Το σχέδιο για τη σταδιακή επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα, εφόσον το επιτρέπουν τα υγειονομικά δεδομένα, επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα καταστήματα μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ξεκινώντας από τις μικρές επιχειρήσεις και με αυστηρά μέτρα.

Στην περίπτωση που υπάρχει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα εφαρμοστεί η σταδιακή επιστροφή με περιορισμούς και αυστηρά μέτρα αναφορικά με τα άτομα που θα πρέπει να βρίσκονται εντός των εσωτερικών χώρων των επιχειρήσεων και με τις αναγκαίες αποστάσεις. Στις προθέσεις του Μαξίμου είναι στις 30 Νοεμβρίου να αρθούν κάποια μέτρα του lockdown, με τους μαθητές να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα σχολεία, ενώ θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και τελευταία στη λίστα θα είναι η εστίαση.

Το πλάνο προβλέπει άνοιγμα των επιχειρήσεων ανά εβδομάδα ξεκινώντας από τις μικρές λιανεμπορικές επιχειρήσεις και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Αν η έναρξη γίνει ομαλά τότε θα ακολουθήσει ο κλάδος της εστίασης και των καφέ, όπου αναμένεται να υπάρχουν αυστηρότερα μέτρα στους εσωτερικούς χώρους και ωράριο λειτουργίας. Κομβικό ρόλο θα έχουν οι εξωτερικοί χώροι, ώστε να είναι μεγαλύτερη η απόσταση μεταξύ των πελατών και εξετάζεται επιδότηση θερμαστρών για εξωτερικούς χώρους για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και των καφέ. Σημειώνεται πως η επιδότηση αγοράς εξωτερικής θερμάστρας κατά 50% θα γίνει μέσω του ΕΣΠΑ και αναμένεται η έγκριση.

Μιλώντας, χθες, στο MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι την εβδομάδα που διανύουμε περιμένουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η πτώση. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η υποχώρηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κάνει έναν πρώτο σχεδιασμό για την άρση των περιοριστικών μέτρων. «Στις προθέσεις του Μαξίμου είναι στις 30 Νοεμβρίου να αρθούν κάποια μέτρα του lockdown, με τους μαθητές να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα σχολεία».

Ακολούθως -όπως είπε- θα ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ τελευταία στη λίστα είναι η εστίαση. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Φώτα. Το οριστικό πλάνο θα το παρουσιάσουμε στους πολίτες στις αρχές της άλλης εβδομάδας» πρόσθεσε. Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι σε περίπτωση που υπάρχει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, σταδιακά θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, πάντα με περιορισμούς, αλλά όχι στη βάση του lockdown. Μάλιστα, επεσήμανε πως τα καταστήματα αναμένεται, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, να ανοίξουν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Πηγή : eisodima.gr

Share This Story, Choose Your Platform!