Του Βασίλη Κουφού, Συμβούλου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας, Διαχειριστή Εταίρου, Capa Epsilon spPCC®

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, συνέβη κάτι πρωτόγνωρο στα χρονικά της οικονομικής ιστορίας και της επιχειρηματικότητας: τρεις διαδοχικές και πολυδιάστατες κρίσεις (η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007, η υγειονομική κρίση του 2020 και τώρα η γεωπολιτική – ενεργειακή κρίση στην Ανατολική Ευρώπη), ξέσπασαν και αναπτύχθηκαν δυναμικά, παράλληλα με την εξέλιξη ενός άλλου φαινομένου : της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Τα δεδομένα που συγκεντρώνει αυτή η – ομολογουμένως εντυπωσιακή – χρονική ταύτιση, δημιουργούν πλήθος ερωτημάτων, προβλημάτων και αναζητήσεων στον κόσμο της Αγοράς, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, αλλά και των θεσμικών λειτουργειών που οφείλουν να συντονίσουν μια πανσπερμία αλλαγών, έχοντας περιορισμένα χρονικά περιθώρια και γνωρίζοντας πως θα προκληθούν τεκτονικές αλλαγές όχι μόνο σε επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά και στις ίδιες τις – ιστορικά διαμορφωμένες –  κοινωνικές δομές και ισορροπίες.

Στις ημέρες μας, μικρές, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν, οριζοντίως, κοινές προκλήσεις. Το προϊόν οφείλει να αναμορφώσει την κοστολογική φυσιογνωμία του – ειδικά όσον αφορά το σταθερό κόστος – αλλά το πράσινο αποτύπωμα προβάλει προσκόμματα στην επίλυση της άσκησης. Η εξωστρέφεια, η οποία αποτέλεσε διέξοδο διαρκούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, απειλείται έντονα από τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες. Η ψηφιοποίηση και ο αυτοματισμός, συνιστούν μια δυναμική απάντηση έναντι των κοστολογικών μεγεθύνσεων – ωστόσο, η εφαρμογή τους απαιτεί την υλοποίηση ενός επίπονου σχεδίου διαδικαστικών και επιχειρησιακών αλλαγών, το οποίο βραχυπρόθεσμα χρήζει σημαντικής χρηματοδότησης. Ως “κορωνίδα” τοποθετείται η αδυναμία των Τραπεζών να συμμετάσχουν δυναμικά στη χρηματοδότηση αυτών των απαιτήσεων.

Υπάρχει εργαλειοθήκη ικανή να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτής της τέλειας καταιγίδας; Και εάν υπάρχει, πόσο εφικτό είναι να αποτελέσει βιώσιμη και πρακτική απάντηση για κάθε είδους επιχείρηση και κάθε μορφής δραστηριότητα;

Το σχέδιο βασίζεται σε δύο λέξεις: Transition Accounting. Η χρηματοοικονομική και διοικητική διαχείριση, η οποία δίνει λύσεις μέσα από την αξιοποίηση των δεδομένων του ίδιου του προβλήματος. Η μεθοδολογία του Transition Accounting, βασίζεται στην λειτουργική συνύπαρξη συγκεκριμένων εργαλείων, των οποίων το περιεχόμενο προσαρμόζεται κατά περίσταση, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εταιρείας:

Διοικητικά: εφαρμογή ειδικών τεχνικών λιτής διαχείρισης ώστε να επιτυγχάνεται σειρά πλεονεκτημάτων (bottlenecks, JIT, 5S) η ύπαρξη των οποίων δημιουργεί άμεση και μετρήσιμη εξοικονόμηση πόρων

Κοστολογικά: επιλογή κοστολογικών διαδικασιών (με υπόβαθρο την κοστολόγηση βάσει δραστηριότητας – ABC) με στόχο την εξασφάλιση – την ίδια στιγμή – των δύο βασικών παραμέτρων της επιτυχούς στρατηγική τιμολόγησης, ήτοι:
– product line profitability analysis
– customer profitability analysis

Επιχειρησιακά: Ευθυγράμμιση της παραγωγικής διαδικασίας – ή της διαδικασίας παροχής υπηρεσιών – με βάση συγκεκριμένη στοχοθεσία και προγραμματισμό, ως αποτέλεσμα δεδομένων εργαλείων προβλέψεων και διοικητικής πληροφόρησης.

Χρηματοδότηση: εφαρμογή ενός συνδυασμού παραδοσιακών μεθόδων (τραπεζικός δανεισμός, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις) με σειρά εργαλείων τελευταίας γενιάς (SPV, neobanking).

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αποτελούν τις δομικές πτυχές ενός συνολικού σχεδίου Αναδιάρθρωσης, το οποίο καταλήγει στην επίτευξη τεσσάρων συγκεκριμένων στόχων – οροσήμων:
– Δέσμευση συγκεκριμένου εμπορικού μεριδίου αγοράς
– Επίτευξη συσσώρευσης Βιώσιμου Χρηματοοικονομικού και μη, Κεφαλαίου
– Αυτοματοποίηση και επίτευξη best practices μέσα από την ίδια τη λειτουργεία της επιχείρησης

Απόλυτη βελτιστοποίηση της χρήσης κάθε είδους πόρων

Η χρήση του Transition Accounting αποτελεί την πλέον ολοκληρωμένη απεικόνιση του cross – functional management, το οποίο αντλεί οφέλη για την εταιρεία μέσα από την εξειδίκευση των εργαλείων χρήσης. Όσο πιο εξατομικευμένες είναι οι λύσεις που δίνονται τόσο το όφελος τείνει να μεγιστοποιείται.

Το αυριανό κέρδος βρίσκεται στις σημερινές αποφάσεις. Ο κόσμος αλλάζει, αλλά δε φτάνει απλώς να αλλάξουμε και εμείς. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ για να  αφομοιώσουμε τις δομικές αλλαγές και μεταβάσεις, ώστε να βρεθούμε στην πλευρά των κερδισμένων.

 

Δείτε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε εδώ

By Published On: 4 Απριλίου, 2022Categories: Point One, Γνώμες, ΔημοσιεύσειςΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Transition Accounting : Η απάντηση στις προκλήσεις των πολιτικών αβεβαιοτήτων και των μεγάλων τεχνολογικών μεταβάσεων (Capital.gr)Tags: , , , , , , , , , , ,

Share This Story, Choose Your Platform!