Gold streaming : Ο Joe Rogan, κωμικός, τηλεοπτικός παρουσιαστής και σχολιαστής μικτών πολεμικών τεχνών (MMA), έχει γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς, επικερδείς και επιδραστικούς οικοδεσπότες podcast τα τελευταία χρόνια.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ETHAN MILLER / GETTY IMAGES

Το ακριβότερο συμβόλαιο podcasting είναι γεγονός : ο Joe Rogan στο Spotify για (πλέον των) 100 εκ. δολάρια

της Anne Steele

Ο δημοφιλής τηλεοπτικός ηθοποιός Joe Rogan μεταφέρει το podcast του αποκλειστικά στην Spotify Technology SA σε μια συμφωνία αδειοδότησης αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ένα άτομο εξοικειωμένο με το θέμα.

Η συμφωνία αδειοδότησης είναι μια από τις μεγαλύτερες τέτοιες προσφορές στην ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση podcast.

Ο κωμικός, τηλεοπτικός οικοδεσπότης και σχολιαστής πολεμικών τεχνών έχει γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς και επικερδείς οικοδεσπότες podcast τα τελευταία χρόνια, ειδικά με τη δημοφιλή μορφή του «vodcast» – βίντεο podcast – στο YouTube.

Ο κ. Ρόγκαν, 52 ετών, είχε μέχρι στιγμής διατηρήσει το podcast του εκτός του Spotify, λέγοντας ότι το streaming service δεν αποφέρει ικανοποιητικές εισροές, σε σχέση με άλλες υπηρεσίες όπως το YouTube της Alphabet Inc . Η πλήρης βιβλιοθήκη του, με ηλικιακό βάθος 11 ετών, από την 1η Σεπτεμβρίου θα διακινείται αποκλειστικά στο Spotify. Τα podcast βίντεο του, τα οποία θα εμφανίζονται επίσης στο Spotify, δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα στο YouTube.

Η Spotify έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει ολόκληρες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Gimlet Media και της The Ringer του Bill Gimmons. Η συμφωνία με τον κ. Rogan είναι ένα πολυετές συμβόλαιο αδειοδότησης για ένα χρονικό διάστημα που δεν θα γνωστοποιηθεί. Σύμφωνα με πρόσωπο οικείο στον κ. Rogan, το συμβόλαιο – βάσει στοχοθεσίας και μετρήσεων δημοφιλίας – θα μπορούσε να ξεπεράσει τα $100 εκατομμύρια.

Πέρυσι, οι δημιουργοί του δημοφιλούς podcast αληθινών εγκλημάτων “My Favorite Murder” υπέγραψαν μια διετή συμφωνία αξίας τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων δολαρίων με τη μονάδα Stitcher της EW Scripps Co. Σύμφωνα με αναλυτές του χώρου αυτού, το deal αυτό, ήταν το μεγαλύτερο που είχε συναφθεί.

Ξεκινώντας το 2009, το show “The Joe Rogan Experience” έχει δημιουργήσει μια «αδηφάγο» βάση θαυμαστών που συζητά ευρύτατα θέματα από τη νευροεπιστήμη, τον αθλητισμό και την υγεία έως την κωμωδία και τον πολιτισμό. Η εκπομπή του κατατάσσεται σταθερά στην κορυφή της κατάταξης της Apple Podcast.

Το χορηγικό χαρτοφυλάκιο του κ. Rogan, περιλαμβάνει τους 23andMe, το Dollar Shave Club και το ZipRecruiter.

«Θα συνεργαστούμε οι ίδιοι συντελεστές και το show θα είναι ακριβώς το ίδιο», είπε ο κ. Rogan καθώς ανακοίνωσε τη συμφωνία στο podcast του την Τρίτη. «Η μόνη διαφορά θα είναι τώρα πως η παράστασή μας θα είναι διαθέσιμη στη μεγαλύτερη πλατφόρμα ήχου στον κόσμο.»

Διαβεβαίωσε επίσης τους θαυμαστές του, ότι το podcast θα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο δωρεάν τόσο σε επίπεδο Spotify που υποστηρίζονται από διαφημίσεις όσο και σε premium.

Η συμφωνία έρχεται μετά από ένα έτος κατά το οποίο η Spotify, η μεγαλύτερη υπηρεσία streaming μουσικής με συνδρομές, έχει πραγματοποιήσει τεράστιες επενδύσεις στο podcasting καθώς μετατρέπεται σε κάτι περισσότερο από μια streaming πλατφόρμα. Η Spotify βλέπει αποκλειστικά και πρωτότυπα podcast ως τρόπο διαφοροποίησης από άλλες ανταγωνιστικές πλατφόρμες.

Τα έσοδα της εταιρείας (που σύμφωνα με το Media Research κατέχει από το 2020 τα πρωτεία πλέον στο podcasting streaming) από διαφημίσεις, αυξήθηκαν κατά 42%, στα 678,7 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Interactive Advertising Bureau.

H Anne Steele είναι δημοσιογράφος της Wall Street Journal 

   

Πηγή : wsj.com – Ημερομηνία δημοσίευσης : 19 Μαϊου 2020

Share This Story, Choose Your Platform!