Αθήνα, 28 Απριλίου 2020

Προτεραιότητα στις επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν σε αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους θα δίνει ο δεύτερος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα ξεκινήσει μέσα στον Μάιο.

Το οικονομικό επιτελείο αυστηροποιεί τα κριτήρια με τα οποία θα χορηγηθεί το νέο δάνειο του 1 δισ. ευρώ, απομονώνοντας από την επόμενη φάση της κούρσας τις επιχειρήσεις που έκαναν χρήση της κρατικής ενίσχυσης των 800 ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών δίνει προβάδισμα στους κλάδους της οικονομίας που παρά τη δραστική συρρίκνωση των εισπράξεών τους συνέχισαν να σηκώνουν το βάρος της πανδημικής κρίσης. Το μισθολογικό κόστος ήταν ένα από τα μεγαλύτερα φορτία για τις εταιρείες που έκλεισαν με κρατική εντολή ή αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά στον ενάμιση μήνα της καραντίνας. Επομένως, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η νέα «γραμμή ρευστότητας» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πρέπει να έχει διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας σε σχέση με αυτήν του πρώτου κύκλου για να διορθωθούν οι αδικίες στην κατανομή των ποσών.
Είναι σαφές ότι η πτώση του τζίρου θα παραμείνει κεντρικό σημείο αναφοράς για τις επιχειρήσεις. Το οικονομικό επιτελείο έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την έκταση της ζημιάς που υπέστη η επιχειρηματική κοινότητα για τον μήνα Απρίλιο και με βάση αυτήν έχει ξεκινήσει να χαράζει τη στρατηγική με την οποία θα χορηγηθεί το 1 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα σε 7 κριτήρια στηρίζεται ο μαθηματικός τύπος για το ύψος της ρευστότητας που θα δοθεί στις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υποβάλει αίτηση στη σχετική πλατφόρμα. Τα κλειδιά για τον προσδιορισμό του ποσού που θα λάβει η κάθε επιχείρηση με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 είναι:

  1. Οι μεταβολές του κύκλου εργασιών
  2. Το μέγεθος της μείωσης του κύκλου εργασιών
  3. Το κόστος των αγορών
  4. Τα κέρδη
  5. Το είδος της δραστηριότητας και η συνεισφορά στην προστιθέμενη αξία
  6. Το ταμειακό όφελος από τη μείωση του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους και την αναστολή πληρωμών λόγω ένταξης στο πακέτο των μέτρων στήριξης
  7. Ο αριθμός των εργαζομένων

Ήδη έχει αρχίσει το ξεκαθάρισμα των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο μέτρο και εκείνων που θα μείνουν εκτός. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσό του 1 δισ. ευρώ θα μοιραστεί σε 90.000 εταιρείες επί συνόλου 139.000 αιτήσεων. Αρμόδιοι παράγοντες εξηγούν ότι ο περιορισμός των δικαιούχων είναι απόρροια του γεγονότος ότι από τους ελέγχους προέκυψε ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων με βάση τα οικονομικά στοιχεία του Μαρτίου δεν πληρούσαν τον αλγόριθμο αφού εμφάνισαν κερδοφορία, πράγμα που αποδίδεται και στο ότι η καραντίνα ξεκίνησε σταδιακά από το δεύτερο δεκαπενθήμερο.
Πάντως θέμα ημερών είναι οι ανακοινώσεις για την εξειδίκευση των κριτηρίων και γίνεται αγώνας ώστε η εκταμίευση των χρημάτων να γίνει στο τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης.
Επισημαίνεται ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί δάνειο από το κράτος και θα εμφανίζεται ως οφειλή της επιχείρησης προς την Εφορία. Χορηγείται για πέντε χρόνια με ετήσια περίοδο χάριτος και θα αποπληρώνεται με μηνιαίες δόσεις.
Στη λήξη μπορεί να επιστραφεί μέρος της οφειλής και το υπόλοιπο να «κουρευτεί» ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Το σημείωμα υπογράφει ο κ. Μάριος Χριστοδούλου για την ιστοσελίδα bankingnews.gr και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Share This Story, Choose Your Platform!