Περίπου 1,2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, διαβεβαιώνοντας πως η χώρα έχει τη δυνατότητα με τα ταμειακά διαθέσιμα να καλύψει σημαντικό μέρος των απωλειών.

«Μέχρι τις 16 Μαρτίου το κόστος των αποφάσεων που σωστά πήρε η κυβέρνηση είναι 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 520 εκατ. είναι στο λιανεμπόριο. Έχουμε τη δυνατότητα με τα ταμειακά διαθέσιμα να καλύψουμε σημαντικό ποσοστό αυτών των απωλειών» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή ο υπουργός οικονομικών, ανέφερε ότι χθες καταβλήθηκε το πρώτο τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 6, περίπου 158 εκατ. και μέσα στην εβδομάδα θα γίνει και δεύτερη εκταμίευση ενώ για όσους μένουν εκτός είπε πως «θέσαμε κάποια κριτήρια για την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα οποία πρέπει να τηρούνται ώστε να αποδειχτεί ότι κάποιος πλήττεται». «Όταν δίνεις 500 ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου σε κάποιον που πρέπει να πλήττεται, πρέπει να αποδειχτεί αυτό» πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη πως θα υπάρξει και άλλη επιστρεπτέα τον Απρίλιο. «Βάλαμε τον τζίρο του 2020 σε σχέση με το 2019. 194.000 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι πήγαν καλύτερα το 2020 σε σχέση με το 2019. Μέχρι τώρα όλες οι επιστρεπτέες πηγαίνουν με τον τζίρο. Οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Έχουμε δώσει 7 δισ. σε 550.000 επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας. Έχουμε μειώσει την προκαταβολή φόρου, έχουμε καλύψει ενοίκια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε μέρος της ζημιάς» συμπλήρωσε.

Το οικονομικό επιτελείο αρχίζει και υιοθετεί ακόμη αυστηρότερους κόφτες στα βασικά μέτρα στήριξης ώστε να υπάρξει πρώτον μια πιο σωστή στόχευση αλλά και από την άλλη να εξοικονομήσει πόρους τώρα που το χρειάζεται περισσότερο.

Στο πλαίσιο αυτό στην απόφαση για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής ενσωματώθηκε ένας νέος κόφτης. Εκτός από το να παρουσιάζουν μείωση εσόδων τουλάχιστον 20% τον Ιανουάριο του 2021 συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, θα πρέπει να μην έχουν εμφανίσει αύξηση εσόδων το 2020 συγκριτικά με το 2019.

Επίσης νέα παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας θέτει ως κριτήριο τον τζίρο των επιχειρήσεων για την ένταξη τους στον μηχανισμό των αναστολών βάζοντας φρένο στις ανεξέλεγκτες αναστολές από την πλευρά των πληττόμενων επιχειρήσεων και αλλάζοντας άρδην το τοπίο σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο μέτρο.

Αιφνιδιασμένος είναι ο εμπορικός κόσμος από το νέο καθολικό κλείσιμο στο λιανεμπόριο που ισχύει από σήμερα το πρωί μέχρι τουλάχιστον και τις 16 Μαρτίου. Κι αυτό, διότι από τις συζητήσεις που υπήρχαν μία εβδομάδα πριν για επαναλειτουργία του στην Αττική από την 1η Μαρτίου, τώρα κλείνουν τα φυσικά καταστήματα σε όλη τη χώρα, καθώς πλέον όλες οι περιοχές χαρακτηρίζονται «κόκκινες» ή «βαθύ κόκκινες». Το βλέμμα τώρα όλων είναι στραμμένο στον Απρίλιο και στην πασχαλινή περίοδο, καθώς πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ούτε για τις επιχειρήσεις του κλάδου ούτε για τα κρατικά ταμεία να χαθεί και αυτή. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν ανοίξουν τα καταστήματα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, αν και κερδίζει έδαφος το σενάριο για έναρξη του λιανεμπορίου -με βάση πάντα τα σημερινά δεδομένα- στις 22 Μαρτίου, το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχει ουσιαστικά χαθεί για τον κλάδο. H δε παράταση των εκπτώσεων μέχρι τις 31 Μαρτίου μοιάζει πλέον με κακόγουστο αστείο.

Τι ισχύει

Μετά τις χθεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης από σήμερα και έως τις 16 Μαρτίου ισχύουν για το λιανεμπόριο τα εξής:
  • Στις περιοχές που υπάγονται στο επίπεδο του πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») και πρόκειται για την Περιφέρεια Αττικής και τους νομούς Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από την Σκύρο), καθώς και τον δήμο Καλύμνου τα εμπορικά καταστήματα (πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και πρατηρίων καυσίμων) είναι κλειστά. Η μόνη δυνατότητα αγοράς από αυτά είναι μέσω ηλεκτρονικών ή τηλεφωνικών παραγγελιών. Σημειώνεται ότι στη Λάρισα τα μέτρα θα ξεκινήσουν να ισχύουν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 6 Μαρτίου, λόγω του χθεσινού ισχυρού σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας.
  • Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας χαρακτηρίζονται πλέον ως «αυξημένου κινδύνου» («κόκκινο»). Σε αυτές τα φυσικά καταστήματα θα είναι επίσης κλειστά με εξαίρεση τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και βιβλιοχαρτοπωλεία, όπου οι αγορές επιτρέπεται να γίνονται με το μοντέλο click in shop (αγορές εντός των καταστημάτων κατόπιν ραντεβού). Στα υπόλοιπα καταστήματα επιτρέπεται οι αγορές με το μοντέλο click away (ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία και παράδοση εκτός του καταστήματος).
  • Για την προμήθεια αγαθών από σουπερμάρκετ, μινιμάρκετ κλπ. επιτρέπεται αυτή να γίνεται είτε εντός του οικείου δήμου του καταναλωτή είτε σε απόσταση έως 2 χλμ. από την κατοικία του.
  • Τα σουπερμάρκετ – καταστήματα τροφίμων στις περιοχές που είναι στο βαθύ κόκκινο πλην της Αττικής και της Θεσσαλονίκης θα κλείνουν στις 6.30 μ.μ., αντί για τις 5.30 μ.μ. Το ίδιο θα ισχύει στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη τα Σαββατοκύριακα, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 7 το απόγευμα αντί για τις 6 το απόγευμα.

Αιφνιδιασμός

«Οι συνάδελφοί μου από την επαρχία είναι σαστισμένοι με αυτό που συμβαίνει. Εμείς εδώ στην Αθήνα το περιμέναμε, αλλά όχι αυτοί που βρίσκονταν σε περιοχές, όπου τα καταστήματα λειτουργούσαν κανονικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). «Ο Μάρτιος είναι χαμένος μήνας, άλλωστε είναι και μήνας χαμηλής γενικά κατανάλωσης. Αυτό που προέχει τώρα είναι να μην χαθεί και ο Απρίλιος, διότι θα μιλάμε για δεύτερη χρονιά χαμένης πασχαλινής περιόδου», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν ήδη παραγγείλει και πληρώσει τα εμπορεύματα για το Πάσχα. Ο κ. Καρανίκας τόνισε ότι στο πλαίσιο της «επόμενης ημέρας» θα πρέπει πλέον να κοιτάμε εκ νέου και το ζήτημα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, καθώς αυτό θα είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 χάθηκαν από το λιανεμπόριο 4,5 δισ., καθώς ο τζίρος του, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) υποχώρησε στα 47,24 δισ. ευρώ έναντι 51,71 δισ. ευρώ το 2019 με κάποιους κλάδους, όπως αυτούς των ειδών ένδυσης, υπόδησης, ρολογιών – κοσμημάτων, παιχνιδιών να χάνουν πολύ μεγάλο μέρος των πωλήσεών τους. Στον κλάδο ένδυσης η μείωση ήταν 36,6%, στον κλάδο υπόδησης 34,9%, στον κλάδο ρολογιών – κοσμημάτων 46,8%, στον κλάδο παιχνιδιών 21,5%.

Τι θα σημαίνει η απώλεια (ξανά) της πασχαλινής περιόδου

Για να αντιληφθεί κάποιος καλύτερα τι θα σημαίνει η απώλεια για δεύτερη συνεχή χρονιά της πασχαλινής περιόδου (και ενώ έχει χαθεί και η χριστουγεννιάτικη περίοδος) για το λιανεμπόριο ας δούμε πώς διαμορφώθηκαν οι τζίροι το β’ τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2019: μόνο στο δεύτερο τρίμηνο χάθηκαν 2,32 δισ. ευρώ από τη συνολική απώλεια των 4,5 δισ. ευρώ ενώ στον κλάδο ένδυσης η απώλεια ήταν 49,34%, στον κλάδο υπόδησης 43,73% και στον κλάδο των παιχνιδιών 25,54%.

Και μια παράπλευρη συνέπεια των χθεσινών ανακοινώσεων: τα σουπερμάρκετ «κέρδισαν» μία επιπλέον ώρα λειτουργίας τα Σάββατα, κάτι που αφήνει κάποιες ελπίδες για περιορισμό των ουρών αναμονής έξω από αυτά, όμως, ενδεχομένως χάσουν πελάτες τα υπερμάρκετ, στα οποία πηγαίνουν καταναλωτές και από άλλους δήμους.

Πηγές : moneyreview.gr και ρεπορτάζ της κ. Δήμητρας Μανιφάβα για τον ίδιο ιστότοπο
By Published On: 4 Μαρτίου, 2021Categories: ΕνημέρωσηΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νέα μέτρα στήριξης € 1,2 δισ. – Διαφοροποιούνται τα πλαίσια εφαρμογής τους λόγω δημοσιονομικής πίεσηςTags: , , , , , , , , ,

Share This Story, Choose Your Platform!