Στο περιθώριο της πέμπτης Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, η ΕΕ, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO), εγκαινίασε την Παγκόσμια Συμμαχία για την Κυκλική Οικονομία και την Αποδοτικότητα των Πόρων (GACERE)

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους, δήλωσε σχετικά :

«Η μετάβαση σε μια αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων, καθαρή και κυκλική οικονομία αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των οικολογικών κρίσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Δημιουργώντας πράσινες θέσεις εργασίας και μειώνοντας τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, η κυκλική οικονομία προσφέρει ευκαιρίες για την προώθηση της καινοτομίας και μια δικαιότερη μετάβαση. Με τη σημερινή δημιουργία της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Κυκλική Οικονομία και την Αποδοτικότητα των Πόρων, η ΕΕ αποδεικνύει τη δέσμευσή της να εργαστεί για τα ζητήματα αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η Συμμαχία θα συνενώσει τις προσπάθειες κυβερνήσεων, σχετικών δικτύων και οργανισμών για να δώσει παγκόσμια ώθηση στη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, την αποδοτικότητα των πόρων και τη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή. Μέχρι στιγμής έχουν προσχωρήσει στη Συμμαχία η ΕΕ και άλλες έντεκα χώρες.

Ενόψει της πέμπτης Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον δημοσιεύτηκε και η συγκεφαλαιωτική έκθεση «Making Peace with Nature (link is external)» («Συμφιλίωση με τη φύση»), η οποία συγκεντρώνει τα πορίσματα διάφορων παγκόσμιων επιστημονικών αξιολογήσεων που εξετάζουν μαζί τις κρίσεις του κλίματος, της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο πλανήτης μπορεί να αλλάξει τη σχέση του προς τη φύση και να αντιμετωπίσει τις κρίσεις του κλίματος, της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης για να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον και να αποτρέψει μελλοντικές πανδημίες. Η έκθεση φιλοδοξεί να συμβάλει στον προβληματισμό σχετικά με τα επιτεύγματα και τις αποτυχίες των περιβαλλοντικών πολιτικών της τελευταίας 50ετίας.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή
By Published On: 11 Μαρτίου, 2021Categories: Βιωσιμότητα & ΚαινοτομίαΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τέθηκε σε λειτουργία η Παγκόσμια Συμμαχία για την Κυκλική Οικονομία και την Αποδοτικότητα των ΠόρωνTags: , , , , , , ,

Share This Story, Choose Your Platform!