Η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα της πως θα μπορέσει να βγάλει την αγορά εργασίας από τον αναπνευστήρα. Η επόμενη ημέρα για την αγορά εργασίας σίγουρα δεν θα είναι εύκολη αλλά θα περιέχει ένα συνδυασμό παλαιών και νέων μέτρων ώστε να μπορέσει να στηριχθεί η απασχόληση.

Το πρόγραμμα Συνεργασία το οποίο έχει πάρει παράταση μέχρι και τις 28 Φεβρουάριου αναμένεται να στηρίξει περαιτέρω τις θέσεις εργασίας και στο μεταβατικό στάδιο. Το ίδιο και η υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% ,όπου βέβαια αυτό είναι εφικτό , αναμένεται να επεκταθεί και για το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι αναστολές από την άλλη ναι μεν αναμένεται να συνεχίσουν αλλά όχι σε όλους του κλάδους .Για παράδειγμα εάν το λιανεμπόριο και τον Φεβρουάριο λειτουργήσει κανονικά όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, οι αναστολές στον κλάδο αυτό σιγά σιγά θα αποκλιμακωθούν.

Για την επόμενη ημέρα τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζουν ένα νέο αντίσωμα για την αγορά εργασίας και αυτό  είναι η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Βέβαια η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί οριζόντια. Θα υπάρχουν κριτήρια, όπως η μείωση του τζίρου, ο αριθμός εργαζομένων που απασχολεί η επιχείρηση ενώ θα εξαρτάται και σε ποιον ΚΑΔ ανήκει η κάθε επιχείρηση. Σίγουρα όπως φαίνεται μέχρι τώρα θα δοθεί προτεραιότητα σε κλάδους όπως η εστίαση και ο τουρισμός. Πρόσφατα ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα που θα επιδοτεί τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων. Ανάμεσα στις δαπάνες αυτές αναμένεται να  εμπεριέχεται  και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Άλλωστε η κάλυψη μόνο των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους στοιχίζει πολύ λιγότερο από τις αναστολές στον κρατικό προϋπολογισμό. Το μισθολογικό κόστος παραμένει υψηλό παρόλο τις πρόσφατες μειώσεις και με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ανάσα στις επιχειρήσεις που θα γυρνούν στην κανονικότητα

Πέρα του νέου προγράμματος, όπως αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να λάβει αδιάθετους πόρους από το πρόγραμμα SURE για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης. Τα χρήματα αυτά θα μπορέσουν να στηρίξουν τις θέσεις εργασίας στους κλάδους που παραμένουν κλειστοί. Όπως για παράδειγμα η εστίαση, οι επιχειρήσεις του αθλητισμού, του πολιτισμού.

Σημαντικό ρόλο στην επόμενη ημέρα θα παίξουν και τα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης όπως ανέφερε ο υπουργός εργασίας στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του με την ΕΣΕΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η  «οξυγόνωση» της αγοράς εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα μετά την «αποσωλήνωσή» της από τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, όπως οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων. «Πρόκειται για θέμα που θα τα δούμε οριζόντια ως κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία. Βαρύνουσα θέση στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για την επόμενη ημέρα έχουν τα προγράμματα κατάρτισης, όπου ζητούμενο είναι να συνδυάσουμε την ταχύτητα και τη διαφάνεια με την αποτελεσματικότητα. Μιλάμε για στοχευμένα προγράμματα που να «πιάνουν τόπο»,  με θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων για την πιστοποίηση των φορέων, αλλά και σωστή παρακολούθηση και αξιολόγηση, ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για την προστιθέμενη αξία των προγραμμάτων, τόσο για τους ανέργους και τους εργαζομένους, όσο και για τις επιχειρήσεις

Επιδότηση των εμπορικών επιχειρήσεων για διατήρηση των θέσεων εργασίας έως το τέλος του 2021, ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γ. Καρανίκας.

Εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να προκηρυχθούν τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα, πριν καλά καλά υποβληθεί και εγκριθεί το ελληνικό σχέδιο από την Ε.Ε.

Υποβολή νέου νομοσχεδίου

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή διάταξη νόμου με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για τις πρώτες προκηρύξεις έργων συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι οι εκτιμώμενες προκαταβολές εντός του έτους.

Με τη διάταξη νόμου, το υπουργείο Οικονομικών θα αναλαμβάνει το ρίσκο χρηματοδότησης έργων τα οποία δεν θα έχουν λάβει ακόμα κοινοτική έγκριση, προκειμένου να δοθεί «ανάσα» στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Στις πρώτες προκηρύξεις έργων αναμένεται να περιληφθούν δράσεις κατάρτισης και ψηφιακής αναβάθμισης, έργα υποδομών, παρεμβάσεις τύπου «Εξοικονομώ» αλλά και το voucher των 200 ευρώ, το οποίο έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών από μαθητές οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών.

Το μέτρο εντάσσεται σε μια νέα δέσμη παρεμβάσεων στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να κατατεθεί αύριο υπό μορφή νομοσχεδίου στη Βουλή, ενεργοποιώντας μια σειρά από μέτρα τα οποία έχει προαναγγείλει το οικονομικό επιτελείο και αφορούν:

Ενοίκια: Πρακτικά μηδενίζονται για τους ενοικιαστές στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στα γυμναστήρια, στον τουρισμό, στις μεταφορές, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής, στα βιβλιοπωλεία και στις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Το μέτρο ισχύει για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και οι διατάξεις προβλέπουν πως το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, οι οποίοι επιπλέον απαλλάσσονται από τον φόρο επί του σχετικού εισοδήματος, καλύπτοντας έτσι και το 20% της ζημιάς που «γράφουν». Για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Επιδότηση πάγιων δαπανών: Επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία καταγράφοντας πτώση τζίρου ή και ζημιές, θα μπορούν να λάβουν επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση πάγιων δαπανών. Στις πάγιες δαπάνες περιλαμβάνονται μισθοδοσία (με συνυπολογισμό τυχόν αναστολών εργασίας ή ΣΥΝ-εργασία) καθώς και δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο. Το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί από Μάρτιο- Απρίλιο, με το νέο ανώτατο κοινοτικό όριο ενισχύσεων των 3 εκατ. ευρώ.

Επιταγές: Οι επιταγές οι οποίες είχαν «παγώσει» στα τέλη του περασμένου έτους παραμένουν παγωμένες για 45 ημέρες ακόμα ενώ προβλέπεται και πάγωμα 75 ημερών για τις νέες επιταγές από τις 2 Ιανουαρίου και μετά. Η υπό κατάθεση διάταξη θα ορίζει συγκεκριμένα πως για όσα αξιόγραφα εμφανιστούν από τις 2-1-2021 και μέχρι τη δημοσίευση της διάταξης, θα προβλεφθεί ότι δεν καταχωρίζονται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Παράλληλα, από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τη δημοσίευση της διάταξης έως τις 28-2-2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.

Στη ρύθμιση εντάσσονται:

  • επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν,
  • επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορωνοϊού, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019, καθώς και
  • νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η-1-2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, θα προβλεφθεί η παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες.

Πηγές : moneyreview.gr και euro2day.gr (ρεπορτάζ Έλενα Λάσκαρη)
By Published On: 26 Ιανουαρίου, 2021Categories: ΕνημέρωσηΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για αναστολές, τηλεργασία, εισφορές, ενοίκια και επιταγέςTags: , , , , , , , , , , , ,

Share This Story, Choose Your Platform!