες μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές στρατηγικές, με έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας των δημοσιονομικών, στην αύξηση των επενδύσεων και στη στήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Τα κράτη μέλη πρέπει να επικεντρωθούν στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και θα αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητα της Ευρωζώνης, ήταν το τελικό συμπέρασμα.