Αθήνα, 8 Ιουνίου 2020

Επιφυλακτικά είναι τα σχέδια προσλήψεων των Ελλήνων εργοδοτών για το τρίτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της ManpowerGroup που δείχνει ότι μόλις το 15% αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 17% προβλέπει μείωση και το 64% βλέπει στασιμότητα.

Μετά από την εποχική προσαρμογή των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε -7%. Οι προοπτικές προσλήψεων είναι οι πιο αδύναμες που έχουν καταγραφεί εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια, και εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 31 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Επίσης, στην Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το γ’ τρίμηνο προστέθηκαν δύο ερωτήσεις σχετικά με τον COVID-19: «Πόσο από την κανονική επιχειρηματική δραστηριότητα του οργανισμού σας έχει σταματήσει / τεθεί σε αναστολή από το ξέσπασμα COVID-19; και «Πότε πιστεύετε πως η εταιρεία σας θα επιστρέψει στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων;

Το 65% των εργοδοτών αναφέρει πως η επιχειρηματική τους δραστηριότητα επηρεάστηκε από τον COVID-19, με το 79% να προβλέπει πως οι προθέσεις προσλήψεων θα επιστρέψουν στα προ-COVID-19 επίπεδα εντός των επόμενων 12 μηνών. Το 45% των εργοδοτών της Πρωτογενούς Παραγωγής (Βιομηχανία Εξόρυξης, Γεωργία, Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Ύδρευση) δείχνει πιο αισιόδοξο καθώς πιστεύει ότι θα επιστρέψει στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των τριών επόμενων μηνών.

«Οι επιπτώσεις του COVID-19 έχουν ήδη ισχυρό αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο η οικονομία έδειξε σημάδια ανάκαμψης – μετά από παρατεταμένη περίοδο κρίσης – δυστυχώς ο COVID-19 ανέστρεψε αυτή την κατάσταση. Σύμφωνα με την έρευνά μας, το μεγαλύτερο πλήγμα στις προθέσεις προσλήψεων προκύπτει στους τομείς του Τουρισμού, των Κατασκευών και του Λιανικού Εμπορίου, όπου οι προοπτικές είναι οι πιο αδύναμες που έχουν αναφερθεί εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, η ManpowerGroup Ελλάδος ανταποκρίθηκε και προέβη σε μια δράση κοινωνικής υπευθυνότητας, μέσα από την προσφορά δωρεάν ψηφιακών σεμιναρίων, επαγγελματικής ενδυνάμωσης των εργαζομένων του κλάδου που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα. Επίσης, είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι οι εργοδότες δείχνουν επιφυλακτικοί  αναφορικά με τα σχέδια προσλήψεων, δεδομένου ότι αυτή τη περίοδο επικεντρώνονται στην ασφαλή επιστροφή των ανθρώπων στην εργασία, καθώς και στην υποστήριξη των εργαζομένων με διαδικασίες και πρωτόκολλα υγιεινής», δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδος.

Πηγή : naftemporiki.gr

Share This Story, Choose Your Platform!