Το άνοιγμα μιας σειράς επαγγελμάτων  –όπως τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, η παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά φαρμάκων–  και τις Κυριακές δρομολογεί η κυβέρνηση με ειδική διάταξη η οποία θα συμπεριληφθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ποιες υπηρεσίες θα παρέχονται και τις Κυριακές

Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν τα επαγγέλματα τα οποία θα ανοίξουν και τις Κυριακές τα οποία είναι τα ακόλουθα:

1. Παραγωγή – αποθήκευση – μεταφορά – διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού. Για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί εξ αποστάσεως, τηλεφωνικά ή από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) και κάθε άλλου εμπορικού καταστήματος, ως κέντρο διανομής και παράδοσης θεωρούνται και το φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης και οι αποθήκες του.

2. Εφοδιαστική αλυσίδα (“logistics”), ιδίως παραλαβής, αποθήκευσης, συλλογής και διανομής εμπορευμάτων .

3. Κέντρα κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων.

4. Κέντρα δεδομένων (“data centers”) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων,

5. Ψηφιοποίηση έγχαρτου αρχείου.

6. Παροχή υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών.

7. Παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος.

Tι άλλο φέρνει το νέο εργασιακό

Το επικείμενο εργασιακό νομοσχέδιο θα επιφέρει και άλλες αλλαγές. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, κ. Χατζηδάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Capital.gr, το σχετικό νομοσχέδιο “περιλαμβάνει, ρυθμίσεις για την αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ, με ταυτόχρονη εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας”.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο ίδιος “σε ό,τι αφορά τις υπερωρίες προσανατολιζόμαστε στην άρση της διάκρισης μεταξύ βιομηχανίας και υπηρεσιών στη βάση ρύθμισης που θα ευθυγραμμίζει την Ελλάδα με τα όσα ισχύουν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες”.

Επίσης, αναφορικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο κος Χατζηδάκης ανέφερε πως “στις χώρες λοιπόν όπου τα συνδικάτα έχουν προβεί σε τέτοιες συμφωνίες, έχει υπάρξει όφελος από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κλάδων της οικονομίας. Εις βάρος μάλιστα χωρών, όπως η δική μας, όπου δεν έχουν υπάρξει ανάλογες συμφωνίες. Αυτό έχει συμβεί, χωρίς να επηρεάζεται ο χρόνος εργασίας των εργαζομένων, διότι δεν έχει επέλθει κάποια αλλαγή στο 8ωρο ή στις 40 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας. Οι διευθετήσεις του χρόνου εργασίας γίνονται σε επίπεδο εξαμήνου, με βάση και τις προβλέψεις της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας. Ο εργαζόμενος δηλαδή μπορεί να δουλέψει για ένα διάστημα του έτους μέχρι 10 ώρες την ημέρα, και για αντίστοιχο διάστημα του ίδιου έτους να δουλέψει μέχρι 6 ώρες την ημέρα ή να παίρνει ρεπό“.

Ασφαλείς πληροφορίες , επίσης, αναφέρουν πως θα τεθεί plafon 70% στις υπηρεσίες των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας οι οποίες θα σταματούν σε περίπτωση απεργίας.

Στην ίδια αυτή συνέντευξη, ο κ. Χατζηδάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε σχετικά με τις υπερωρίες, τη διαιτησία και το συνδικαλισμό : ” Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση που θα προσαρμόσει την αγορά εργασίας στα σύγχρονα ευρωπαϊκά οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα. Περιλαμβάνει, ρυθμίσεις για την αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ, με ταυτόχρονη εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, έτσι ώστε να προστατεύονται οι εργαζόμενοι από καταχρήσεις των εργοδοτών, ιδιαίτερα αναφορικά με το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες. Επίσης, περιέχει ρυθμίσεις που διασφαλίζουν την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, όπως η άδεια πατρότητας, την οποία δίνουμε για πρώτη φορά στους πατεράδες, μέτρα αντιμετώπισης της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, ρυθμίσεις για την τηλεργασία η οποία τόσο έντονα έχει μπει στις ζωές μας τον τελευταίο χρόνο, αλλά και μέτρα για τις νέες μορφές απασχόλησης όπως οι λεγόμενες συνεργατικές πλατφόρμες (delivery, κλπ.). Για τον συνδικαλισμό, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την εγκυρότητα στον τρόπο λήψεως των αποφάσεων, καθώς όλοι θυμόμαστε τους ξυλοδαρμούς στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Παράλληλα, εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο διευθέτησης ατομικών και συλλογικών διαφορών μέσω του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Σε ό,τι αφορά τις υπερωρίες προσανατολιζόμαστε στην άρση της διάκρισης μεταξύ βιομηχανίας και υπηρεσιών στη βάση ρύθμισης που θα ευθυγραμμίζει την Ελλάδα με τα όσα ισχύουν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή : capital.gr (από ρεπορτάζ και συνεντεύξεις του κ. Δημήτρη Κατσαγάνη)
By Published On: 9 Απριλίου, 2021Categories: ΕνημέρωσηΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εργασιακό νομοσχέδιο : Όλα τα επαγγέλματα που θα ανοίξουν και ΚυριακέςTags: , , , , , , , ,

Share This Story, Choose Your Platform!