Της Ειρήνης Σακελλάρη*

Τα πάνω κάτω έρχονται στην αγορά εργασίας ενώ και οι τράπεζες είναι στο μάτι του κυκλώνα.
Σε όλη την Ευρώπη οι αλλαγές είναι συγκλονιστικές.

Το αεροδρόμιο London City απολύει το 35% του προσωπικού του καθώς οι τραπεζίτες σταματούν να πετούν λόγω του COVID-19 αναφέρουν διεθνή έντυπα.
Οι μεγάλες αλλαγές και τα θεμέλια για τέτοιες εξελίξεις πάντως έλαβαν χώρα νωρίτερα.
Το 2019 ήταν ένα έτος μεγάλων περικοπών θέσεων εργασίας στον τραπεζικό τομέα, με περίπου 75.000 περικοπές να ανακοινώνονται συνολικά.
Το 2020 ξεκίνησε άσχημα με την απόφαση της HSBC να μειώσει 35.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, αλλά πολλές τράπεζες σταμάτησαν τις απολύσεις όταν ξέσπασε ο ιός.
Αυτό θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει δραματικά.
Καθώς οι τράπεζες που διαθέτουν σχέδια απολύσεων τις θέτουν ξανά σε δράση, οι νέες τράπεζες αρχίζουν να βλέπουν τη δυνατότητα να κάνουν σημαντικές περικοπές από μόνες τους.
Η Deutsche Bank και η HSBC μειώνουν ήδη περίπου το 20% και το 15% του προσωπικού τους συνολικά.
Τώρα οι ελβετικές τράπεζες και η Commerzbank σκέφτονται να κάνουν το ίδιο.

Οι περικοπές της Commerzbank φαίνονται πιθανότερες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας καταρτίζει σχέδια για μείωση του 25% του εργατικού δυναμικού της για τέσσερα έως πέντε χρόνια.
Τίποτα δεν είναι σίγουρο – τα σχέδια είναι “υπό συζήτηση”, ενώ η Commerz αναζητά επίσης έναν νέο CEO, αφού ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός του παραιτήθηκε τον Ιούλιο.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα η τεχνολογία και η πανδημία σε συνδυασμό με τη συνεχή προσπάθεια για τη μείωση του λειτουργικού κόστους  καθοδηγεί τα  βήματα των τραπεζών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ραγδαίος και οι χρήστες του internet banking υπερδιπλασιάστηκαν από το Μάρτιο μέχρι σήμερα ξεπερνώντας τα 3 εκατομμύρια.
Το πόσο μεγάλο θα παραμείνει το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας εξαρτάται από την εξυγίανσή του αλλά και από την πορεία της οικονομίας.
Το ζήτημα είναι πως τα σχήματα γίνονται μικρότερα και πιο ευέλικτα ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν ξανά από μια υγιέστερη βάση.
Προς το παρόν πάντως ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων που στα τέλη του 2019 ήταν 37.000 περίπου αναμένεται να κινηθεί σύντομα κοντά στις 35.000 σε πρώτη φάση και να μειωθεί περαιτέρω αργότερα.
Δύο προγράμματα εθελούσιας εξόδου έχουν ήδη δρομολογηθεί στη Eurobank και στην Εθνική τράπεζα, ενώ έχει προγραμματισθεί η απόσχιση της διεύθυνσης καθυστερήσεων και η μεταφορά της στην εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων, Cepal, που αναμένεται να ολοκληρώσει η Alpha Bank έως τα τέλη του χρόνου.
Επίσης αναμένεται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά πληροφορίες μιλούν και για νέα εθελουσία που θα ανακοινωθεί μέσα στο έτος σε άλλη συστημική τράπεζα.
Ένα  γενναίο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό που έχει κλείσει πέντε χρόνια εργασίας στον όμιλο ανακοίνωσε η Eurobank.
Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των υπαλλήλων που θα «επωφεληθούν» από το πρόγραμμα στα 700 περίπου άτομα Τράπεζα.
Mεγάλα αναμένεται να είναι τα κίνητρα και από την ΕΤΕ που έχει εγγράψει 90 εκατ. ευρώ πρόβλεψη το α τρίμηνο για το σκοπό αυτόν.
Σε διεθνές επίπεδο πάλι, περικοπές επαναλαμβάνονται στη Citi, αλλά είναι μικροσκοπικές σε σύγκριση με αυτές που σκέφτονται οι Ευρωπαίοι.
Η αμερικανική μιλά για περίπου 2.000 άτομα, ή λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της.
Το 74% των ανώτερων τραπεζιτών δεν θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο τον Σεπτέμβριο.
Σε πρόσφατη διεθνή έρευνα 75% των ερωτηθέντων δεν θέλει να επιστρέψει καθόλου στο γραφείο. οι περισσότεροι προτείνουν ότι δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα θα ήταν ιδανικό.

*Η κ. Ειρήνη Σακελλάρη είναι δημοσιογράφος
Πηγή : bankingnews.gr – Ημερομηνία Δημοσίευσης : Τρίτη 15/09/2020 – 23:06
By Published On: 19 Σεπτεμβρίου, 2020Categories: Αναδημοσιεύσεις άρθρων, ΓνώμεςΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη της Ευρώπης – Μπαράζ μειώσεων προσωπικούTags: , , , , ,

Share This Story, Choose Your Platform!