Το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα επεκταθεί και για το επόμενο έτος, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για νέο πακέτο στήριξης, τόνισε ο υπ. Οικονομικών.

Ορισμένα από τα μέτρα στήριξης που ισχύουν θα επεκταθούν και το 2021, όπως τόνισε ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ παραδέχθηκε ότι η ύφεση, με δεδομένο και το νέο δεύτερο σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, για το 2020 θα είναι βαθύτερη από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται περίπου στα 37 δισ. ευρώ, ενώ έως το τέλος του μήνα θα προστεθούν τα περίπου 1,35 δισ. ευρώ (σε σύνολο 2,7 δισ. ευρώ) από το πρόγραμμα SURE. 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην καταβολή των τελών κυκλοφορίας μετά το τέλος του έτους, ο Χρήστος Σταϊκούρας αν και απάντησε ότι δεν έχει αυτή τη στιγμή να δώσει συγκεκριμένη απάντηση, συμπλήρωσε ότι είναι κάτι που μελετάται με το οικονομικό επιτελείο.

Για τις επιταγές είπε πως είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, «το κοιτάμε γιατί έχει πολλές διαστάσεις, θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή» και «προφανώς υπάρχει μία ιδιαίτερη ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το θέμα». Είπε πως «τις αμέσως επόμενες ημέρες θα είμαστε έτοιμοι να τοποθετηθούμε και για αυτό».

Συναγερμός στο υπουργείο Οικονομικών

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τα προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα θα είναι περισσότερα από το πρώτο κύμα της πανδημίας, καθώς όλα λειτουργούν πολλαπλασιαστικά. Τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο (όπου ήδη είχαν τεθεί σε ισχύ τα πρώτα περιοριστικά μέτρα του νέου γύρου της πανδημίας) είναι απογοητευτικά. Η πτώση αμιγώς στην εστίαση ξεπερνάει το 50%, αναφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου, ενώ στα καφέ διαμορφώνεται στο 30%-40%, αναλόγως της περιοχής.

Ισχυρό πλήγμα δέχονται τα ελληνικά νοικοκυριά από την πανδημία, καθώς μόνο στο β’ τρίμηνο του 2020, στην καρδιά του lockdown δηλαδή, το διαθέσιμο εισόδημά τους μειώθηκε κατά περίπου 3,9 δισ. ευρώ ή κατά 11,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Η ψυχολογία των νοικοκυριών και η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα τα κρατά μακριά από την κατανάλωση και τη δημιουργία αποθεμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων είτε λόγω μη δυνατότητας κατανάλωσης (λόγω lockdown ή/και περιορισμών, π.χ. ταξίδια) είτε για λόγους προληπτικούς. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά «μαζεύουν» υπό την απειλή της συνέχισης της πανδημίας και το επόμενο έτος, με αποτέλεσμα από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου οι καταθέσεις να καταγράφουν αύξηση 10 δισ. ευρώ.

Οι απώλειες για τις επιχειρήσεις ανέρχονταν σε περίπου 22 δισ. ευρώ κατά το α’ εξάμηνο του 2020, ενώ τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων οι πληγές από την πανδημία παραμένουν ανοιχτές. Αυτό φαίνεται από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, όπου οι εισπράξεις από φόρους έχουν μειωθεί κατά 5,4 δισ. ευρώ, ενώ μόνο για τους φόρους κατανάλωσης ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μόνο τον Σεπτέμβριο η βουτιά στα έσοδα ήταν 2 δισ. ευρώ.


Στο κόκκινο ο Προϋπολογισμός

Η επέλαση του δεύτερου και ισχυρότερου κύματος της πανδημίας επιβάλλει αναθεωρήσεις στις προβλέψεις του προσχεδίου του Προϋπολογισμού και υποχρεώνει τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσουν σε νέες ασκήσεις επί χάρτου για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Ο Προϋπολογισμός γεμίζει με νέες τρύπες στα έσοδα, κυρίως από τις αναστολές πληρωμών, εντείνονται οι φόβοι για νέα γενιά «κόκκινων» χρεών στο Δημόσιο, καθώς εν μέσω πανδημίας και lockdown οι φορολογούμενοι καλούνται να σηκώσουν έως το τέλος του έτους ένα βαρύ φορολογικό φορτίο που ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ (δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τρέχουσες οφειλές για τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί, τέλη κυκλοφορίας).

Η οικονομική στενότητα, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για την επόμενη μέρα, λειτουργει ως τροχοπέδη στην ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία, καθιστώντας μετέωρο τον στόχο της κυβέρνησης για την πορεία των φορολογικών εισπράξεων το τελευταίο δίμηνο του έτους.
Στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τις δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, τις δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τις τρέχουσες ρυθμίσεις για τις οφειλές στις οποίες έχουν ενταχθεί, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας. Ο συνολικός λογαριασμός για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται σε πάνω από 3,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:

-Σε 800 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο φόρος εισοδήματος που πρέπει να πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.
-Σε 850 εκατ. ευρώ ο ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
-Σε 800 εκατ. ευρώ ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.
-Σε 1,1 δισ. ευρώ τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων που πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Οπως προαναφέρθηκε, τα κυβερνητικά μέτρα δεν προβλέπουν αναστολή πληρωμών για τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, ακόμα και για τα νοικοκυριά που πλήττονται σημαντικά από την επιδημιολογική κρίση και έτσι είναι υποχρεωμένα να πληρώσουν κανονικά τους φόρους που τους αναλογούν για το τελευταίο δίμηνο του έτους ή να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις.

Παράλληλα, και οι επιχειρήσεις δεν δικαιούνται αναστολή για τους συγκεκριμένους φόρους, ακόμα κι αν κλείσουν με κρατική εντολή, όπως η εστίαση.

Υπό αυτές τις συνθήκες εκτιμάται ότι η πορεία των εσόδων θα είναι πτωτική τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, εξέλιξη που θα επιφέρει νέο πλήγμα στα ταμεία του Δημοσίου. Στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2021 που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου αναμένεται να αναθεωρηθούν επί τα χείρω οι προβλέψεις για τις απώλειες στα φετινά φορολογικά έσοδα ανεβάζοντας το ποσό στα 9-10 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο υπολογίστηκε τρύπα 7,4 δισ. ευρώ στα έσοδα.


Το ΙΟΒΕ, προ ημερών στο δυσμενές σενάριό του, ανέφερε πιθανότητες συντήρησης της ύφεσης και το 2021 σε ένα εύρος από 2,5% έως 4%, εκτίμηση την οποία δεν συμμερίζονται πηγές του υπουργείου Οικονομικών. «Με επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, κεφάλαια από την Ε.Ε., τις καταθέσεις να αυξάνονται για μήνες και καλά νέα από το μέτωπο της πανδημίας, η οποία δεν μπορεί να διαρκέσει για… πάντα, δεν υπάρχει ύφεση για την ελληνική οικονομία το 2021», αναφέρει αρμόδια πηγή.

Με τα έως τώρα δεδομένα, το υπουργείο Οικονομικών ξαναγράφει τον Προϋπολογισμό του 2021, με τις προβλέψεις για ανάκαμψη να περιορίζονται μεταξύ 3,5%-5% έναντι 7,5% που προέβλεπε το προσχέδιο.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ποντάρει σε εισροές 5,5 δισ. ευρώ από τους νέους κοινοτικούς πόρους και μάλιστα προτού μπει το καλοκαίρι, έτσι ώστε να πιάσει αύξηση των επενδύσεων κατά 30,4% και να σπρώξει το ΑΕΠ στο 7,5%. Πλέον όλα αλλάζουν. Πέρα από το αρνητικό «carry over» της φετινής ύφεσης, δηλαδή της επίπτωσής της στα δημοσιονομικά μεγέθη του 2021, όλα δείχνουν ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης τουλάχιστον μέσα στο α’ τρίμηνο του 2021 για κλάδους και δραστηριότητες που θα βγουν βαθιά τραυματισμένες από το νέο lockdown.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό κόστος για τα δημόσια ταμεία από το πρώτο lockdown του Μαρτίου (μέσω της αύξησης των δαπανών και των φορολογικών ρυθμίσεων) ξεπέρασε τα 14 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι οι νέες χρηματοδοτικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας θα πρέπει να καλυφθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη δεξαμενή των ταμειακών διαθεσίμων, αφού η εισροή πόρων από τα κοινοτικά ταμεία καθυστερεί.
Ωστόσο, τα περιθώρια για τη χρήση του «μαξιλαριού» των 37,5 δισ. ευρώ είναι συγκεκριμένα και περιορισμένα, με δεδομένη την κυβερνητική γραμμή να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού για έκτακτες ακραίες καταστάσεις και σε καμία περίπτωση η στάθμη της δεξαμενής να μην πέσει κάτω από ένα επίπεδο, καθώς κάτι τέτοιο θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που κινείται στο 207% του ΑΕΠ (σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ε.Ε.).

Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να ισορροπήσουν την κατάσταση και να την κάνουν διαχειρίσιμη λαμβάνοντας το συντομότερο δυνατό προκαταβολές από τα ευρωπαϊκά ταμεία, και συγκεκριμένα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το σχετικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει κατάθεση σχεδίου με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Το κείμενο θα μπει στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος του έτους, για να ακολουθήσει από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Ιανουαρίου του 2021 η αξιολόγηση από την Κομισιόν, που αποτελεί και τον πιο δύσκολο σταθμό αυτής της διαδρομής. Το τελικό σχέδιο θα φτάσει στις Βρυξέλλες περί τα μέσα Φεβρουαρίου του 2021.

Πηγή : businessdaily.gr και newmoney.gr

Share This Story, Choose Your Platform!