Το ζήτημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες οι Θεσμοί με επιτελείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν δεχθεί κριτική για υπερβολική αυστηρότητα στα κριτήρια δανειοδότησης, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, και ειδικά όσες δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις λόγω της κρίσης, να μην βρίσκουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Από πλευράς τραπεζών στη χθεσινή συνάντηση μετείχε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γεώργιος Χαντζηνικολάου, η γενική γραμματέας της Ένωσης, Χαρούλα Απαλαγάκη, καθώς και εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών έθεσαν με έμφαση των ζήτημα των χρηματοδοτήσεων και την ανάγκη αποτελεσματικότερης στήριξης των επιχειρήσεων, ζήτημα για το οποίο οι τράπεζες έχουν δεχθεί έντονη κριτική. Οι τράπεζες υπογράμμισαν ότι από πλευράς ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και μπορεί να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση, αρκεί να υπάρχουν βιώσιμες επιχειρήσεις και επενδυτικά σχέδια.

Υπενθυμίζεται ότι, σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2020, ο διοικητής της Τράπεζας της ΕλλάδοςΓιάννης Στουρνάρας, είχε σημειώσει ότι η πρωτοφανής ρευστότητα που διαθέτουν οι εγχώριες τράπεζες δεν φτάνει στον ιδιωτικό τομέα. «Παρά το γεγονός ότι η ρευστότητά τους είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα -υπολογίζω ότι η αύξηση της ρευστότητας είναι κοντά στα 40 δισ. ευρώ-, ωστόσο από τη ρευστότητα αυτή ένα πολύ, πολύ, μικρό μέρος έχει διοχετευθεί στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Στις μεγάλες επιχειρήσεις έχουμε μια αρκετά μεγάλη πιστωτική επέκταση της τάξης του 9% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όμως η πιστωτική επέκταση περιορίζεται σε μόλις 1,9% ενώ στα νοικοκυριά είναι αρνητική. Συνολικά στον ιδιωτικό τομέα είμαστε περίπου λίγο πάνω από το μηδέν», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συζητήθηκε παράλληλα η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με νέα προγράμματα χρηματοδότησης.

Για τις αναστολές δανείων, οι τράπεζες παρουσίασαν τα σχετικά μέτρα που έχει λάβει το τραπεζικό σύστημα για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ σημειώθηκε η ανάγκη της σταδιακής επαναφοράς των δανείων αυτών στην κανονικότητα.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της επέκτασης των κρατικών εγγυήσεων, το σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ», εξέλιξη που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις τράπεζες. Σημειώνεται ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών είχε ζητήσει την επέκταση του προγράμματος, σημειώνοντας ότι «θα καλωσόριζε την παράταση, την επέκταση και τη βελτίωση του προγράμματος “Ηρακλής” προκειμένου να συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς ο περιορισμός του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που εξακολουθεί να παραμένει αρκετά υψηλό στη χώρα μας».

Τέλος, σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς οι τράπεζες επανέλαβαν την ανάγκη για την ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων και την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών ως απολύτως αναγκαίο εργαλείο για να αποφευχθεί η διάβρωση της κουλτούρας πληρωμών.

Πηγή : businessdaily.gr
By Published On: 26 Ιανουαρίου, 2021Categories: ΕνημέρωσηΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δάνεια σε επιχειρήσεις : Τι συζήτησαν οι τράπεζες με τους ΘεσμούςTags: , , , , , , , ,

Share This Story, Choose Your Platform!