Λύση στο θέμα των επιταγών, με τροπολογία που θα περιλαμβάνεται σε νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί την άλλη εβδομάδα, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης στα τέλη κυκλοφορίας, η ανάρτηση των οποίων αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

«Κάθε μήνας καθολικού lock down στοίχισε 2,5 εκατ. του ΑΕΠ», είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι «όσο περισσότεροι είναι οι περιορισμοί, τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος».

Για το ζήτημα της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι θα είναι οριακά πάνω από το 10% με μία ανάπτυξη 5% το 2021. «Υπάρχει προς τα κάτω αναθεώρηση των στοιχειών λόγων του lockdown», σημείωσε και τόνισε ότι, «το χρέος θα είναι γύρω στο 200%, όμως αυτό δεν παίζει ρόλο στη βιωσιμότητα του χρέους. Χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στο πού δίνουμε τα λεφτά», κατέληξε.

Παραδεχόμενος ότι η κυβέρνηση δεν καλύπτει όλες τις απώλειες που προκαλεί το lockdown στην οικονομία, επεσήμανε ότι, «αντέχουμε να καλύψουμε, γι’ αυτό χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα», σημειώνοντας επιπλέον ότι, «είμαστε εδώ να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται», και εξηγώντας πως «από τα 3,3 δισ. που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, τα 3 είναι χρήματα στις τσέπες των πολιτών».

«Προσπάθησα να δω τι γίνεται με τους εργαζόμενους στις άλλες χώρες. Πρώτον, υπάρχουν χώρες, όπως το Βέλγιο που δίνουν επίδομα μόνο σε αυτούς που είναι σε αναστολή. Δεύτερον υπάρχουν χώρες που δίνουν επίδομα μόνο σε ημιεργασία, ενώ στην Ελλάδα κάποιοι από όσους δούλευαν ημεριεργασία, παίρνουν περισσότερα από όταν δούλευαν. Τρίτον, έχουμε σκοπό τη διατήρηση της θέσης εργασίας, ενώ άλλες χώρες όχι. Τέταρτον, χώρες αναλαμβάνουν το μισό ποσοστό, το υπόλοιπο το αναλαμβάνει ο εργοδότης. Άρα είμαστε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες», ανέφερε απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τις πολιτικές στήριξης.

Για το θέμα των επιταγών είπε ότι «θα νομοθετήσουμε άμεσα, τις επόμενες ημέρες», προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι «θα υπάρχει τροπολογία με αυτά που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και κάποιες πρόσθετες διατάξεις», ενώ αναφέρθηκε και σε παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μάσκες.

Αναφερόμενος στο ύψος αλλά και το χρόνο καταβολής των τελών κυκλοφορίας, που αναμένεται να αναρτηθούν τις επόμενες μέρες, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως, «θα σταλούν από την ΑΑΔΕ, θα δούμε όμως πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και θα δούμε πώς θα βοηθήσουμε την κοινωνία», ενώ σημείωσε ότι η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης ανοίξει άμεσα.

Στο ενδεχόμενο για ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων και μακροχρόνια ανέργων στο τέλος του χρόνου, απάντησε αρνητικά, επαναλαμβάνοντας ότι, τις άλλες χρονιές «υπήρχε υπερπλεόνασμα που μοίραζε η κυβέρνηση, φέτος είναι άλλη χρονιά. Φέτος, οι πόροι που εκταμιεύουμε, πρέπει να έχουν σχέση με τον κορονοϊό» και υπογράμμισε ότι, «αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, ισχύει ότι ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα».

Πηγή : businessdaily.gr

Share This Story, Choose Your Platform!