EPA-EFE / JULIEN WARNAND

EPA-EFE / JULIEN WARNAND

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Paschal Donahoe εξελέγη νέος πρόεδρος του Eurogroup, αντικαθιστώντας τον Mário Centeno, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι δεν επιθυμούσε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

«Η οικονομία της Ιρλανδίας είχε πολλές επιτυχίες, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη και με πολλές προκλήσεις. Θέλω να χρησιμοποιήσω αυτό, αλλά και την εμπειρία μου έτσι ώστε να διαβεβαιώσω ότι το Eurogroup θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης ανάκαμψης» είχε δηλώσει ο Donahoe πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 18.00 ώρα Βρυξελλών. Ωστόσο, ο πρώτος γύρος για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα αφού κανείς από τους τρεις υποψηφίους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες δέκα ψήφους. Από το δεύτερο γύρο αποσύρθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna που συγκέντρωσε τις λιγότερες ψήφους και αναμετρήθηκαν η Ισπανίδα Nadia María Calviño Santamaría με τον Paschal Donahoe.

Σημειώνεται πως η Calviño, πρώην υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Κομισιόν, θεωρούνταν φαβορί και θα γινόταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Eurogroup.

Υποστηριζόταν από τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και μερικές χώρες του Νότου, όμως συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις ιδιαίτερα από τους Ολλανδούς και το στρατόπεδο τους. Οι αντίπαλοι αυτοί, ουσιαστικά οι πιο φιλελεύθεροι, θεωρούν πως η Ισπανίδα δεν είναι κατάλληλη για μια θέση που απαιτεί τη σφυρηλάτηση συμβιβασμών μεταξύ των υπουργών Οικονομικών του Βορρά, οι οποίοι προκρίνουν τη δημοσιονομική πειθαρχία, και αυτών του Νότου, που έχουν τη φήμη ότι είναι πιο χαλαροί.

Το ζήτημα της εθνικότητάς της φαίνεται πως έπαιξε επίσης ρόλο, καθώς οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε πλήρη διαπραγμάτευση για ένα μαζικό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της Ένωσης.

Από τη μια πλευρά, η Ολλανδία, η Αυστρία, καθώς και η Σουηδία και η Δανία εκτός ευρωζώνης είναι πολύ επιφυλακτικές όσον αφορά το σχέδιο αυτό, από την άλλη οι χώρες του Νότου, με πρώτες την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες είναι αυτές που ωφελούνται περισσότερο από ένα σχέδιο που προβλέπει ένα μεγάλο ευρωπαϊκό δάνειο.

Ο Paschal Donahoe γεννήθηκε την 19η Σεπτεμβρίου 1974 στο Φίμπσμπορο, βόρεια του Δουβλίνου. Σπούδασε ως υπότροφος – πολιτικές επιστήμες και οικονομικά – στο Trinity College Dublin. Ανήκει πολιτικά στο χώρο της χριστιανοδημοκρατίας και του φιλελεύθερου συντηρητισμού, μέσω της συμμετοχής του στο ιστορικό κόμμα Fine Gael. Η συμμετοχή του στα κοινά άρχισε το 2004 ως περιφερειακός σύμβουλος στην τοπική κυβέρνηση του Δουβλίνου. Διετέλεσε διαδοχικά, υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων (2013-2014), μεταφορών-τουρισμού & αθλητισμού (2014-2016) και από το Μάιο του 2016 ανέλαβε το υπουργείο Δημοσίων Δαπανών και Μεταρρυθμίσεων παραδίδοντας την 27η Ιουνίου 2020. Από την 14η Ιουνίου 2017 δε, ασκεί επιπλέον τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών. Η παρουσία του εκεί, συνδέθηκε με τον πρώτο πλεονασματικό προϋπολογισμό (του 2018) από την εποχή της έναρξης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2006. Εργαζόμενος σε διυπουργικό επίπεδο, επιμελήθηκε ενός γιγάντιου αναπτυξιακού προγράμματος με την επωνυμία Project Ireland 2040, του οποίου οι πόροι ανέρχονται σε € 116 δισ. στόχος του οποίου είναι η προετοιμασία για μια Ιρλανδία στην οποία θα ζουν επιπλέον ένα εκατομμύριο άνθρωποι με 660.000 επιπλέον θέσεις εργασίας. Το 2018, υπό την δική του αιγίδα, η Ιρλανδία εξέδωσε ένα 12ετές Πράσινο Ομόλογο αξίας € 3 δισ. Κατέστη έτσι, μια από τις χώρες που πρωτοπόρησαν στη χρήση τέτοιων καινοτόμων εργαλείων. Ο Donahue είναι οπαδός της περιορισμένης εταιρικής φορολογίας (σήμερα είναι 12,5% στην Ιρλανδία) θεωρώντας την πολιτική αυτή, συνώνυμη της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Τέλος, η παρουσία του υπήρξε κομβική στη διαχείριση – και εν τέλει εφαρμογή – του Brexit, καθώς το πλέον ακανθώδες θέμα, που δυσκόλευε τη συμφωνία ΕΕ και ΗΒ, ήταν αυτό του Backstop, της διαχείρισης δηλαδή του τρόπου λειτουργίας του μοναδικού χερσαίου συνόρου ανάμεσα το ΗΒ και την ΕΕ, το οποίο τοποθετείται στα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Είναι παντρεμένος με τη Βρετανή Justine Davey από το 2001. Έχουν αποκτήσει έναν γιο και μια κόρη. Η οικογένεια ζει στη γενέθλια πόλη του νυν προέδρου του Eurogroup, το Φίμπσμπορο, βόρεια του Δουβλίνου.

Πηγές : businessdaily.gr  και en.wikipedia.org
By Published On: 9 Ιουλίου, 2020Categories: ΕνημέρωσηΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο EURONEWS : Νέος Πρόεδρος του Eurogroup ο Ιρλανδός κ. Paschal DonahoeTags: , ,

Share This Story, Choose Your Platform!