Στις άμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις, δηλαδή σε όσες έκλεισαν με κρατική εντολή και είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30% και εμφάνισαν ζημιές θα στοχεύσει το νέο προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης με την μορφή της επιδότησης δαπανών του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι εντός Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε στη συνέχεια οι επιχειρήσεις να κληθούν να καταχωρήσουν τα σχετικά δεδομένα και τις απαραίτητες πληροφορίες για τον υπολογισμό του ποσού των παγίων δαπανών, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από το υπουργείο Οικονομικών«Στο ανώτατο όριο της ενίσχυσης -όπως αυτό θα καθοριστεί την επόμενη περίοδο- οι άλλες ενισχύσεις που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις, αν και θα συνυπολογίζονται στο τελικό ποσό της ενίσχυσης, δεν σωρεύονται» επισήμανε ο υπουργός και προσέθεσε: «Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που είχαν “φτάσει” στα όρια που έχουν τεθεί από το Προσωρινό Πλαίσιο, να λάβουν ενίσχυση, στο πλαίσιο της πανδημίας, πέραν αυτών». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «η συγκεκριμένη ενίσχυση θα είναι στοχευμένη ως προς την αξιοποίηση, και θα επιδιωχθεί να μην είναι επιστρεπτέα».

Δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι, κυρίως, επιχειρήσεις που:

  • ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας,
  • παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως μέχρι σήμερα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά κείμενα,
  • καταγράφουν σημαντική ζημιά κατά το προηγούμενο έτος.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση συμμετείχε ενεργά στις διεργασίες διαμόρφωσης του Προσωρινού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις, τονίζοντας ότι οι αλλαγές που εν τέλει υιοθετήθηκαν ενισχύουν την ευελιξία που παρέχει το Προσωρινό Πλαίσιο, αυξάνουν τα όρια κρατικής ενίσχυσης και επεκτείνουν τους χρονικούς ορίζοντες των εν λόγω ενισχύσεων.

Ειδικότερα, οι βασικότερες αλλαγές είναι:

  • Παράταση της εφαρμογής του Προσωρινού Πλαισίου έως το τέλος του 2021, από τον Ιούνιο του 2021 που είχε καθοριστεί με πρόσφατη τροποποίηση.
  • Πρόβλεψη για δυνατότητα μετατροπής των επιστρεπτέων μέτρων σε άλλες μορφές ενίσχυσης υπό προϋποθέσεις, όπως επιχορηγήσεις.
  • Διπλασιασμός των ορίων ενισχύσεων, στη βάση του οποίου χορηγείται και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, καθώς αυξάνονται από 800.000 ευρώ ανά επιχείρηση σε 1,6 εκατ. ευρώ, από 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε 225.000 ευρώ, και από 120.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας σε 270.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας «αν προσθέσουμε και την ευχέρεια που δίνεται σε μια επιχείρηση για αξιοποίηση του ορίου των 200.000 ευρώ μέσω του de minimis, τότε το μέγιστο συνολικό ποσό ανά επιχείρηση δύναται να διαμορφωθεί στα 2 εκατ. ευρώ».
  • Αύξηση του ορίου των ενισχύσεων, στη βάση του οποίου προβλέπεται ότι το κράτος μπορεί να συνεισφέρει στην κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους, από τα 3 εκατ. ευρώ, που είχε καθοριστεί με πρόσφατη τροποποίηση στα 10 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην πρότασή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ώστε να συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το θέμα των προοπτικών του τραπεζικού συστήματος με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, και με τη συμμετοχή, όπως διευκρίνισε της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των διαχειριστών.

Πηγή : businessdaily.gr
By Published On: 4 Φεβρουαρίου, 2021Categories: ΕνημέρωσηΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χρήστος Σταϊκούρας : Δωρεάν χρήμα σε επιχειρήσεις, ποιοι παίρνουν επιδότηση δαπανώνTags: , , , , ,

Share This Story, Choose Your Platform!