Απομακρύνθηκε οριστικά το ενδεχόμενο για Brexit στις 31 Οκτωβρίου. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασαν για δύο ώρες σήμερα το πρωί, παρουσία και του ειδικού διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, συμφώνησαν μόνον επί της αρχής για παράταση του Brexit και μάλιστα με γραπτή διαδικασία, δηλαδή χωρίς έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, αλλά δεν κατέληξαν στη διάρκεια της παράτασης, κατόπιν επιφυλάξεων της Γαλλίας.

Η απόφαση για παράταση μπορεί να σημαίνει καθυστέρηση είτε έως τις 15 Νοεμβρίου είτε έως τις 31 Ιανουαρίου. Και πάλι με επιφύλαξη, καθώς τα σενάρια περιπλέκονται.

Για το λόγο αυτό, θα συνεδριάσουν και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα, με δύο βασικά σενάρια: είτε μια τρίμηνη παράταση, ειδικά εάν προκηρυχθούν εκλογές στη Βρετανία, με τη δυνατότητα επίσπευσης της αποχώρησης εάν η Συμφωνία επικυρωθεί νωρίτερα από τη Βουλή των Κοινοτήτων, είτε μια μικρής διάρκειας τεχνική παράταση ενδεχομένως έως τις 15 Νοεμβρίου, που θα διευκολύνει τη βρετανική πλευρά να ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Τουσκ ζήτησε από τα κράτη μέλη να ολοκληρωθεί η γραπτή ανταλλαγή απόψεων έως την ερχόμενη Δευτέρα.

Στη Βρετανία ο Υπουργός Οικονομικών Σάτζιντ Τζάβιντ, δήλωσε σήμερα, πως «Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας θα ζητεί από το κοινοβούλιο συνεχώς να υποστηρίξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αν οι βουλευτές δεν εγκρίνουν τη διεξαγωγή τους σε ψηφοφορία που θα γίνει τη Δευτέρα»

«Θα καταθέσουμε για ψηφοφορία τη Δευτέρα την πρόταση για βουλευτικές εκλογές», δήλωσε στον ραδιοσταθμό LBC.

«Αν οι Εργατικοί δεν την υποστηρίξουν στην ψηφοφορία αυτή, τότε θα συνεχίσουμε να ζητούμε βουλευτικές εκλογές και να καταθέτουμε προτάσεις για ψηφοφορία ξανά και ξανά», συνέχισε.

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επιδιώκει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στη διαδικασία για το Brexit, ενώ το Εργατικό Κόμμα θέλει προτού υποστηρίξει μια τέτοια κίνηση να έχει εξασφαλίσει ότι έχει φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο μιας άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Πηγή :  ert.gr

Share This Story, Choose Your Platform!