Την αποπληρωμή του συνόλου των χρεών της πανδημίας σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις προβλέπει η τελική ρύθμιση που οριστικοποιείται στη σημερινή συζήτηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης.

Όλα τα χρέη που συσσωρεύτηκαν κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης θα αποπληρωθούν σε μια περίοδο έως και 6 ετών, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Εκτός από τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021, θα ενταχθούν και χρέη που αφορούν τον φόρο εισοδήματος αλλά και τον ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα, οι οφειλέτες θα μπορούν να εντάξουν στη ρύθμιση οφειλές βεβαιωμένες στην εφορία που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως 31/12/2021, όπως και οφειλές που δεν ανεστάλησαν και αφορούν τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Επιτόκιο 2,5% για τις 72 δόσεις

Όσοι επιλέξουν να πληρώσουν τις οφειλές τους σε 36 δόσεις, αυτές θα είναι άτοκες, ενώ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει έως 72 δόσεις, αυτές θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ανέφερε πως η νέα ρύθμιση θα καλύπτει όλα τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα και θα αφορά όσους μετείχαν σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ή ανήκουν στη διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ Απριλίου. Επεσήμανε επίσης πως η ρύθμιση θα αφορά χρέη προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα, όπως είπε, το ζήτημα «έχει τεθεί με τους θεσμούς και ουσιαστικά έχουμε καταλήξει», για να προσθέσει ότι «αύριο σε επίπεδο επικεφαλής θα ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις, νομίζω ότι έχουμε καταλήξει στη βέλτιστη λύση που αντιμετωπίζει το σύνολο των χρεών από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα και θα αφορά στο τμήμα της κοινωνίας το οποίο πλήττεται για τις φορολογικές και για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του».

Στη ρύθμιση θα ενταχθούν:

  • Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων).
  • Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.
  • Οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν «παγώσει».
  • Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Ποιους αφορά η νέα ρύθμιση

  • Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντάσσονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ Απριλίου 2020.
  • Εργαζομένους που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ή συμμετείχαν στο πρόγραμμα Συν-Εργασία.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και έχουν υποβάλει δήλωση Covid.
  • Ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο του κορονοϊού.

Νέα ευκαιρία για τις 120 δόσεις

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων -τις οποίες έχασαν τους προηγούμενους μήνες- επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου καθώς και σε εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας. Στις προϋποθέσεις επανένταξης είναι να έχουν καταβάλει όλες τις δόσεις των συγκεκριμένων ρυθμίσεων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 όσοι είναι στις 100 δόσεις, και μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 όσοι είναι στις 120 δόσεις. Δηλαδή, επανεντάσσονται εκείνοι οι οφειλέτες που ήταν συνεπείς στην εξυπηρέτηση των ρυθμίσεων προ της πανδημίας.

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά ευκαιρία, καθώς η πρώτη ήταν με την ισχύ των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, η δεύτερη δόθηκε στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2020 και η τρίτη τον περασμένο Απρίλιο.

Πηγή : imerisia.gr (από ρεπορτάζ της κ. Σίσσυ Σταυροπιερράκου)
By Published On: 15 Ιουλίου, 2021Categories: ΕνημέρωσηΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χρήστος Σταϊκούρας : Σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις η ρύθμιση των χρεών της πανδημίαςTags: , , ,

Share This Story, Choose Your Platform!