Τα εκκαθαριστικά που θα προκύψουν από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η υποβολή των οποίων αναμένεται μετά το Πάσχα, θα έχουν «ξεφουσκώσει» για τους φορολογουμένους που θα εμφανίσουν μειωμένα εισοδήματα λόγω της πανδημίας, θα είναι μηδενικά για πάνω από το 50% των φορολογουμένων, ενώ για χιλιάδες φορολογουμένους θα γράφουν επιστροφή φόρου εισοδήματος.

Η εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων κρύβει θετικές εκπλήξεις για τους φορολογουμένους καθώς ένα μεγάλο μέρος εισοδήματος που πήγε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν φορολογείται καθώς τα χρήματα που δόθηκαν μέσα από επιδόματα και μέτρα στήριξης είναι αφορολόγητα.

Σημαντικές αλλαγές θα δουν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα δουν τις ετήσιες επιβαρύνσεις από τον φόρο εισοδήματος να μειώνονται έως και 60% και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης να μηδενίζεται, ενώ ευνοημένοι θα είναι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.

Λιγότερο ευνοημένοι θα είναι οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα και οι συνταξιούχοι κυρίως με μεσαία εισοδήματα, αφού σε ποσοστό οι μειώσεις των ετήσιων φορολογικών επιβαρύνσεων θα είναι μεγαλύτερες για τους έχοντες εισοδήματα μέχρι 19.000 ευρώ, καθώς και για τους έχοντες εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ.

Είτε τα ζευγάρια υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις είτε μαζί, θα λάβουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα, ο καθένας για τα εισοδήματα που δήλωσε. Εν συνεχεία, εφόσον ο δικαιούχος δεν έχει άλλες υποχρεώσεις (π.χ. πληρωμή ΕνΦΙΑ) και προκύπτει επιστροφή φόρου, το ποσό θα πιστωθεί σχετικά σύντομα στον λογαριασμό του. Σε διαφορετική περίπτωση, η επιστροφή θα συμψηφιστεί.

Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν το 2021, θα διαπιστώσουν ότι εκτός από τη μείωση του φόρου που θα προκύψει για τα φετινά τους εισοδήματα με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας και την εισαγωγή συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, θα γλιτώσουν και από την πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης.

Κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για το 2021

 • Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή μειωμένου από 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.
 • Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%.
 • Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%.
 • Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ, από το 45% στο 44%.

Εισφορά Αλληλεγγύης

Μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, επιχειρηματίες, αλλά και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα και γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα ωφεληθούν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους που ξεκινούν από τα 8 ευρώ τον μήνα (για τον κατώτατο μισθό) και φτάνουν έως σημαντικά μεγαλύτερα ποσά για τους υψηλόμισθους.

Ειδικότερα αυξήσεις αποδοχών για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα από την 1η Ιανουαρίου 2021 φέρνει η μείωση 3% συνολικά των εισφορών σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Σε αθροιστικό όφελος εργαζόμενου – εργοδότη, που ξεκινά από τα 20 ευρώ το μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 60 ευρώ το μήνα για μικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, για τους εργοδότες, το κέρδος από το «ψαλίδι» των ασφαλιστικών εισφορών ξεκινά από 12 ευρώ το μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και ξεπερνά τα 35 ευρώ, εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ.

Ποιοι εξαιρούνται

Η κατάργηση δεν θα ισχύει αν το εισόδημα του φορολογούμενου θα έχει προσδιοριστεί, με βάση τα τεκμήρια, σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος τόσο κατά το έτος για το οποίο προβλέπεται η μη επιβολή της εισφοράς όσο και για ένα τουλάχιστον από τα δύο προηγούμενα έτη.

Επίσης, η κατάργηση δεν θα ισχύσει το 2021 για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Υπάρχει μια μερίδα υπαλλήλων με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, που θα δουν τα οφέλη από την κατάργηση το 2022. Πρόκειται για όσους αμείβονται με «μπλοκάκια» από τα οποία εκδίδουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών για τις αμοιβές που λαμβάνουν κάθε μήνα.

Μειώνεται και η ετήσια έκπτωση φόρου που παρέχεται για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και για τα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Η έκπτωση φόρου μειώνεται ως εξής:

 • από 1.900 σε 777 ευρώ για κάθε φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
 • από 1.950 σε 810 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο
 • από 2.000 σε 900 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με δύο εξαρτώμενα τέκνα
 • από 2.100 σε 1.120 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με τρία εξαρτώμενα τέκνα
 • από 2.100 σε 1.340 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα
 • από 2.100 σε 1.560 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με πέντε εξαρτώμενα τέκνα
 • από 2.100 σε 1.780 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με έξι εξαρτώμενα τέκνα
 • από 2.100 σε 2.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με επτά εξαρτώμενα τέκνα.

Η μείωση στα εισοδήματα των πολιτών η οποία επήλθε από τις κλειστές επιχειρήσεις και τις αναστολές συμβάσεων εργαζομένων θα φέρει σε χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα επιστροφές φόρων αλλά και πτώση έως 80% στις φορολογικές επιβαρύνσεις σε πάνω από 1.900.000 μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες. Ωστόσο κινδυνεύουν από τα τεκμήρια.

Φέτος, η αγωνία των φορολογουμένων είναι ακόμη πιο έντονη και κυρίως για τους εργαζόμενους σε αναστολή αλλά και τους επιχειρηματίες καθώς κινδυνεύουν να πέσουν στην «παγίδα» των τεκμηρίων εξαιτίας των μειωμένων εισοδημάτων τους.

«Δεν εξετάζεται ειδική ρύθμιση που θα απαλλάσσει από τα τεκμήρια διαβίωσης τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλώσουν φέτος στην Εφορία οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία» έχει ξεκαθαρίσει πριν λίγο καιρό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης προσδιορίζεται όχι μόνο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και με βάση τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Έτσι, κάθε χρόνο κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για να βρεθεί η βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συγκρίνεται το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα από όλες ανεξαιρέτως τις πηγές, το οποίο δηλώνει κάθε φορολογούμενος, όχι με το ποσό τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο προσδιορίζεται μόνο από τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και μα βάσει ενός μεγαλύτερου ποσού, του τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο είναι το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης και των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Τα φετινά τεκμήρια έχουν αναφορά στα εισοδήματα του 2020 και επιβάλλονται με τον ακόλουθο τρόπο:

1. Τεκμήριο αγοράς : Αυτοκινήτων, δίτροχων, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών, κινητών μεγάλης αξίας, ακινήτων, ανέγερσης οικοδομών – πισινών, χορήγηση δανείων -δωρεών – γονικών παροχών, μετοχών

2. Τεκμήριο διαβίωσης αθροιστικά :


Α. Οικογενειακή κατάσταση :

3.000 ευρώ άγαμος, 5.000 ευρώ οικογενειακό

Β. Κατοικία :

έως 80 τ.μ. 40 ευρώ ανά τ.μ.

81τ.μ. έως 120 τ.μ. 65 ευρώ ανά τ.μ.

121τ.μ. έως 200 τ.μ. 110 ευρώ ανά τ.μ.

201τ.μ. έως 300 τ.μ. 200 ευρώ ανά τ.μ.

301τ.μ. και πάνω 400 ευρώ ανά τ.μ.

Προσαύξηση: 40% (αντικειμενική αξία από 2.500 ευρώ έως 4.999 ευρώ)

70% (αντικειμενική αξία πάνω από 5.000 ευρώ)

Βοηθητικοί χώροι: 40 ευρώ ανά τ.μ.

Μονοκατοικία : + 20%

Δευτερεύουσα κατοικία : – 50%

Γ. Ε. Ι.Χ. :

Έως 1.200 κ.ε. 4.000 ευρώ

1.201 κ.ε. έως 2.000 κ.ε. + 600€ ανά 100 κ.ε.

2.001 κ.ε. έως 3.000 κ.ε. + 900€ ανά 100 κ.ε.

3.001 κ.ε. και πάνω + 1.200 ευρώ ανά 100 κ.ε.

Μείωση λόγω παλαιότητας :

30% 5 έως 10 έτη και 50% πάνω από 10 έτη και απαλλαγή στα αναπηρικά με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%.


Επίδομα € 534 : Σε ποιές περιπτώσεις παράγει φόρο

Οι αποζημιώσεις των € 534 (αποζημιώσεις ειδικού σκοπού) είναι ικανές να παράξουν φορολογητέα ύλη σε μια σειρά ενδεχομένων περιπτώσεων.

Τα ποσά αυτά, αν και αφορολόγητα, θα προσμετρηθούν στα συνολικά ετήσια οικογενειακά εισοδήματά τους ανεβάζοντάς τα πάνω από ισχύοντα εισοδηματικά όρια για την χορήγηση διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων. Το αποτέλεσμα θα είναι να χάσουν το δικαίωμα είσπραξης των συγκεκριμένων επιδομάτων.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας νομοθέτησαν διάταξη σύμφωνα με την οποία οι μηνιαίες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ που έλαβαν οι εργαζόμενοι αυτοί το 2020 θα συνυπολογίζονται στα συνολικά ετήσια οικογενειακά εισοδήματά τους, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για να κριθεί εάν δικαιούνται να λάβουν διάφορα κοινωνικά επιδόματα χορηγούμενα βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Η διάταξη-παγίδα αποκαλύπτεται μέσα από το κείμενο μιας απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αφορά στις βεβαιώσεις αποδοχών που οφείλουν να υποβάλουν και φέτος ηλεκτρονικά στην Φορολογική Διοίκηση το ίδιο το Δημόσιο, οι ιδιώτες εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η συγκεκριμένη απόφαση, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, αν και απαλλάσσονται τόσο από τον φόρο εισοδήματος όσο και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, θεωρούνται εισοδήματα από μισθωτή εργασία και προσμετρώνται στο συνολικό ετήσιο πραγματικό οικογενειακό εισόδημα κάθε εργαζομένου που τις έλαβε.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να είναι επιζήμια για τους πλέον χαμηλόμισθους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, για κάθε εργαζόμενο ο οποίος το 2020 ελάμβανε κάθε μήνα μισθό χαμηλότερο από το επίπεδο των 534 ευρώ, ήταν δηλαδή από τους πλέον χαμηλόμισθους, το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ το μήνα που έλαβε θα προσμετρηθούν στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που θα καταγραφεί στη φετινή φορολογική του δήλωση θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του ύψους του εισοδήματος αυτού σε επίπεδο υψηλότερο του συνήθους και εν τέλει την απώλεια ενός ή περισσοτέρων επιδομάτων κοινωνικού χαρακτήρα που ελάμβανε τα προηγούμενα χρόνια βάσει εισοδηματικών κριτηρίων

Κι αυτό διότι η αύξηση του συνολικού ετησίου οικογενειακού εισοδήματος που θα προκαλέσει η προσμέτρηση των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού είναι πολύ πιθανό να ανεβάσει το οικογενειακό εισόδημα σε επίπεδο υψηλότερο των εισοδηματικών ορίων που ισχύουν για τη χορήγηση των διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων και εν τέλει η εξέλιξη αυτή να κοστίσει στον χαμηλόμισθο εργαζόμενο την απώλεια των συγκεκριμένων παροχών.

Για παράδειγμα : Μια οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα στην οποία εργάζεται μόνο ο πατέρας με μισθό 300 ευρώ το μήνα λαμβάνει επιπλέον ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 400 ευρώ το μήνα επειδή το ετήσιο εισόδημά της, από την εργασία του πατέρα, ανέρχεται σε 4.200 ευρώ και είναι χαμηλότερο του προβλεπόμενου για την περίπτωσή της εισοδηματικού ορίου των 4.800 ευρώ. Στην οικογένεια αυτή αν το 2020 έγινε αναστολή σύμβασης εργασίας του πατέρα για 3 μήνες και κατά το διάστημα αυτό χορηγήθηκε στον πατέρα αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ το μήνα, το συνολικό ετήσιο εισόδημα της οικογένειας, με προσμετρημένο και το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ανήλθε πλέον στο επίπεδο των 4.902 ευρώ (300 ευρώ για 11 μήνες και 534 ευρώ για 3 μήνες) και το οδήγησε πάνω από το εισοδηματικό όριο των 4.800 ευρώ, με αποτέλεσμα να χάσει φέτος το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα!

Νέοι χρήστες

Για πρώτη φορά θα πρέπει να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση φέτος οι 18χρονοι εφόσον έχουν να δηλώσουν εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό.

Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα, όπως είναι οι φοιτητές που αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον το προηγούμενο έτος απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα, ακόμα και από τόκους καταθέσεων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, νέος ή νέα που έχει συμπληρώσει τα 18 έτη ηλικίας εντός του προηγούμενου έτους υποχρεούται φέτος να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον:

 • Δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.
 • Έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνει υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.)
 • Απέκτησε εντός του 2020 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.)
 • Ίδρυσε εντός του 2020 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του
 • Προχώρησε εντός του 2020 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος

Όσοι νέοι υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση και δεν έχουν ΑΦΜ, θα μπορούν να το λάβουν μέσω του myaadelive. Η υποβολή γίνεται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου.

Πηγές : ΑΑΔΕ, money-money.gr και eisodima.gr

Share This Story, Choose Your Platform!