Ιδιαίτερη έμφαση στη σύσταση επαρκών εθνικών ελεγκτικών μηχανισμών για τις δαπάνες που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τα κράτη-μέλη για την κατάρτιση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Όπως τόνισαν, χθες, ανώτεροι κοινοτικοί αξιωματούχοι, σε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του Recovery and Resilience Facility (RRF), του βασικού εργαλείου του Ταμείου Ανάκαμψης, το κείμενο του σχετικού κανονισμού, που θα ψηφιστεί σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη θα παρέχουν πληροφόρηση για τους τελικούς δικαιούχους των δαπανών και η Κομισιόν θα έχει κι αυτή τη δυνατότητα να προβεί σε έρευνα επί των δεδομένων αυτών.

Όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση, 18 χώρες έχουν στείλει στην Επιτροπή προσχέδια των εθνικών τους σχεδίων ανθεκτικότητας και ανάκαμψης, έξι έχουν παρουσιάσει ένα γενικό περίγραμμα των προτάσεών τους και τρεις δεν έχουν παραδώσει τίποτα ουσιαστικό.

Η ημερομηνία της 30ής Απριλίου για την κατάθεση των σχεδίων «δεν είναι άκαμπτη», σημείωσαν οι αξιωματούχοι, ούτε όμως υπάρχει κάποια υποχρέωση να εξεταστούν κατά ομάδες. «Δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν να περιμένει», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Η Κομισιόν έχει στη διάθεσή της δύο μήνες για την αποτίμηση των σχεδίων. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, χθες, η λογική των εντατικών διαβουλεύσεων με τα κράτη-μέλη, που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, είναι «το μεγαλύτερο μέρος της αξιολόγησης να έχει ολοκληρωθεί όταν γίνει η επίσημη κατάθεση των τελικών κειμένων». Η εκτίμηση των συγκεκριμένων πηγών είναι ότι η έγκριση των σχεδίων των κρατών-μελών «θα λάβει χώρα μέσα στην άνοιξη» και ότι είναι εφικτή η εκταμίευση των πρώτων ποσών (προχρηματοδότηση αξίας 13% του συνολικού μεριδίου της κάθε χώρας) πριν από το τέλος του α΄ εξαμήνου.

Κρίσιμη προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης της Απόφασης περί Ιδίων Πόρων (Own Resources Decision), που θα επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί 750 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει το RRF και τα υπόλοιπα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέχρι στιγμής μόνο έξι κράτη-μέλη έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία. Όπως ξεκαθάρισαν οι αρμόδιοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αξιολογήσεις των εθνικών σχεδίων να ξεκινήσουν χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης, αλλά πριν τελειώσει είναι αδύνατη οποιαδήποτε εκταμίευση.

Κατά τα άλλα, οι ίδιες πηγές επανέλαβαν για μία ακόμα φορά ότι η διαδικασία έγκρισης και υλοποίησης των Σχεδίων Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, με τις μεταρρυθμίσεις, τους στόχους και τα ορόσημα (που θα αξιολογούνται ανά εξάμηνο), δεν έχει καμία σχέση με πρόγραμμα προσαρμογής («δεν είμαστε μία νέα τρόικα», όπως αναφέρθηκε). Ωστόσο, τονίστηκε εκ νέου ότι πρέπει τα σχέδια να ενσωματώνουν μεγάλο μέρος των συστάσεων (country specific recommendations) που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, αλλά και ότι υπάρχει «πολύ συγκεκριμένη μεθοδολογία» για την αξιολόγηση του αν οι δαπάνες μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία της “πράσινης” (που πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 37% των σχεδίων) ή της ψηφιακής μετάβασης (τουλάχιστον 20%).

Κριστίν Λαγκάρντ : Υπέρ μόνιμου Ταμείου Ανάκαμψης

Τις αβέβαιες προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας και την ανάγκη της συνεχιζόμενης σύμπραξης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας ανέδειξε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ευρώπη «θα χρειαστεί περισσότερη, συντονισμένη δημοσιονομική τόνωση» στους επόμενους μήνες, είπε η κ. Λαγκάρντ, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας θα συνεχίσει να καθηλώνει το ΑΕΠ.
Οι αυξητικές πιέσεις στις τιμές αναμένεται να παραμείνουν ήπιες στην Ευρωζώνη, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λόγω της μειωμένης ζήτησης, της περιορισμένης τάσης ανόδου των μισθών και της ενίσχυσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ. «Είναι ζωτικό να συνεχιστεί η χαλαρή νομισματική πολιτική», με τη στήριξη μιας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, είπε, για την τόνωση της εμπιστοσύνης στην προσέγγιση του στόχου της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό (χαμηλότερος αλλά κοντά στο 2% σε ετήσια βάση). Οπως υπενθύμισε, το επίπεδο της παραγωγής «παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα» και η αβεβαιότητα είναι «υψηλή».

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στη σημασία της υλοποίησης του «πρωτοποριακού» ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, το οποίο «θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της μεγέθυνσης (του ευρωπαϊκού ΑΕΠ) ακόμα και φέτος». Υπονόησε μάλιστα ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη μονιμοποίηση του Ταμείου – «του πρώτου κοινού αντικυκλικού εργαλείου» που θεσμοθέτησε η Ε.Ε. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναμόρφωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Μιλώντας μετά την πρόεδρο της ΕΚΤ, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επαναβεβαίωσε ότι η ρήτρα γενικής εξαίρεσης με την οποία αναστέλλονται οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. θα παραμείνει ενεργή και το 2021, ενώ για το 2022 «θα αξιολογήσουμε την κατάσταση την άνοιξη». Ο δημοσιονομικά συντηρητικός κ. Ντομπρόβσκις έδωσε κι αυτός έμφαση στην ανάγκη να αποτραπεί «η πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας».

Η αφορμή για την ακρόαση της κ. Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν η ετήσια έκθεση του Σώματος για τα πεπραγμένα της ΕΚΤ το 2020.

Η έκθεση χαιρετίζει τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και το πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης (PEPP) που υλοποίησε ως αντίδραση στην οικονομική κρίση την οποία προκάλεσε η πανδημία. Σημειώνει, ωστόσο, ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό «δεν έχει επιτευχθεί συστηματικά» και πως «απαιτείται περαιτέρω επαγρύπνηση». Αναδεικνύει επίσης ότι «τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί φαινόμενα αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη», που συνιστούν «σημαντικό κίνδυνο» για τις οικονομίες του κοινού νομίσματος και ενδεχομένως να απαιτούν τη «σθεναρή παρέμβαση» της κεντρικής τράπεζας του ευρώ.

Πηγές : kathimerini.gr , kathimerini.gr/economy (από ανταποκρίσεις του κ. Γιάννη Παλαιολόγου)
By Published On: 10 Φεβρουαρίου, 2021Categories: ΕνημέρωσηΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ευρωπαϊκή Επιτροπή : Υπό αυστηρό έλεγχο η διάθεση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης / Λαγκάρντ : Η Ευρώπη θα χρειαστεί επιπλέον δημοσιονομική τόνωσηTags: , , , , , , , , , ,

Share This Story, Choose Your Platform!