της Σοφίας Εμμανουήλ*

Δίνει και παίρνει η σεναριολογία για το πότε θα ανοίξει η εστίαση, μετά από 152 ημέρες «κλειδώματος», όπως μας μεταφέρουν επιχειρηματίες που μετρούν μία μία τις μέρες περιορισμού τους, περιγράφοντας εικόνες πολέμου στον κλάδο, όπου τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις απειλούνται με οριστικό λουκέτο.

Οι 150.000 εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις βιώνουν έντονη ανασφάλεια για το μελλοντικό τους εισόδημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ασφαλιστικά και φορολογικά έσοδα, κατανάλωση, παράπλευρες απώλειες σε προμηθευτές κ.ο.κ.

Με την αγορά να έχει χάσει περίπου 4 δισ. ευρώ από την αξία της το 2020 και να συνεχίζει να «καίει» 500 – 600 εκατ. ευρώ κάθε μήνα lockdown, δημιουργούνται πιεστικές συνθήκες στο κυβερνητικό επιτελείο για επανεκκίνηση του κλάδου. Την ίδια στιγμή όμως η αβεβαιότητα για το αποτύπωμα της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στους επιδημιολογικούς δείκτες και με το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων ενόψει, το άνοιγμα της εστίασης φαίνεται βήμα «μετέωρο».

Σημείο-κλειδί είναι η περίφημη καμπύλη των επιδημιολογικών δεδομένων, που φέρνει τη χώρα στην κατάσταση που ήταν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, δηλαδή ένα μήνα πριν το lockdown του Νοεμβρίου.

Η εξέλιξη της πανδημίας δεν αναμένεται πανομοιότυπη, σύμφωνα με τους ειδικούς, τόσο λόγω της κάποιας προόδου των μαζικών εμβολιασμών όσο και λόγω της ατομικής ευθύνης, που θεωρείται ότι ενισχύεται όσο μαίνεται η κρίση. Αυτά επισημαίνει μία μερίδα επιστημόνων, διότι υπάρχουν και πιο ανήσυχοι, που προβλέπουν τρίτο κύμα πανδημίας σε συνέχεια του συγχρωτισμού από την έντονη εμπορική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στα καταστήματα.

Μεταξύ των δύο τάσεων υπάρχουν τα στοιχεία από την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων, που παρά την αλληλεπίδραση μεταξύ οικογενειών δεν πρόσθεσαν ιικό φορτίο. Καθώς τα μαθηματικά μοντέλα φορτώνονται καθημερινά με νέα δεδομένα, προσαρμόζεται αναλόγως και το σχέδιο που συζητείται για την επανεκκίνηση της εστίασης και πλαισιώνεται από σενάρια:

  • 1ο σενάριο: Είναι το άνοιγμα σε ζώνες, αρχής γενομένης από την 8η Φεβρουαρίου. Μία εκδοχή, όπως μας μεταφέρουν στελέχη της αγοράς, είναι ότι ανοίγουν πρώτα τα εστιατόρια και στη συνέχεια σταδιακά ανοίγουν οι αλυσίδες καφέ και γρήγορου φαγητού και τελευταία τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης. Η πρόταση προσκρούει στη συνδικαλιστική θέση για άνοιγμα που δεν θα αφήνει καμία επιχείρηση πίσω. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, απορρίφθηκε το σενάριο του ανοίγματος της αγοράς με λειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Το σχέδιο αυτό σχολιάστηκε ως μη βιώσιμο, ειδικά σε περίοδο με κακές καιρικές συνθήκες.
  • 2ο σενάριο: Είναι η επανεκκίνηση της εστίασης περί τις 10 ή 15 Φεβρουαρίου, σε συνέχεια των ασφαλών δεδομένων που θα δώσει η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου και μιας πρώτης εικόνας από το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων από την 1η Φεβρουαρίου. Συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες, στον βαθμό βέβαια που θα επιβεβαιωθεί ότι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων δεν έχει προσθέσει επιδημιολογικό φορτίο και η υγειονομική κατάσταση θα διατηρηθεί σχετικά καλή.
  • 3ο σενάριο: Προβλέπει ότι η αγορά ανοίγει το Πάσχα (φέτος πέφτει 2/5). Αυτό υποστηρίζουν όσοι θεωρούν ότι η επανεκκίνηση εντός των επόμενων εβδομάδων, στις 8 ή 15 Φεβρουαρίου, θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης και νέο lockdown. Δεδομένου ότι η λύση-ακορντεόν έχει μεγαλύτερο κόστος, υλικό και άυλο, προτείνουν άνοιγμα με ασφάλεια το Πάσχα, που θα έχει ανοίξει και ο καιρός!

Εν κατακλείδι, σύσσωμος ο κλάδος της εστίασης μάχεται για ένα βιώσιμο και ασφαλές άνοιγμα, όπως anο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Σχολιάζοντας τα διάφορα σενάρια, τονίζει ότι δεν επιθυμεί να δει τον κλάδο «σαλαμοποιημένο» και τάσσεται υπέρ μιας πρότασης που θα καλύπτει το σύνολο των επιχειρήσεων της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό έχει διαπραγματευτεί μαζί με άλλους φορείς με το επιτελείο της κυβέρνησης, εξασφαλίζοντας δέσμευση για προσπάθεια ανάπτυξης ενός εξειδικευμένου προγράμματος στήριξης της εστίασης. Δεδομένου ότι ο πρόσφατος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής άφησε 4 στις 5 επιχειρήσεις του κλάδου εκτός, προσφέροντας ποσό που κρίθηκε περιορισμένο για την πλειοψηφία όσων επιχειρήσεων ήταν επιλέξιμες, ήτοι 4.000 ευρώ, ο κ. Καββαθάς επανέρχεται στην πρόταση για ένα ειδικό πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης του κλάδου, μη επιστρεπτέο, που θα επιδοτεί το 30% του μηνιαίου κύκλου εργασιών με μήνα αναφοράς τον αντίστοιχο μήνα του 2019 για το διάστημα που ισχύει το lockdown. Επιπρόσθετα, προτείνεται μεταξύ άλλων διατήρηση της επιδότησης ενοικίων μέχρι και τον Μάρτιο, αναστολή εξώσεων για χρέη από την πανδημία, επιδότηση στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για έξι μήνες, νέα ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις, με γενναίο «κούρεμα» υποχρεώσεων που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.

*Η κ. Σοφία Εμμανουήλ είναι δημοσιογράφος.
Πηγή : euro2day.gr – Ημερομηνία δημοσίευσης : 28 Ιανουαρίου 2021 – 09:05 πμ
By Published On: 1 Φεβρουαρίου, 2021Categories: Αναδημοσιεύσεις άρθρων, ΓνώμεςΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εστίαση : Τα τρία σενάρια ανοίγματος και ο κίνδυνος σαλαμοποίησηςTags: , , , , , ,

Share This Story, Choose Your Platform!