Η πανδημία COVID-19 προκάλεσε μία από τις χειρότερες κρίσεις της ζωής μας για τη δημόσια υγεία, τα άτομα, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Εν μέσω κρίσης, οι πρόσφατες επαφές με ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων, επενδυτές και λοιπούς συναφείς πελάτες, υπογράμμισαν το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, υποστηρίζοντας τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και βελτιώνοντας τη διαχείριση κινδύνων χαρτοφυλακίου ενόψει των προκλήσεων του 21ου αιώνα.

Σημαντικές πολιτικές διαδικασίες και εξελίξεις, όπως η COP 26 σε παγκόσμιο επίπεδο, ή η προσέγγιση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα κλίματος, θα βοηθήσουν στο σκεπτικό και τη δραστηριοποίηση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των τοπικών παραγόντων, των επενδυτών και των φορέων καινοτομίας που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Και όπως δείχνουν οι δέκα τάσεις μας, περιμένουμε πολύ περισσότερα.

Πιστεύουμε ότι λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες βιωσιμότητας, κινδύνους και ευκαιρίες, οι επενδυτές μπορούν να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των χαρτοφυλακίων τους χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τις αποδόσεις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο.

Στο πλαίσιο αυτό, η UBS εντόπισε τις 10 βασικές τάσεις που εκτιμά ότι θα επηρεάσουν την χρηματοοικονομική δραστηριότητα το 2021, οι οποίες είναι οι κάτωθι :

1. Η εμπλοκή των επενδυτών

Καθώς οι φωνές που θα ζητούν από τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές να δώσουν καλύτερα δεδομένα βιωσιμότητας καθώς και σαφή και μετρήσιμα σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση θα ακούγονται πιο δυνατά, αυτές θα έχουν μεγαλύτερη επίδραση και από τα μέτρα που θα λάβουν οι επίσημες αρχές μέσα στο 2021.

2. Υπεύθυνες επενδύσεις

Το επόμενο κύμα της ανάπτυξης αναμένεται να προέλθει από τους επενδυτές που επιδιώκουν ενεργά τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των προκλήσεων βιωσιμότητας σε τομείς που εκτείνονται από το κλίμα έως τις ανισότητες και την υγεία. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 62% των γραφείων διαχείρισης μεγάλων οικογενειακών περιουσιών (family offices) σκοπεύει να εστιάσει σε υπεύθυνες επενδύσεις (impact investments).

3. Ηλεκτρικές μετακινήσεις

Η UBS υπολογίζει ότι ο κλάδος των μεταφορών θα έχει απαλλαχθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τους υδρογονάνθρακες έως το 2040. Εκτίμηση του οίκου είναι ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα αποτελούν το 40% των νέων πωλήσεων αυτοκινήτων έως το 2030, καθώς η ταχύτατη μείωση του τεχνολογικού κόστους, το ευνοϊκό θεσμικό περιβάλλον, τα κρατικά κονδύλια και το αυξανόμενο κόστος των εκπομπών ρύπων θα φέρουν ένα πλήρως ηλεκτρικό μέλλον, όχι μόνο για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά.

4. Μηδενικές καθαρές εκπομπές ρύπων

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες και επιχειρήσεις θέτουν στόχους για μηδενικές εκπομπές ρύπων στα μέσα του αιώνα,  η UBS τονίζει ότι είναι σημαντικό να επιβραδυνθούν και τελικά να σταματήσουν οι  νέες επενδύσεις στην οικονομία των υδρογονανθράκων και να διοχετευτούν περισσότερες επενδύσεις προς τα αναγκαία μέτρα προσαρμογής. Ο οίκος περιμένει μία γρήγορη στροφή των επενδύσεων από τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων στα projects της καθαρής ενέργειας.

5. Η επανίδρυση των Big Oil

Η ενεργειακή μετάβαση δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια υπαρξιακή απειλή για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες (γνωστές ως Big Oil ή Supermajors : BP, Chevron, Eni,  ExxonMobil, Royal Dutch Shell, Total και ConocoPhillips), αλλά σαν μια ευκαιρία για την επανίδρυσή τους, ώστε να γίνουν μέρος της λύσης, αντί για το πρόβλημα. Η ενεργειακή μετάβαση θα μπορούσε να απαιτήσει επενδύσεις 1,1 τρισ. δολαρίων το χρόνο, υπολογίζει η UBS.

6. Η πολυμορφία

Η πολυμορφία (diversity) και η ενσωμάτωση θα μπορούσαν να γίνουν ένας κρίσιμος παράγοντας που θα κρίνει την οικονομική επιτυχία ή αποτυχία την επόμενη δεκαετία.  Εάν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα πλεονεκτήματα που μας δίνει η τεχνολογία, θα πρέπει να προσλάβουμε το σωστό άτομο για τη σωστή δουλειά, στη σωστή στιγμή, τονίζει η UBS.

7. Το φυτικό κρέας

Η UBS προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά του φυτικού κρέατος θα φτάσει τα 51 δισ. δολάρια έως το 2025, καθώς η διείσδυση θα τριπλασιαστεί από τα επίπεδα του 2019. Ο ρυθμός με τον οποίο θα ανταποκρίνονται οι καταναλωτές σε αυτή τη νέα αγορά, θα επηρεάσει σημαντικά τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια διεθνώς.

8. Τα stress test για το κλίμα

Το 2021 θα είναι η χρονιά όπου οι επενδυτές και οι τραπεζίτες θα εντάξουν την ανάλυση σχετικά με την κλιματική μετάβαση στα χαρτοφυλάκιά τους. Φέτος, 18 κεντρικές τράπεζες θα πραγματοποιήσουν stress tests κλιματικής μετάβασης, ενώ με τον καιρό, τα τεστ αυτά θα είναι καταλυτικά στην τιμολόγηση του κόστους κεφαλαίου για τις εταιρείες με υψηλές ή χαμηλές εκπομπές ρύπων.

9. Ζήτηση για data της βιωσιμότητας

Οι μεγάλες εταιρείες δεικτών και market data σπεύδουν να δημιουργήσουν ή να αγοράσουν προϊόντα που στηρίζονται στη βιωσιμότητα. Η ζήτηση για δεδομένα βιωσιμότητας αναμένεται να σπρώξει το μέγεθος αυτής της αγοράς πάνω από τα 5 δισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια.

10. Η επανάσταση της διαφάνειας

Η UBS πιστεύει ότι η αγορά έχει υποτιμήσει το πόσο γρήγορα συγκλίνουν τα στάνταρ, καθώς οι επενδυτές και οι ρυθμιστικές αρχές έρχονται πιο κοντά. Τα δεδομένα γύρω από τη βιωσιμότητα θα γίνουν καλύτερης ποιότητας, πιο ουσιαστικά και πιο συγκρίσιμα σύντομα, και αυτό θα διευκολύνει τις επενδυτικές αποφάσεις.

Πηγή : ubs.com
By Published On: 2 Φεβρουαρίου, 2021Categories: Βιωσιμότητα & ΚαινοτομίαΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο UBS : Οι βιώσιμες επενδύσεις αποδίδουν καλύτερα από τις συμβατικέςTags: , , , , , , ,

Share This Story, Choose Your Platform!