Αναρτώνται σταδιακά τις τελευταίες ώρες στο taxisnet τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με τη διαδικασία να εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, η πλατφόρμα εμφάνισε δυσλειτουργία, «έπεσε» καθώς, ως φαίνεται, πλήθος φορολογούμενων έσπευσε να την επισκεφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν το εκκαθαριστικό μπορούν να πληρώσουν, όποτε θέλουν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, τις δύο πρώτες δόσεις χωρίς επιβάρυνση.

Με εξαίρεση τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε 28 ακριτικά νησιά του Αιγαίου που απαλλάσσονται από τον συγκεκριμένο φόρο, ο φετινός ΕΝΦΙΑ δεν αναμένεται να έχει εκπλήξεις σε σχέση με πέρυσι.

Συνολικά πρόκειται να εκδοθούν 7,35 εκατομμύρια εκκαθαριστικά σημειώματα από τα οποία τα περίπου 60.000 αφορούν τον ΕΝΦΙΑ νομικών προσώπων και τα υπόλοιπα 7,2 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα – ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το συνολικό ποσό φόρου που πρόκειται να κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ

Και φέτος θα ισχύσει η έκπτωση φόρου έως και 30% που θεσπίστηκε πέρυσι. Συγκεκριμένα η μείωση θα είναι και φέτος:

-30% για αντικειμενική  αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ

– 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ

– 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ

– 20 % για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ

– 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ

Εκτός από τις παραπάνω μειώσεις που ισχύουν για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, υπάρχουν και ειδικές μειώσεις που ισχύουν για ευπαθείς οικονομικά ομάδες. Η έκπτωση είναι 50% για ευπαθείς οικονομικά ομάδες και πλήρη απαλλαγή για πολύτεκνους και ανάπηρους με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ εμφανίζονται στην εφαρμογή περιουσιολογίου του taxisnet που είναι προσβάσιμη με τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτει κάθε φορολογούμενος.

Πηγή : eea.gr

Share This Story, Choose Your Platform!