Άρθρο του Βασίλη Α. Κουφού

Οι ανάγκες της καταπολέμησης του Covid – 19, στρέφουν την προσοχή μας σε πολύ συγκεκριμένα αιτήματα : αναπνευστήρες, μάσκες, πληρότητα ανθρωπίνων πόρων στα συστήματα υγείας, συμμόρφωση με τα πλαίσια των απαγορεύσεων και περιορισμών που επιβάλει η εφαρμογή του lock-down και ευλαβική τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αριθμούν 825.306 και οι θάνατοι τους 40.062 (πηγή : John Hopkins University and Medicine Coronavirus Resource Center, Τετάρτη 22 Απριλίου 2020).Εντός του μικρού αυτού Αρμαγεδδώνα όμως, κατέστη δραματικά απαραίτητη η πλήρωση μίας ακόμη τεράστιας ανάγκης : την εξεύρεση ενός ικανού αριθμού προγραμματιστών της γλώσσας CoBOL, πάνω στην οποία έχει γραφτεί ο κώδικας των κατά τόπους ομοσπονδιακών – και όχι μόνον – υποστηρικτικών ηλεκτρονικών συστημάτων μεγάλου αριθμού Πολιτειών των Η.Π.Α.

Η γλώσσα CoBOL σχεδιάστηκε το μακρινό 1959, ως εργαλείο λειτουργίας επιπλέον εφαρμογών και λύσεων της διαδεδομένης τότε γλώσσας ForTran, η οποία εξυπηρετούσε κυρίως εμπορικούς και επιστημονικούς σκοπούς. Το όνομα CoBOL δημιουργείται από την περιγραφή Common Business Oriented Language. Ο λόγος για τον οποίο η CoBOL κυριάρχησε ήταν απλός : Λειτουργούσε ως γλώσσα προγραμματισμού, εν πολλοίς με τους κανόνες χρήσης της Αγγλικής γλώσσας – προτάσεις, παράγραφοι, σημεία στίξης, συντακτικοί κανόνες – με αποτέλεσμα ο κώδικάς της να καθίσταται εξαιρετικά προσιτός ως προς την ανάγνωσή και τη γραφή του. Η περίοδος της αλματώδους ανάπτυξης αλλά και διασύνδεσης της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών με την καθημερινότητα (αρχές της δεκαετίας του ’60 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80), συνέπεσε με την πλήρη επικράτηση της CoBOL. Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση του αντιπροέδρου της IBM Z Ecosystems, Meredith Stowell, πως εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται 220 δισεκατομμύρια γραμμές CoBOL. Την ίδια ώρα, έκθεση του Reuters to 2017, αποκάλυψε ότι 43% των τραπεζικών συστημάτων και το 95% των κινήσεων ATM βασίζονται στον κώδικα CoBOL.

Υπό τις συνθήκες αυτές, μια σειρά από κυβερνήτες Πολιτειών (μεταξύ αυτών το Νιου Τζέρσεϋ, το Κάνσας και το Κονέκτικατ), απεύθυναν δημόσια έκκληση απόγνωσης, ώστε να επιστρατευτούν προγραμματιστές, ικανοί να συντάξουν κώδικα CoBOL, πάνω στον οποίο έχουν τοποθετηθεί  άπειρα ομοσπονδιακά και πολιτειακά δεδομένα. Το πρόβλημα που έχει πάρει διαστάσεις έκτακτης ανάγκης, εδράζεται στη διαχείριση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας, ως άμεσης συνέπειας της επέλασης του Covid – 19. Μια ανάγλυφη εικόνα του μεγέθους της δυσκολίας συνοψίζεται στο παρακάτω δεδομένο : Από την 15η Μαρτίου έως το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, είχαν υποβληθεί 16,8 εκατομμύρια αιτήσεις, ποσότητα που αντιστοιχεί  στο 13% του εργατικού δυναμικού των Η.Π.Α.

«Είναι μια καταστροφή», δήλωσε στο Bloomberg News ο Mahmoud Ezzeldin, ο οποίος εργάστηκε σε συστήματα υπολογιστών CoBOL για τον ασφαλιστή Blue Cross Blue Shield και την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων. “Το CoBOL είναι δύσκολο να μάθει και δεν έχει σχεδιαστεί για το Διαδίκτυο. Οι απόφοιτοι κολεγίου θέλουν να μάθουν κάτι πιο εύκολο. Δεν μπορώ να τους κατηγορήσω.”. Η IBM, τέλος, ανακοίνωσε πως προτίθεται να προχωρήσει σε σειρά δωρεάν εκπαιδεύσεων, ώστε να ενημερώσει προγραμματιστές και αρχιτέκτονες δικτύων για την CoBOL.

Να λοιπόν που αυτή η πανδημία εμφανίζει ένα ολιστικό profile. Μέχρι τώρα, ευθέως ή παράπλευρα και σε σχεδόν παρόμοιο αναλογικά επίπεδο, έχουν πληγεί τόσο οι διεθνής αγορές χρήματος, όσο και οι τοπικές οικονομίες. Ευρισκόμενοι πλέον στην επόμενη φάση, αντικρίζουμε την φθορά των τεχνικών εργαλείων λειτουργίας του Παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, καθώς θα χρειαστεί να εφαρμοσθούν ειδικές μέθοδοι οικονομικής πολιτικής, σχετιζόμενες με την αναθεώρηση του παγκόσμιου καταμερισμού της εργασίας, της νομισματικής κυκλοφορίας και των όρων διεξαγωγής του διεθνούς εμπορίου. Στα πλαίσια αυτά, η ανάγκη που παρουσιάστηκε για προγραμματιστές της CoBOL, αποκτά περισσότερο χαρακτήρα γλαφυρού παραδείγματος αναφορικά με το βάθος των επιπτώσεων, παρά μεμονωμένη προβολή μιας σοβαρής παρενέργειας.

Είναι ηλίου φαεινότερον, ότι το εγχειρίδιο της επίλυσης των συνεπειών του Covid – 19, θα περιέχει μεγάλο αριθμό αναφορών σε θεωρίες και πρακτικές, που έως τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, είχαν μόνον ακαδημαϊκό χαρακτήρα.

 

 

 

Share This Story, Choose Your Platform!