Πάγος και για τις υποχρεώσεις Απριλίου: Η εξόφληση δόσεων ρυθμισμένων οφειλών για την εφορία μετατίθεται για το τέλος της εκάστοτε ρύθμισης. Η διευκόλυνση αφορά σε επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται στα τέλη Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών και άλλων κλάδων που παραμένουν κλειστοί.

Όπως προκύπτει από την απόφαση η εξόφληση των υποχρεώσεων που αυτή την στιγμή παγώνουν μετατίθεται για το τέλος της ρύθμισης στην οποία έχει υπαχθεί ο δικαιούχος : Για παράδειγμα εάν κάποιος είναι σε ρύθμιση 24 δόσεων από τον Ιούλιο του 2019 η οποία λήγει τον φετινό Ιούλιο, τη δόση του Απριλίου που αναστέλλεται θα την καταβάλει τον προσεχή Αύγουστο.

Ο πάγος στην εξόφληση δόσεων
Το μοντέλο για τις ρυθμισμένες οφειλές και την εξόφλησή τους είναι απλό: Χρέη που ρυθμίστηκαν σε 24, 48, 100 ή 120 δόσεις μεταφέρονται προς εξόφληση για το τέλος της ρύθμισης. Συγκεκριμένα, για τις οφειλές που έχουν ήδη ενταχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής προβλέπονται τα εξής:
· Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους ΚΑΔ, καθώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή των δόσεων αυτών προστίθεται στο τέλος της αρχικής ρύθμισης.
· Ήδη έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Μάρτιο 2021. Η πανδημία πάντως έχει αφήσει ως .. κληρονομιά χρέη πολλών ταχυτήτων με την αποπληρωμή τους να προκαλεί ήδη πονοκεφάλους, καθώς κάθε οφειλή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της έχει και… διαφορετικό τρόπο εξόφλησης!!

Πώς εξοφλούνται οι οφειλές του κορωναϊού
Υπάρχουν για παράδειγμα και τα λεγόμενα κορονοχρέη: Αυτά θα μπορούν να εξοφληθούν σε 24-48 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022. Πρόκειται για αρρύθμιστα χρέη που έπρεπε να καταβληθούν κανονικά σε προθεσμίες που έληγαν εντός των περιόδων Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020, αλλά οι πληρωμές τους είχαν ανασταλεί, καθώς οι προθεσμίες εξόφλησής τους είχαν παραταθεί δύο φορές μέχρι να αποφασιστεί να παγώσουν έως το τέλος του 2021.
Οι εν λόγω οφειλές μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/ 2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων μηνιαίων δόσεων ή 48 μηνιαίων δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Τι ισχύει για τις οφειλές που δεν πληρώθηκαν
Δεν πάγωσαν όμως όλες οι πληρωμές προς την Εφορία: Κάποιες, οι οποίες δεν ήταν σε ρύθμιση, έπρεπε να εξοφληθούν κανονικά εντός της περιόδου Ιουλίου – Οκτωβρίου 2020, αλλά έμειναν απλήρωτες και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, επειδή τα υπόχρεα νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να σηκώσουν το βάρος. Μόνη δυνατότητα ρύθμισης που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η υπαγωγή τους στην ισχύουσα πάγια ρύθμιση που προβλέπει αποπληρωμή σε έως 12 ή σε έως 24 μηνιαίες δόσεις.
Για τις τρέχουσες τακτικές φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής έχει τεθεί σε ισχύ από την αρχή του 2020 η πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως. Στην πάγια αυτή ρύθμιση μπορούν, ενδεικτικά, να υπαχθούν οι οφειλές από τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που έχουν ήδη βεβαιωθεί με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019, αλλά δεν έχουν πληρωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Τι ισχύει για τις έκτακτες υποχρεώσεις
Επιπλέον, στην πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οι οφειλές από τον φόρο εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος των νομικών προσώπων για τη χρήση του 2019, καθώς επίσης και οι οφειλές από τον ΕνΦΙΑ του 2020 φυσικών και νομικών προσώπων, εφόσον δεν έχουν πληρωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής, υπάρχει επίσης δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως. Στην πάγια αυτή ρύθμιση μπορούν, ενδεικτικά, να υπαχθούν οι ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, από φόρους μεταβίβασης ακινήτων, από φόρους, πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν κατόπιν φορολογικών ή τελωνειακών ελέγχων, καθώς επίσης και οι οφειλές από πάσης φύσεως πρόστιμα (για πολεοδομικές, τροχαίες κ.λπ. παραβάσεις) εφόσον βεβαιώθηκαν για είσπραξη στις ΔΟΥ.

Πηγή : enikonomia.gr (από ρεπορτάζ του κ. Βαγγέλη Δουράκη)
By Published On: 30 Μαρτίου, 2021Categories: ΕνημέρωσηΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πάγος στις οφειλές του Απριλίου : Πως ρυθμίζονταιTags: , , , , ,

Share This Story, Choose Your Platform!