Τέλος στη διαδικασία κατάθεσης της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων στη γραμματεία ή στο πρωτόκολλο της εφορίας, διαδικασία η οποία προκαλεί πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στη μεταβίβαση των ακινήτων ειδικά από τη στιγμή που μπήκαμε στην περίοδο της πανδημίας, θα επιδιώξει να βάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Με υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο. Έτσι, ουσιαστικά θα επιδιωχθεί σταδιακά το συμβολαιογραφικό γραφείο να μετατραπεί σε one stop shop για τις αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς ο υποψήφιος αγοραστής δεν θα χρειάζεται να επισκεφτεί την εφορία προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

H δήλωση θα γίνεται από το γραφείο του συμβολαιογράφου ηλεκτρονικά ενώ σχεδιάζεται αρκετά από τα πεδία να συμπληρώνονται αυτόματα (σ.σ όπως για παράδειγμα η τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το προς πώληση ακίνητο) προκειμένου να γίνεται ακόμη πιο εύκολη η διαδικασία.

Με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, θα εκδίδεται αυτόματα η «ταυτότητα οφειλής» ώστε ο φόρος μεταβίβασης να μπορεί να πληρωθεί ηλεκτρονικά ακόμη και με πιστωτική κάρτα. Σε περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις για απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης (π.χ αγορά ακινήτου με το προνόμιο της κύριας κατοικίας) ο αγοραστής θα υπογράφει υπεύθυνη δήλωση ότι δικαιούται της απαλλαγής (σ.σ δεν πρέπει να υπάρχει πλήρης κυριότητα ή επικαρπία σε ακίνητο με επιφάνεια τουλάχιστον 60 τ.μ για τον εργένη αγοραστή με το όριο να προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση) ενώ στη συνέχεια η εφορία θα έχει τη δυνατότητα ελέγχου.

Με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης μεταβίβασης –η διαδικασία θα εξεταστεί να καταστεί υποχρεωτική μετά την 1η Ιουλίου ή από το Σεπτέμβριο ανάλογα με τις εξελίξεις- εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης του ακινήτου θα επισπευστεί κατά τουλάχιστον 5-10 ημέρες καθώς ειδικά τους τελευταίους μήνες που οι ΔΟΥ λειτουργούν υπό ειδικές συνθήκες λόγω πανδημίας, ο έλεγχος της δήλωσης μεταβίβασης απαιτεί αρκετές ημέρες, σε ορισμένες δε περιπτώσεις ακόμη και εβδομάδες.

Πηγή : moneyreview.gr
By Published On: 19 Φεβρουαρίου, 2021Categories: ΕνημέρωσηΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΑΔΕ : Οι συμβολαιογράφοι σε ρόλο «one stop shop» για τις μεταβιβάσεις ακινήτωνTags: , , ,

Share This Story, Choose Your Platform!