Οι «μεγάλοι νικητές» της κρίσης, οι Big Tech, πρέπει να πληρώσουν ένα «δίκαιο ποσό» φόρων στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα Οικονομικά και τη Φορολογία, Πάολο Τζεντιλόνι, εν μέσω της ρήξης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη φορολογία εταιρειών, όπως η Apple, η Alphabet και η Amazon.

«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», τόνισε, μιλώντας στο CNBC στο πλαίσιο του European House Ambrosetti Forum, αναγνωρίζοντας ωστόσο τη δυσκολία να ξεπεραστούν οι διαφορές με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βέβαια, δεν ήταν πλέον δυνατό «να αποδεχτούμε την ιδέα ότι αυτοί οι γίγαντες, οι νικητές της κρίσης, δεν πληρώνουν ένα δίκαιο ποσό φόρων στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Το 2018, η Κομισιόν πρότεινε φορολογία 3%, υποστηρίζοντας ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να ανανεωθεί στην ψηφιακή εποχή. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι ένας ψηφιακός φόρος θα ήταν άδικος καθώς επηρεάζει δυσανάλογα τις αμερικανικές εταιρείες.

Εξάλλου, μετά την πανδημία, οι Big Tech σημείωσαν ισχυρή ανάπτυξη, ενώ οι μετοχές τους επιδόθηκαν σε ιστορικά ράλι, με πολλούς καταναλωτές να βασίζονται σε αυτές τις εταιρείες για τηλεργασία και αγορές κατά τη διάρκεια των lockdowns.

«Οι γίγαντες των ψηφιακών πλατφορμών είναι οι πραγματικοί νικητές αυτής της κρίσης, από οικονομική άποψη», πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι. «Όλοι το βιώνουμε αυτό στη ζωή μας».

Η ΕΕ σχεδιάζει να προτείνει έναν νέο ψηφιακό φόρο το 2021, εάν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΟΟΣΑ καταρρεύσουν έως το τέλος του έτους. «Εάν δεν θα έχουμε αξιοπρεπή αποτελέσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προωθήσει τον επόμενο χρόνο τη δική της πρόταση», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Τον Ιούνιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από τις συνομιλίες, προκαλώντας αμφιβολίες για οποιαδήποτε πρόοδο φέτος. Ο Τζεντιλόνι ανέφερε πως υπήρξε πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο, αλλά οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάζουν τη διαδικασία.


Παράλληλα με τον Επίτροπο Οικονομικών, ο ομόλογός του του Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αυστριακός Γιοχάνες Χαν επιταχύνει την έκδοση νέων ομολόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε λήψη απόφασης αυτό το φθινόπωρο», δήλωσε στην «Handelsblatt».

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρήσει αυτό το χρονοδιάγραμμα, τα πρώτα ομόλογα με τα οποία η ΕΕ σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στην αγορά στο τέλος αυτού του έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους. Αναμένουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων θα εκδοθεί μεταξύ 2021 και 2023. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει ομόλογα με διαφορετική διάρκεια για λογαριασμό της ΕΕ, διασφαλίζοντας έτσι ότι τα προγράμματα στήριξης μπορούν να προσαρμοστούν στις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς και στην ικανότητα των κεφαλαιαγορών να απορροφήσουν αυτά τα ομόλογα. Οι λεπτομέρειες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη», δήλωσε ο Χαν στην γερμανική οικονομική εφημερίδα.

«Τα δάνεια και όλες οι πληρωμές πρέπει να ενεργοποιηθούν πλήρως μέχρι το τέλος του 2026. Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι ότι θα επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία κατά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», τόνισε ο Επίτροπος της ΕΕ.

«Είναι φυσικά μια μεγάλη πρόκληση το να επιτύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα που να είναι αποδεκτό από όλους, υπό την πίεση χρόνου. Γι αυτό και πρέπει να επενδυθεί πολύς χρόνος και ενέργεια. Ελπίζω, πάντως, ότι τελικά θα καταλήξουμε αυτό το φθινόπωρο. Η ΕΕ το οφείλει αυτό στους πολίτες των περιφερειών της, οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορονοϊό. Πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους», τόνισε.

Την επόμενη Δευτέρα ο Χαν θα πραγματοποιήσει συνομιλίες εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, οι διαπραγματεύσεις με την ομάδα των ευρωβουλευτών θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Η πίεση του χρόνου είναι μεγάλη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει την έγκρισή του, διαφορετικά ο προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Πηγές : businessdaily.gr-gentiloni και businessdaily.gr-budget

Share This Story, Choose Your Platform!