Επιχειρήσεις οι οποίες είναι κλειστές τον Δεκέμβριο με κρατική εντολή δικαιούνται μείωση ενοικίου κατά 80% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, άσχετα από το εάν το πρώτο δίμηνο του έτους επανέλθουν σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας ή όχι. Αυτό διευκρινίζει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξειδικεύοντας την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής για «κούρεμα» ενοικίων 80% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Το μέτρο υπολογίζεται πως αφορά σε περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις στους κλάδους εστίασης και λιανεμπορίου, αθλητισμού και πολιτισμού ενώ περιλαμβάνει και τα καταστήματα εκείνα τα οποία υπολειτουργούν από τις αρχές της εβδομάδας με τη μέθοδο του click away.

Εξετάζεται όμως, η εξαίρεση επιχειρήσεων οι οποίες παρ’ ότι κλειστές εμφανίζουν αύξηση τζίρου με τη χρήση ηλεκτρονικών καναλιών πώλησης.

Πρακτικά,

  • μπαρ,
  • εστιατόρια,
  • καφέ,
  • καταστήματα ένδυσης & υπόδησης και λοιπές λιανεμπορικές επιχειρήσεις,
  • θέατρα,
  • σινεμά
  • γυμναστήρια

επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κατεβασμένα ρολά με κρατική εντολή τον Δεκέμβριο όταν και δικαιούνται μείωση ενοικίου 40%, θα πληρώσουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μόνο το 20% του μηναίου μισθώματος.

Το δημόσιο θα έρθει να καλύψει το 60% του μηνιαίου μισθώματος και όχι της ζημίας όπως ίσχυε μέχρι τώρα για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν θα φορολογηθούν για το ποσό της αποζημίωσης που θα λάβουν από το κράτος.

«Πρακτικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα βγουν κερδισμένοι χωρίς καμία απώλεια», σχολιάζει αρμόδιο στέλεχος.

Παράδειγμα : Σε ένα μηνιαίο μίσθωμα 1.000 ευρώ, ο ενοικιαστής επιχειρηματίας θα πληρώσει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μόνο 200 ευρώ το μήνα, ενώ ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα εισπράξει στον τραπεζικό του λογαριασμό από το δημόσιο ταμείο 600 ευρώ για κάθε μήνα, απαλλαγμένα από φόρους και εισφορές.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών υπολογίζονται σε περίπου 500.000 και σε αντιδιαστολή με τους επιχειρηματίες δεν είναι δεδομένο ότι θα έχουν μείωση των ενοικίων τους για πρώτη κατοικία ή φοιτητική στέγη (σήμερα δικαιούνται επίσης 40% μείωση ενοικίου).

Εάν θα υπάρξει επέκταση του μέτρου της έκπτωσης ενοικίου και για αυτούς, καθώς και το ποσοστό θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από το εάν θα ανοίξουν τα καταστήματα στα οποία εργάζονται ή θα παραμείνουν κλειστά με κρατική εντολή (σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας).

Πηγή : euro2day.gr (από ρεπορτάζ της κυρίας Έλενας Λάσκαρη)
By Published On: 16 Δεκεμβρίου, 2020Categories: ΕνημέρωσηΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μείωση ενοικίου κατά 80% : Πως αναμένεται να εφαρμοστεί το νέο μέτροTags: ,

Share This Story, Choose Your Platform!