Αν και ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης στην 4η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής –η προθεσμία εκπνέει κανονικά στις 30 Νοεμβρίου δηλαδή την Δευτέρα, το πιθανότερο είναι ότι η πλατφόρμα δεν θα παραμείνει ανοικτή και μετά την τελευταία εργάσιμη του Νοεμβρίου. Άλλωστε, με τις αιτήσεις να έχουν ήδη φτάσει από το πρωί του Σαββάτου στις… 380.000 (σ.σ οι μισοί επαγγελματικοί ΑΦΜ έχουν πάρει λεφτά) η μπάνκα έχει τιναχθεί στον αέρα και ο προϋπολογισμός του μέτρου αναμένεται ότι θα ξεπεράσει και τα 2 δις. ευρώ.

Το ενδιαφέρον πλέον, μεταφέρεται στο τι θα γίνει με την επόμενη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ληφθεί οι πρώτες τρεις αποφάσεις.

  • Πρώτον ο 5ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής μεταφέρεται για τον Ιανουάριο και όχι για τον Δεκέμβριο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί
  • Δεύτερον θα λαμβάνεται υπόψη και η μεταβολή του τζίρου κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί ότι θα λαμβάνεται υπόψη μόνο ο κύκλος εργασιών του Νοεμβρίου. Πιθανότατα δε θα λαμβάνεται υπόψη όλη το διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο
  • Και τρίτον το ποσό που θα έχει ήδη απορροφήσει κάποιος στο πλαίσιο της 4ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα συμψηφίζεται με το αντίστοιχο ποσό που θα βγάζει η μαθηματική φόρμουλα για τον νέο γύρο.

Εννοείται, και κατέστη ήδη σαφές από τον υπουργό Οικονομικών ότι και στην 5η φάση το 50% του ποσού που θα εισπράξουν οι εταιρείες, δεν θα επιστρέφεται στους αιτούντες. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις που ελήφθησαν θα λειτουργήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και ως «κόφτες». Πρώτον διότι είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί ανέβαλαν την έκδοση τιμολογίων για τον Δεκέμβριο προκειμένου να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Και δεύτερον διότι με τη διαδικασία του συμψηφισμού, οι περισσότεροι από τους τουλάχιστον 400.000 επαγγελματίες που πήραν μέρος στην επιστρεπτέα 4, δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε χθες τον προϋπολογισμό της επιστρεπτέας προκαταβολής IV προκειμένου αυτός να αυξηθεί από τα 1,2 στα 1,8 δις. ευρώ. Ωστόσο, φαίνεται ότι θα χρειαστεί να τον αναθεωρήσει ακόμη μια φορά. Προς το παρόν έχουν διατεθεί 1,53 δις. ευρώ για να πληρωθούν οι αιτήσεις 319.835 επαγγελματιών αλλά οι αιτήσεις έχουν ήδη φτάσει στις 379.839. Μόνο για να πληρωθούν οι επιπλέον 60.000 αιτήσεις θα χρειαστούν πάνω από 400 εκατ. ευρώ και ενώ η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων συνεχίζεται. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων. Μέχρι τώρα, μέσω του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν δοθεί στην αγορά 5,4 δις. ευρώ.

Πηγή : eisodima.gr
By Published On: 29 Νοεμβρίου, 2020Categories: ΕνημέρωσηΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιστρεπτέα προκαταβολή: Οι προϋποθέσεις χορήγησης «ζεστού χρήματος» μέσω του 5ου γύρουTags: , , , ,

Share This Story, Choose Your Platform!