Έτοιμη να ξεπεράσει την εποχή της : η Καίτη Κυριακοπούλου (1922 – 2020) σε μια σπάνια φωτογραφία από τη νεότητά της (photo : enpel.gr)

Είδε το πρώτο φως τον Οκτώβριο του 1922 στο Βουκουρέστι. Η ζωή της ένα ατελείωτο ταξίδι : Αγγλία, Γαλλία, Ελλάδα, Αίγυπτος, Νότια Αφρική, Δυτικές Ινδίες, Η.Π.Α. και πάλι Ελλάδα. Σπούδασε Μαθηματικά και Φυσική ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν, στο Πανεπιστήμιο Mount Holyoke της Μασσαχουσέτης. Το 1970, ο πατέρας της πεθαίνει και εκείνη ανέλαβε τη διοίκηση των οικογενειακών επιχειρήσεων Βωξίται Παρνασσού, Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης και Αδελφοί Ηλιόπουλοι. Όπως όλοι οι Πατριάρχες του σύγχρονου εγχώριου επιχειρείν, σχεδίασε και εφάρμοσε πολιτικές βιωσιμότητας και εταιρικής υπευθυνότητας, πολύ πριν αυτές εμφανισθούν στον επιχειρηματικό ορίζοντα. Καταθέτοντας εμπράκτως την ιδιαίτερη φροντίδα της για τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνταν οι εταιρείες συμφερόντων της , δημιούργησε, μεταξύ άλλων, Μεταλλευτικά Μουσεία, Πολιτιστικούς χώρους και Συνεδριακά Κέντρα με στόχο την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Προσέφερε επίσης, δεκάδες υποτροφίες, υποστήριξε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, στήριξε ιδρύματα, μουσεία, περιβαλλοντολογικές οργανώσεις και ιατρικούς οργανισμούς, πάντοτε χωρίς καμία δημόσια γνωστοποίηση των πρωτοβουλιών και των χειρονομιών της.

Είχε μία αστείρευτη διάθεση για ζωή. Αγαπούσε τα βιβλία και τη μουσική, τον χορό και τα ταξίδια. Έχοντας ζήσει, μορφωθεί και σπουδάσει σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, ένοιωθε από μικρή πολίτης του κόσμου. H ικανότητά της να διηγείται ιστορίες και ανέκδοτα από την περιπετειώδη ζωή της ήταν και θα παραμείνει παροιμιώδης. Είχε περάσει μέρος της ζωής της σε μακρινά ταξίδια, εξερευνώντας όλες τις ηπείρους. Είχε ζήσει δέκα χρόνια στην Αμερική. Ανάμεσα στους φίλους της συγκαταλέγονταν ο Jacques-Yves Cousteau και προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου της Ελλάδας όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, η Νίκη Γουλανδρή, η Κατίνα Παξινού και ο Αλέξης Μινωτής – που την είχε προτρέψει μάλιστα να γίνει ηθοποιός, όταν ήταν φοιτήτρια στο Columbia University της Νέας Υόρκης.

Την 21η Μάϊου 2020, σε ηλικία 97 ετών, η Καίτη Κυριακοπούλου, εγκατέλειψε τα εγκόσμια, αφήνοντας πίσω της ένα αξιοθαύμαστο επιχειρηματικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό αποτύπωμα, ικανό να εμπνεύσει μια ολόκληρη νέα γενιά επιχειρηματιών.

Share This Story, Choose Your Platform!

Σχετικά άρθρα