Σε αλλαγή σκηνικού τόσο όσον αφορά τους ελέγχους όσο φυσικά και τις εισπράξεις ευελπιστούν φέτος τα στελέχη της ΑΑΔΕ, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα μπει φρένο στην πανδημία και θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η αγορά. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη προγραμματιστεί 25.000 φορολογικοί έλεγχοι, εκ των οποίων το 75% θα αφορά υποθέσεις της τελευταίας τριετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι το κύριο βάρος των φορολογικών ελέγχων το 2021 θα πέσει αναγκαστικά στις φορολογικές υποθέσεις του έτους 2015, οι οποίες συμπληρώνουν πενταετία και θα παραγραφούν στις 31 Δεκεμβρίου 2021, αν και κατά προτεραιότητα θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε υποθέσεις του 2010, για τις οποίες βρέθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία.

Οι προτεραιότητες

Συγκεκριμένα, κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν φέτος φορολογούμενοι που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2015, αλλά αφορούν παλαιότερα έτη, καθώς επίσης και επιχειρήσεις που δήλωσαν ψευδή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες που πραγματοποίησαν κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2015.

Ταυτόχρονα, φέτος οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσουν και περίπου 2.500 ελέγχους για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

Ιδιοκτήτες ακινήτων

Στο «στόχαστρο» φυσικά θα μπουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν δήλωσαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών τα οποία απέκτησαν κατά τη διάρκεια των ετών 2018 και 2019. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ζητήσει και έχει λάβει από τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες διάθεσης ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από ακίνητα τα οποία διατέθηκαν στην Ελλάδα, για τα έτη 2018 και 2019.

Τα στοιχεία αυτά θα τα επεξεργαστούν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, προβαίνοντας σε διασταυρώσεις με τα δεδομένα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών για τα έτη 2018 και 2019. Σε όσες περιπτώσεις οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ διαπιστώσουν ότι τα εισοδήματα αυτά δεν δηλώθηκαν ή δηλώθηκαν ανακριβώς θα αποστείλουν στους ιδιοκτήτες ειδοποιητήρια για την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Όσοι ανταποκριθούν στα ειδοποιητήρια θα κληθούν να καταβάλουν τους επιπλέον φόρους εισοδήματος που θα προκύψουν, προσαυξημένους μόνο με τους αναλογούντες τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Όσοι δεν ανταποκριθούν θα κληθούν να πληρώσουν και τους επιπλέον φόρους αλλά και πρόστιμα για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Η ΑΑΔΕ θα αποστείλει μάλιστα και σε εταιρείες και λοιπές νομικές οντότητες που δεν υπέβαλαν δηλώσεις Ε9 για το 2016 «πράξεις εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου», με τις οποίες θα τις καλεί να πληρώσουν ποσά ΕΝΦΙΑ για το 2016 υπολογισμένα κατ’ εκτίμηση από τις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες.

Πηγή : naftemporiki.gr (και στην έντυπη έκδοση)
By Published On: 8 Ιανουαρίου, 2021Categories: ΕνημέρωσηΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΑΔΕ : Έρχονται 25.000 φορολογικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕTags: , , ,

Share This Story, Choose Your Platform!