Την πλήρη αναστολή καταβολής ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που κατά την ερχόμενη εβδομάδα παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Εξάλλου, για το πρώτο δίμηνο του έτους το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε επέκταση και με δόσεις ενίσχυση των μέτρων στήριξης, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις επιπτώσεις στην αγορά από την πανδημία και να δώσει ανάσες ρευστότητας.

Ειδικότερα με τις νέες παρεμβάσεις:   

  1. Mειώνεται το ενοίκιο των πληττόμενων επιχειρήσεων κατά 80% τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δικαιούνται πλέον αποζημίωση στο 60% της απώλειας του εισοδήματός τους από 50% που ισχύει σήμερα
  2. O 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα καλύψει τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες με βάση τη λίστα των ΚΑΔ Απριλίου για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου. Θα υπάρχει κατώτατο όριο στα 1.000 ευρώ ως ενίσχυση για τις πληττόμενες προσωπικές εταιρείες, χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή. To 50% της ενίσχυσης θα είναι μη επιστρεπτέο, ενώ όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες λάβουν ενίσχυση, θα πρέπει να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που είχαν δηλώσει στο σύστημα Εργάνη  έως και τις 30 Ιουνίου του 2021.
  3. Θα επιδοτηθούν οι τόκοι ενήμερων επιχειρηματικών δανείων έως και τον Απρίλιο του 2021. Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα καλύπτονται οι τόκοι όλων των επιχειρηματικών δανείων που έχει συνάψει μία επιχείρηση, αρκεί τα δάνεια αυτά να εξυπηρετούνται κανονικά και να μην υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ η κρατική χρηματοδότηση.
  4. Από τα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου θα αρχίσει να τρέχει το πρόγραμμα εγγυήσεων ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ προς την Ελλάδα. Το πρόγραμμα θα μειώσει σημαντικά το τραπεζικό ρίσκο για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις . Oι συζητήσεις για τη χρήση των δανείων είναι σε πλήρη εξέλιξη με στόχο να υπάρξει όσο το δυνατό πιο ταχεία και μεγαλύτερη μόχλευση από τις εμπορικές τράπεζες που θα αναλάβουν  ρόλο στη διανομή των δανείων.
  5. Θα συνεχιστεί η καταβολή αποζημιώσεων ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ σε όσους εργαζόμενους  θα τεθούν  σε αναστολή εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι από το κράτος καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες υπολογίζονται με βάση τον ονομαστικό μισθό.
  6. Θα επεκταθεί το πρόγραμμα Συν –Εργασία που αφορά στην επιδότηση έως 60% του μισθού και του 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για το χρόνο που αυτοί δεν εργάζονται και τους πρώτους μήνες του 2021.
  7. Προβλέπεται να  παγώσει η  πληρωμή  ΦΠΑ και να μεταφερθεί στο τέλος Απριλίου 2021 με ένταξη στη ρύθμιση των 12 – 24 δόσεις. Αντίστοιχη ρύθμιση θα υπάρξει και για τις δόσεις ρυθμισμένων οφειλών με την πληρωμή τους να μεταφέρεται στη λήξη της ρύθμισης.
Πηγή : businessdaily.gr
By Published On: 2 Ιανουαρίου, 2021Categories: ΕνημέρωσηΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Υπουργείο Οικονομικών : Δεν θα πληρώσουν ενοίκιο Ιανουαρίου όλες οι κλειστές επιχειρήσειςTags: , , , , , ,

Share This Story, Choose Your Platform!