Νέο μοντέλο στήριξης της πραγματικής οικονομίας από τον Μάρτιο του 2021 με στοχευμένα μέτρα για βιώσιμες και δυναμικές επιχειρήσεις σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα της πανδημίας.
Το πακέτο περιλαμβάνει παροχή φθηνής ρευστότητας και επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, νέες φορολογικές ρυθμίσεις και κούρεμα χρεών ακόμη και στη βασική οφειλή με βάση πλέγμα αντικειμενικών κριτηρίων για το οικονομικό προφίλ των εταιρειών και τη συμβολή τους στην απασχόληση.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αλλάζει η φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής στη μετα-κορωνοιό εποχή και εγκαταλείπεται η αρχή των οριζόντιων και γενικών παρεμβάσεων δίνοντας τη θέση της σε μια εξατομικευμένη διαχείριση ώστε να σωθούν οι επιχειρήσεις που πραγματικά κινδυνεύουν και οι θέσεις εργασίας.
Αν και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τον τρόπο και τα εργαλεία για την επούλωση των πληγών από την επιδημιολογική κρίση και την στήριξη κλάδων και επιχειρήσεων με ισχυρό παραγωγικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα το στίγμα του σχεδιασμού περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα μέτρα στήριξης για την έξοδο από την κρίση θα είναι πιο εξατομικευμένα. Προτεραιότητα θα δοθεί στις επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί ισχυρά πλήγματα και έχουν πρόβλημα επιβίωσης οι ίδιες ή οι θέσεις εργασίας που συντηρούν. Για να μην επωφεληθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αλλά όσοι πράγματι κινδυνεύουν».

Τα σενάρια για το νέου τύπου πακέτο στήριξης που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπουν:

1. Αλά καρτ ρυθμίσεις οφειλών 
Πρόκειται για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που γεννήθηκαν κατά τη περίοδο της πανδημίας από το Μάρτιο και μετά και οι οποίες σε μεγάλη έκταση έχουν ανασταλεί έως και τον Απρίλιο και στη συνέχεια μπορούν να αποπληρωθούν σε 12 άτοκες η 24 έντοκες δόσεις.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και την ένταση και έκταση των ζημιών που έχει υποστεί από την πανδημία οι δόσεις να αυξηθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις να φθάσουν ακόμα και τις 120.
Το μέτρο όπως επισημαίνει πηγή του υπουργείου Οικονομικών θα συζητηθεί με τους θεσμούς στην αξιολόγηση του Φεβρουαρίου και εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο εξυγίανσης.

2. Φθηνή ρευστότητα από το δημόσιο 
Πέραν των νέων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής εξετάζεται το ενδεχόμενο διαγραφής του 50% του δανείου που έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες στους τρεις πρώτους γύρους υπό τον όρο ότι λόγω οικονομικής στενότητας θα βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου.
Παράλληλα στο πλαίσιο αυτό θα ενεργοποιηθούν τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, τα εγγυοδοτοτικά προγράμματα από την ΕΤΕπ και το ειδικό ταμείο για τον COVID-19 για χρηματοδότηση δαπανών και επενδύσεων από επιχειρήσεις σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας.
Παράλληλα εξετάζεται η κρατική συνδρομή στην κάλυψη των τόκων δανείων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με αυστηρές προϋποθέσεις.
Η στήριξη θα έχει τριπλό στόχο: να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποσβέσουν τις ζημιές από την πανδημία, να δώσει τις αναγκαίες ταμειακές ανάσες και να κινητοποιήσει την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό τους προστατεύοντας και ενισχύοντας ταυτόχρονα τις θέσεις εργασίας.

3. Μείωση του φορολογικού βάρους 
Ψηλά στη κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται το «κούρεμα» η και η πλήρης κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και το 2021 καθώς και ειδικές εκπτώσεις για επενδυτικές δαπάνες και αποσβέσεις πάγιων στοιχείων.
Επίσης μέσω νέων προγραμμάτων θα υπάρξει επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις αιχμής για στήριξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

Πηγή : bankingnews.gr

Share This Story, Choose Your Platform!