Τα λεγόμενα «κορονοχρέη», δηλαδή αυτά που πάγωσαν μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου 2020, μετατέθηκαν προς εξόφληση από τον Ιανουάριο του 2022. Είναι δεδομένο όμως ότι μετά από 1 χρόνο και πλέον περιοριστικών μέτρων, δεν θα έχουν όλοι την δυνατότητα να τα εξοφλήσουν ακόμη και σε δόσεις. Ήδη αποφασίστηκε αυτά τα ποσά να εξοφληθούν είτε σε 24 άτοκες δόσεις ή σε 48 με επιτόκιο 2,5%: Θα είναι αρκετός όμως αυτός ο αριθμός δόσεων για να εξυπηρετήσει τα συσσωρευμένα χρέη του ένας επαγγελματίας που παραμένει με τα ρολά κλειστά για 7 ή 8 μήνες και ένας υπάλληλος που πάει από αναστολή σε αναστολή;

Δόσεις ανάλογα με το προφίλ του οφειλέτη
Κάπου εδώ έρχεται το σχέδιο που έχει θέσει επί τάπητος του υπουργείου Οικονομικών: Αυτό που προβλέπει εξατομικευμένες δόσεις. Δηλαδή αριθμό δόσεων πολλών ταχυτήτων που θα ταιριάζουν απόλυτα με το προφίλ του κάθε οφειλέτη και που δεν αποκλείεται να φτάνουν έως και τις 72. Οι 24 άτοκες ή οι 48 έντοκες δόσεις (με επιτόκιο 2,5%) θα συνιστούν τη βάση για όλους τους οφειλέτες. Από εκεί και πέρα όμως, για όσους έχει πλήξει περισσότερο η πανδημία θα αναγνωρίζεται -στοχευμένα- το δικαίωμα χορήγησης περισσότερων δόσεων. Με άλλα λόγια όσο μεγαλύτερη η ζημιά που έχει γίνει, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των δόσεων που θα προσφέρεται στον οφειλέτη για να αποπληρώσει τα χρέη του.
Έτσι, η επιχείρηση που θα έχει υποστεί μείωση εσόδων κατά 50% μέσα στο 2020, θα έχει το δικαίωμα να πληρώσει και σε περισσότερες δόσεις τα συσσωρευμένα χρέη της συγκριτικά με μια επιχείρηση η οποία θα εμφανίσει μείωση εσόδων 10% ή 20%. Κάτι ανάλογο φυσικά θα ισχύει και για τους μισθωτούς: Με άλλο αριθμό δόσεων θα εξοφλεί τα χρέη του υπάλληλος που μπήκε έναν ή δύο μήνες σε αναστολή και με διαφορετικό όποιος τέθηκε σε αναστολή για 8 μήνες.

Αύξηση του ορίου ακατάσχετων λογαριασμών
Το υπουργείο Οικονομικών σκέπτεται πάντως να ενεργοποιήσει και μία διάταξη που μέχρι σήμερα ουσιαστικά είναι ανενεργή: Εκείνη που προβλέπει την αύξηση του ορίου ακατάσχετου λογαριασμού για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και είναι συνεπείς. Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές.
H σχετική ρύθμιση έχει ψηφισθεί από τον Μάιο του 2019, επρόκειτο να ενεργοποιηθεί αρχές του 2020, αλλά λόγω της κρίσης της πανδημίας, παραμένει έως σήμερα ήταν στα αζήτητα. Όπως προβλέπεται, εφόσον ένας οφειλέτης ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση οφειλών και εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του, τότε θα αποδεσμεύεται κάθε μήνα σημαντικό τμήμα από τον λογαριασμό του.

Πώς θα επιβραβεύονται οι συνεπείς
Στο οικονομικό επιτελείο, εκτιμούν ότι με την ενεργοποίηση αυτού του μέτρου θα δοθεί ένα μπόνους στους συνεπείς, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους προς την εφορία και σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγων χρεών που έχουν προς το δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.
Σύμφωνα με τη διάταξη, προκειμένου να χτιστεί αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της πάγιας ρύθμισης, να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό. Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, που έχει εντάξει ληξιπρόθεσμη οφειλή του προς το Δημόσιο στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων και πληρώνει μηνιαία δόση 600 ευρώ, από τον πρώτο μήνα θα δει το ακατάσχετο όριο του λογαριασμού του να αυξάνεται σε 1.800 ευρώ (600 ευρώ x 3 = 1.800 ευρώ).

Η πλατφόρμα για 240 δόσεις
Από την 1η Ιουνίου πάντως ενεργοποιείται και ο Πτωχευτικός : Έτσι, μία κατηγορία υπερχρεωμένων θα έχει την επιλογή να «σπάσει» τις οφειλές της έως και σε 240 δόσεις, δηλαδή εξόφληση σε 20 χρόνια: Είναι εκείνοι που ακουμπούν επικίνδυνα με το κόκκινο (δηλαδή με άλλα λόγια με την πτώχευση).
Το κλειδί εδώ είναι η δυνατότητα που δίνει το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο στους οφειλέτες -πριν από την πτώχευση- να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω μιας προπτωχευτικής διαδικασίας τον λεγόμενο εξωδικαστικό μηχανισμό: Και μιλάμε για μια συνολική διευθέτηση ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες, Εφορία, ΕΦΚΑ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τρίτους ιδιώτες. Η αίτηση για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τη χρήση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (http://www.keyd.gov.gr/).
Πρέπει να σημειωθεί όμως πως για να ενταχθεί κάποιος στις 240 δόσεις πρέπει να αιτηθεί την ρύθμιση χρεών που έχει απέναντι σε τουλάχιστον δύο πιστωτές, π.χ. τόσο στην Εφορία, όσο και στις Τράπεζες. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα παρέχεται στον ιδιώτη ή την επιχείρηση, η δυνατότητα αναδιάρθρωσης οφειλών, συμπεριλαμβανομένου και πιθανού hair-cut.

Πηγή : enikonomia.gr (από ρεπορτάζ του κ. Βαγγέλη Δουράκη)
By Published On: 22 Φεβρουαρίου, 2021Categories: ΕνημέρωσηΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα χρέη της πανδημίας : Πως σκέπτεται να σχεδιάσει τις ρυθμίσεις το ΥπΟικ – Εξατομίκευση δοσολογίων ανά φορολογούμενοTags: , , , , , , ,

Share This Story, Choose Your Platform!