Η ψηφιακή εισφορά, που θα προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επόμενες εβδομάδες για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα εφαρμοστεί σε εκατοντάδες εταιρείες, η πλειοψηφία των οποίων είναι ευρωπαϊκές, υπογράμμισε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η κ. Βεστάγκερ καλωσόρισε τη συμφωνία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που επετεύχθη την Πέμπτη σχετικά με την υιοθέτηση ελάχιστου παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή ύψους 15%. Ωστόσο, αποκάλυψε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει στη δική της ψηφιακή εισφορά, χωρίς να αναφέρει πόσο θα είναι αυτή.

Μιλώντας στο Reuters τόνισε ότι αν καταφέρει η ΕΕ να υιοθετήσει και να εφαρμόσει την εισφορά αυτή, τότε μερικές από τις εταιρείες που πληρώνουν πολύ λίγο ή τίποτα σε φόρους σήμερα, θα συνεισφέρουν στις κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται.

Είπε ότι αυτή η εισφορά έχει διαφορετικούς στόχους από τη φορολογική συμφωνία του ΟΟΣΑ και το πεδίο εφαρμογής της είναι «πολύ ευρύτερο, και είναι μια εισφορά κι όχι φόρος».

«Ενώ η συμφωνία του ΟΟΣΑ αφορά τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες, αυτό αφορά πολύ περισσότερες εταιρείες» σημείωσε σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι ο φόρος θα αφορά κυρίως ευρωπαϊκές εταιρείες.

Αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες εταιρείες θα επηρεαστούν ή το μέγεθος της εισφοράς. Η Επιτροπή έχει επαναπρογραμματίσει την ημερομηνία για τι σχετικές ανακοινώσεις 20 Ιουλίου από τις 14 Ιουλίου, η οποία ενδέχεται να αλλάξει και πάλι, ανέφερε πηγή της Επιτροπής στο Reuters.

Ωστόσο, στον επίσημο ιστότοπο της Επιτροπής, αναλύοντας τα κονδύλια του Προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027, στο τμήμα των εσόδων, γίνεται αναφορά για “Δυνητικές νέες πηγές εσόδων”, όπου – μεταξύ άλλων – σημειώνεται ότι “…Κατά τα προσεχή έτη, η Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα συνεργαστούν για να καθιερώσουν νέους ίδιους πόρους για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Οι πόροι αυτοί δεν θα δημιουργήσουν νέους φόρους για τους ευρωπαίους φορολογούμενους, διότι η ΕΕ δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει φόρους. Τα υφιστάμενα φορολογικά μέσα χρησιμοποιούνται κυρίως σε εθνικό επίπεδο και, ως εκ τούτου, η καθιέρωση νέων κατηγοριών ιδίων πόρων θα σέβεται πλήρως την εθνική φορολογική κυριαρχία.”

Ανάμεσα στους πιθανούς νέους ιδίους πόρους, υπάρχει και η εξής πρόταση :

Ψηφιακή εισφορά : η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση έως τον Ιουλίου του 2021, με σκοπό την καθιέρωση του νέου ιδίου πόρου έως την 1η Ιανουαρίου 2023 το αργότερο. Η ψηφιακή εισφορά θα προέρχεται από τις ψηφιακές επιχειρηματικές δραστηριότητες, που είναι εγγενώς άυλες και βασίζονται κατά κύριο λόγο σε άυλα περιουσιακά στοιχεία. Η επιβολή ψηφιακού τέλους θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα της ανεπάρκειας των σημερινών κανόνων εταιρικής φορολόγησης για την ψηφιακή οικονομία.”

 

Η Κομισιόν μετέθεσε την ημερομηνία για την ανακοίνωση του νέου φόρου στις 20, από τις 14 Ιουλίου.

Πηγή : ot.gr και ec.europa.eu

Share This Story, Choose Your Platform!